Hoppa över navigering

Säkerhet för barn på lantgårdar

Gör gården säker för både egna barn och barn på besök. Läs mer om våra kostnadsfria produkter för barn och vuxna.

Spelet Farmäventyr – Ett spännande brädspel för hela familjen

Spelet Farmäventyr tar dig på en fartfylld rundtur på en lantgård, där säkerhetsfrågorna ses med barnets ögon. Spelanvisningarna finns också på svenska och engelska. Beställ spelet på sidan Broschyrer om arbetssäkerhet och välbefinnande.

Arbetssäkerhetsrådgivaren hjälper dig att bli medveten om farorna på gården.

En lantgård är en fin uppväxtmiljö för barn och gården och dess omgivning lockar till olika lekar. På de roliga klätterställena och gömställena lurar emellertid också många faror. Barns överraskande rörelser kan leda till olycksfall så barnens säkerhet på lantgårdarna ska förutsees. Huvudansvaret ligger alltid hos föräldrarna. Det är den vuxnas uppgift att kartlägga säkerhetsriskerna på gården och att ge barnet råd och vägledning om var det är tryggt att leka och vilka farliga patser barnet ska undvika.

Du kan samtala om farorna på gården och förebyggandet av olycksfall med arbetssäkerhetsrådgivaren.

Ungas arbete på gården

Lantbruket erbjuder unga många lämpliga arbetsuppgifter men det finns också farliga och rentav några förbjudna arbeten. Identifiera farliga arbetsförhållanden och var medveten om farliga maskiner! I faktakortet för unga finns anvisningar för hur arbetet på gården kan utföras på ett säkert sätt. Gå igenom faktakortets innehåll med unga personer som börjar jobba på gården och uppdatera samtidigt dina egna kunskaper: vilka säkerhetsfrågor ska du gå igenom i introduktionen i arbetet?

Ladda ner faktakortet elektroniskt i pdf-format eller beställ som utskrift: Unga – Trygghet för unga som arbetar på lantbruksgårdar.

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta Ta hand om bonden

Ge respons

Be oss kontakta dig