Företagshälsovård för lantbruksföretagare
En jordbrukare, skogsägare, fiskare eller renskötare som är försäkrad enligt lagen om pension för lantbruksföretagare (LFÖPL) kan ansluta sig till företagshälsovården för lantbruksföretagare.
Företagshälsovården för lantbruksföretagare hjälper och ger företagaren råd med att upprätthålla och främja hälsan och arbetsförmågan och att orka i arbetet. Företagshälsovårdstjänsterna är i första hand förebyggande.
Tjänster inom den förebyggande företagshälsovården är
- utredningar om arbetsförhållandena som görs under gårdsbesök
- hälsoundersökningar.
Dessutom kan kunden och tjänsteleverantören avtala särskilt om sjukvårdstjänster. Via företagshälsovården kan man få delta i rehabilitering och få rehabiliteringspenning som ersätter förlorad inkomst under rehabiliteringen.
Privat eller offentlig?
Du kan välja privat eller offentlig företagshälsovård. För företagare är det frivilligt att skaffa sig företagshälsovårdstjänster. Om du också är arbetsgivare har du lagstadgad skyldighet att ordna förebyggande företagshälsovårdstjänster för dina anställda.
Gårdsbesök
Den utredning om arbetsförhållandena som görs under arbetsplatsbesök hos lantbruksföretagare (gårdsbesök) utgör grunden för din företagshälsovård.
Företagshälsovårdaren och en lantbrukssakkunnig besöker gården och samtalar med dig för att kartlägga dina arbetsförhållanden. De gör en bedömning av hur arbetet belastar dig samt bedömer olycksfallsriskerna och exponeringen för farliga ämnen. Vidare mäts bland annat buller, belysning och gaser. Ibland deltar också en arbetsfysioterapeut eller en företagshälsovårdsläkare.
Utredningen om arbetsförhållandena görs i samarbete med dig, eftersom du är expert på ditt eget arbete. Företagshälsovårdens uppgift är att bedöma hur ditt arbete påverkar din hälsa. Syftet med utredningen är att utveckla dina arbetsförhållanden så att de stödjer din hälsa, din arbetsförmåga och ditt välbefinnande. Företagshälsovården ger anvisningar om hur du själv kan göra arbetet hälsosammare och säkrare samt ger råd om att skaffa förstahjälpsutrustning och utbildning i första hjälpen.
Det första gårdsbesöket görs när du har anslutit dig till företagshälsovården och därefter med 1–4 års mellanrum, enligt behov. Mellan gårdsbesöken går man tillsammans igenom arbetsmiljöfrågor i samband med hälsoundersökningarna.
Hälsoundersökningar
I företagshälsovårdstjänsterna ingår regelbunden kontakt och kallelser till hälsoundersökningar.
Företagshälsovårdaren gör en grundläggande hälsokontroll som omfattar till exempel
- intervju
- längd, vikt och beräkning av viktindex
- mätning av blodtryck
- kontroll av hörsel och syn
- genomgång av vaccineringar
- lungfunktion och laboratorieprov.
Du hänvisas till företagshälsovårdsläkaren om du har symtom som kan bero på en yrkessjukdom (huden, andningsorganen, rörelseapparaten), sjukdomar som inverkar på arbetsförmågan eller om du behöver en rehabiliteringsbedömning. Vid behov kan också en arbetsfysioterapeut eller/och arbetshälsopsykolog ombes bedöma ditt hälsotillstånd.
Hälsoundersökningar görs med cirka två års mellanrum, vid behov oftare.
Behandling av sjukdomar
Utöver förebyggande företagshälsovårdstjänster kan du avtala om att få sjukvård på allmänläkarnivå från företagshälsovården.
Företagshälsovården känner till arbetsrelaterade sjukdomar, vilket gör att de kan konstateras och behandlas snabbare. Sjukledighet eller/och rehabilitering i enlighet med behovet och i rätt tid gör att du kan återfå arbetsförmågan avsevärt snabbare. Yrkesutbildade personer inom företagshälsovården kan bedöma sambandet mellan arbetet och din sjukdom och kan anpassa längden på en eventuell sjukskrivning till de krav ditt arbete ställer.
Hur ansluter man sig till företagshälsovården?
-
1
Börja med att ta reda på var du kan få företagshälsovård för lantbruksföretagare.
Vår finskspråkiga söktjänst hjälper dig att hitta serviceproducenter nära dig.
-
2
Ta kontakt med aktörer som erbjuder företagshälsovård.
Berätta vilka dina behov är och be om en offert.
-
3
Konkurrensutsätt tjänsterna.
Bedöm och jämför priser, vad som ingår i servicen och övriga villkor. Serviceproducenterna prissätter sina tjänster själv, så det kan förekomma skillnader.
-
4
Fråga hur din kommun gör
Hör dig för hos kommunens social- och hälsovårdsväsen eller näringsväsen hur kommunen ordnar företagshälsovården för företag och företagare inom sitt område och om kommunen möjligen redan har konkurrensutsatt tjänsterna. Du kan ha rätt till ett förmånligare pris än normalt. Lantbruksföretagarnas samarbetspartner erbjuder också sina kunder färdigt konkurrensutsatta företagshälsovårdspaket.
-
5
Välj den lämpligaste
Välj den lämpligaste serviceproducenten och ingå ett skriftligt avtal om servicen med företagshälsovården.
Serviceproducenterna meddelar LPA när en LFÖPL-försäkrad lantbruksföretagare har anslutit sig till företagshälsovården. Vi anser att du anslutit dig till företagshälsovården den dag då avtalet om företagshälsovård undertecknats.
Rehabiliteringstjänster för lantbruksföretagare
Via företagshälsovården har du möjlighet att delta i rehabilitering och få rehabiliteringspenning som ersätter förlorad inkomst under rehabiliteringen. Det är också möjligt att få vikariehjälp.
Rehabilitering för lantbruksföretagare ordnas i huvudsak av LPA, FPA samt trafik- och olycksfallsförsäkringsbolagen.
Rehabilitering från LPA
LFÖPL-rehabilitering kan beviljas en LFÖPL-försäkrad vars arbetsförmåga i det tidigare arbetet är hotad på grund av sjukdom eller skada. LFÖPL-rehabiliteringen är yrkesinriktad rehabilitering. Rehabiliteringen kan bestå av näringsstöd som beviljas för anskaffning av maskiner eller anordningar som underlättar arbetet eller för inledande av ny företagsverksamhet eller för ändring av produktionsinriktningen. Omskolning till ett nytt yrke är också möjlig. För att få LFÖPL-rehabilitering ska du lämna in en ansökan med ett B-läkarutlåtande och en utredning om arbetsförhållandena.
OFLA-rehabilitering kan man få på grund av ett olycksfall eller en yrkessjukdom. OFLA-rehabiliteringen kan vara både yrkesinriktad och medicinsk. För OFLA-rehabilitering behövs ingen ansökan, utan LPA utreder vid behov om det finns rehabiliteringsmöjligheter och tar kontakt med den person som behöver rehabilitering.
Rehabilitering från FPA
FPA har till uppgift att ordna medicinsk rehabilitering för personer med grava handikapp och yrkesinriktad rehabilitering för personer med nedsatt funktionsförmåga. Dessutom ordnas annan rehabilitering enligt prövning. FPA ersätter rehabiliteringspsykoterapi för 16–67-åringar. Syftet med rehabiliteringen är att klienterna ska kunna fortsätta i arbetslivet, träda ut i arbetslivet eller återgå till arbetslivet eller att de ska kunna studera.
Mer information rehabilitering och rehabiliteringskurser på FPA:s webbplats.