Leikkuupuimuri

Leikkuupuimuri aiheuttaa lyhyenä käyttöaikana runsaasti tapaturmia, jotka ovat keskimääräistä vakavampia. Hyvässä kunnossa olevilla koneilla työ sujuu turvallisesti. Yleisimpiin toimintahäiriöihin, kuten tukkeutumisiin, pitää varautua. Työtä helpottavat välineitä, kuten harjoja ja muita puhdistusvälineitä, on pidettävä mukana varsinkin huonoissa puintiolosuhteissa.

Liikkuvat osat
Puimurissa on kohtia, joihin voi takertua ja ruhjoutua. Näitä ovat viljasäiliön ruuvit, kiilahihnat, voimansiirron osat ja silppuri. Ne on yleensä suojattu suojuksilla tai merkitty varoitustarroilla. Kaikkia kohtia, kuten leikkuupöytää, ei kuitenkaan voi suojata, joten käytössä on oltava erityisen varovainen. Useissa tapaturmailmoituksissa todetaan, että "jostakin syystä" leikkuupöydän koneisto lähti käyntiin pöytää puhdistettaessa. Pelkkä pikapysäytyslaitteen irti kytkeminen ei riitä, vaan myös puintikoneisto ja moottori on puhdistettaessa sammutettava.

Henkilösuojaimet
Leikkuupuinnissa on mitattu 89–99 dB(A) melutasoja. Kuulonsuojainten käyttö on välttämätöntä meluvamman välttämiseksi. Melun vaimentaminen vähentää myös ajajan rasittumista pitkinä työpäivinä. Häiriöäänien kuuleminen saattaa helpottua kuulonsuojaimia käytettäessä.

Kuivissa puintioloissa tarvitaan P2-luokan pölynsuojain poistamaan viljanpöly hengitysilmasta. Vaatetus on valittava sään mukaan. Kylmettyminen lisää tapaturma-alttiutta.

Lisää tietoa suojaimista löydät täältä.

Puimuri liikenteessä
Liikenteessä leikkuupuimuria on vaikea hallita. Alamäkiä ei pidä ajaa vapaalla. Jarrujen kunto on tarkistettava ennen liikkeelle lähtöä. Jarrutuksessa puimuri voi kääntyä poikittain, jos jarrut puoltavat. Äkkijarrutuksessa ohjaavat takapyörät voivat irrota maasta. Tiellä ajettaessa viljasäiliö on pidettävä tyhjänä, jotta painopiste on alhaalla. Valot on aina pidettävä päällä ja hitaan ajoneuvon kolmio paikallaan. Leikkuupöydän edessä tulee pitää puomia, jossa on heijastimet.

Palovaara
Suomessa on sattunut useita puimuripaloja vuosittain. Viallinen sähköjohto, moottorin kipinä, kuumeneva laakeri tai savuke saattavat sytyttää puimuripalon. Siksi moottoritila sekä sähköjohtojen ja laakerien seutu tulisi pitää erityisen puhtaina pölystä ja öljystä. Puhdistus tulisi tehdä ilman vettä. Painepesurilla pestäessä laakereihin voi mennä kosteutta, mikä aiheuttaa laakeririkkoja.

Päivitetty 06.02.2013