Hoppa över navigering

Semesteravbytartjänster

Semesterrätten för lantbruksföretagare är 26 dagar per kalenderår. Semestern är avgiftsfri.

Lantbruksföretagare har rätt till 26 dagar semester per kalenderår. Avbytartjänsten för semestertiden är avgiftsfri. Om du anlitar den lokala enhetens avbytarservice kan semestern omfatta högst 3 söndagar eller andra helgdagar. Läs mer om hur tjänster som den lokala enheten ordnar i övrigt avviker från avbytarservice som du själv ordnar.

Kravet på huvudsyssla

Du kan vara berättigad till semester och subventionerad avgiftsbelagd avbytarhjälp endast om du arbetar i ditt lantbruksföretag som huvudsyssla. Dessutom måste de övriga villkoren för avbytarservice uppfyllas.

Arbetet är huvudsyssla om lantbruksföretagaren arbetar mera med skötseln av husdjuren i lantbruksföretaget än i arbeten utanför lantbruksföretaget. Den som får en arbetslöshetsförmån är inte lantbruksföretagare i huvudsyssla.

Under en semesteravbytartjänst sköter lantbruksavbytaren den semestrande lantbruksföretagarens andel av de nödvändiga dagliga arbetsuppgifterna i husdjursskötseln.

Ansök om semester hos den lokala enheten

Oberoende av om du valt den lokala enhetens avbytarservice eller själv ordnad avbytarservice ska du lämna in semesteransökan hos den lokala enheten. Den lokala enheten informerar om ansökningstiden för följande års semester.

Samma semesteransökan gäller både semester och avgiftsbelagd avbytarhjälp. Du kan också lämna in ansökan via webbtjänsten Lomitusnetti.

 1. Fyll i ansökan

  Fyll i semesteransökan med bilaga eller gör en elektronisk semesteransökan i Lomitusnetti.

 2. Skicka din ansökan

  Skicka ansökan till den lokala enhet som sköter avbytarservicen i din kommun.

 3. När ansökan kommit fram

  Om du har valt själv ordnad avbytarservice kan du beställa avbytartjänsten efter att du försäkrat dig om att ansökan kommit fram.

 4. Du får beslutet

  Den lokala enheten skickar dig beslutet per post.

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta Ta hand om bonden

Ge respons

Be oss kontakta dig