Vanliga frågor om försäkringspremier
Nedan hittar du svar på vanliga frågor om försäkringspremier. Om du inte hittar svar på din fråga här kan du kontakta oss så hjälper vi dig.
Du kan meddela ett nytt kontonummer eller ändra ditt kontonummer i vår e-tjänst. Kom ihåg att ange både BIC-koden och IBAN-kontonumret i punkten Bankuppgifter i e-tjänsten.
Du kan också meddela ett nytt kontonummer eller ändring av kontonumret genom ett skriftligt meddelande till Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, PB 16, 02101 Esbo.
Av meddelandet ska tydligt framgå
- kontaktuppgifter
- födelsetid
- IBAN-kontonummer och bankens BIC
- den försäkrades eller pensionstagarens underskrift.
Om meddelandet undertecknas av någon annan än den försäkrade eller pensionstagaren, ska en fullmakt eller en kopia av intressebevakningsbeslutet bifogas.
Som kund hos LPA kan du ta emot och betala försäkringsfakturorna elektroniskt som e-fakturor eller börja använda direktdebitering.
E-faktura kan användas av nätbankskunder hos OP-gruppen, Nordea, Danske Bank, Ålandsbanken, Lokalandelsbankerna, Aktia, Sparbankerna, Handelsbanken och S-banken.
Om du väljer direktdebitering debiteras betalningen automatiskt från ditt konto på förfallodagen. Direktdebitering lämpar sig för kunder som inte använder nätbanken.
Kontakta vid behov din bank för att börja använda någondera av tjänsterna.
Vi skickar inte pappersfakturor till våra kunder som väljer e-faktura. Bilagorna till fakturorna kan du också läsa på vår webbplats: Fakturabilagor.
Tyvärr kan vi för närvarande inte skicka nätfakturor eller leverera fakturor direkt till en operatörs adress. Vi kommer att få tillgång till nätfakturering i samband med att vi tar i bruk ett nytt system år 2021.
Ändringen syns i följande faktura.
Du får en faktura i regel fyra gånger per år. Förfallodagarna är 15.3, 15.6, 15.9 och 15.12. Fakturornas antal avviker om försäkringsperioden är kortare än ett år. När du tecknar försäkring för första gången får du den första fakturan efter att beslutet meddelats.
För en frivillig OFLA-försäkring får du fakturan en gång per år och den förfaller i regel i februari. Om din försäkring träder i kraft mitt under året får du den första fakturan efter att försäkringsbeslutet har getts.
Ja, det kan du. Vi kan från fall till fall bevilja betalningstid med dröjsmålsränta. Kom alltid överens om nya betalningsdagar med vår kundtjänst. Det är viktigt att du kontaktar kundtjänsten redan innan fakturan förfaller.
Om du vill kan du betala försäkringspremier i förskottf för följande år. Du kan göra det tidigast i november.
Betala premierna utan referensnummer till konto FI45 5721 1510 0074 17 (IBAN), OKOYFIHH (BIC). Skriv i meddelandefältet ditt namn, din födelsetid och texten ”Förskottsbetalning för år 20XX”.
Du ser läget för dina fakturor i e-tjänsten. Du kan också ringa vår kundtjänst på nummer 029 435 2650 så kan vi skicka dig en kopia av fakturan via post eller till din e-post.
Betalningspåminnelsen skickas cirka en månad efter att den ursprungliga fakturan har förfallit. I påminnelsen ser du alltid fakturans ursprungliga förfallodag samt den nya förfallodagen, alltså fakturans sista betalningsdag.
Dröjsmålsränta beräknas från och med fakturans ursprungliga förfallodag. Om du inte betalar fakturan i tid skickar vi en betalningspåminnelse med dröjsmålsränta. Den årliga dröjsmålsräntan är 8 procent under tiden 1.1.–30.6.2021.
Om fakturan fortfarande är obetald på den sista betalningstiden i betalningspåminnelsen kan fakturan överföras till Utsökningsverket för indrivning. Utsökningsverket tar ut sina egna kostnader.
Du kan betala fakturan i rater med betalningsuppgifterna. Om du betalar fakturan först efter den ursprungliga förfallodagen ska du först komma överens om det med vår kundtjänst. För det fallet gör vi upp en betalningsplan för dig. När den överenskomna sista betalningsdagen närmar sig skickar vi en betalningspåminnelse av vilken framgår hur mycket av kapitalet som fortfarande är obetalt och den upplupna dröjsmålsräntan efter den ursprungliga förfallodagen.
Dröjsmålsränta beräknas alltid från och med fakturans ursprungliga förfallodag. Fakturorna ska i regel betalas senast på den sista betalningsdagen som anges i betalningspåminnelsen. Vi kan från fall till fall bevilja betalningstid med dröjsmålsränta. Den längsta betalningstiden som kan beviljas är två år från och med den ursprungliga förfallodagen. Det lönar sig emellertid att sträva efter att de obetalda betalningarna blir betalda innan följande års betalningar förfaller.
Du kan inte ändra förfallodagen men vi kan bevilja betalningstid med dröjsmålsränta för fakturan. Dröjsmålsränta beräknas från och med fakturans ursprungliga förfallodag. Ränta beräknas för fakturan fram tills att hela kapitalet är betalt. Vi skickar alltid en betalningspåminnelse efter den ursprungliga förfallodagen. Betalningspåminnelsen orsakar inte andra kostnader än dröjsmålsränta.
Det är inte möjligt att ändra förfallodagen men vi kan bevilja betalningstid med dröjsmålsränta för fakturan. Om du kommer överens om en ändring av den sista betalningsdagen för din faktura kan vi på din begäran också skjuta på den sista betalningsdagen för försäkringspremier som gäller andra som är försäkrade under samma försäkring.
LPA:s fakturor är direkt utmätbara, det betyder att de kan skickas till utsökning när den ursprungliga förfallodagen ägt rum. Vi skickar alltid en betalningspåminnelse innan fakturan skickas till utsökning. Du kan fördröja utsökningen genom att begära längre betalningstid med dröjsmålsränta. Fakturor som det beviljats betalningstid för skickas till utsökning först efter att den nya sista betalningsdagen har förfallit.
Om din faktura har gått till utsökning ska du ta kontakt med utsökningsverket för att komma överens om betalning.
Om du har kommit överens om förlängd betalningstid för din faktura men den ändå har gått till utsökning före den överenskomna förfallodagen, ska du ta kontakt med vår kundtjänst.
LPA:s fordringar är direkt utsökningsbara, vilket betyder att de kan gå till utsökning efter förfallodagen. En anteckning om betalningsstörning blir dock aktuell först om utsökningen konstaterar att gäldenären är medellös, alltså om indrivningen av skulderna misslyckas. Enbart det att en fordran går till utsökning innebär inte att man får en anteckning om betalningsstörning.
Anteckning om betalningsstörning görs alltid av utsökningsmyndigheterna.
Avbrott i indrivning stoppar faktureringen. Inga betalningsuppmaningar skickas ut för fakturorna och de går inte till utsökning.
Ta kontakt med LPA. Din försäkring avslutas inte automatiskt när företagsverksamheten upphör, utan du ska anmäla saken till LPA.