Ohita valikko

Turvaa sairauden varalle tai työkyvyn heikentyessä

Sairastuminen tai vammautuminen voi heikentää työkykyäsi tai jopa estää sinua jatkamaan nykyisessä työssäsi.

Heikentynyt terveydentila ei kuitenkaan välttämättä tarkoita työstä luopumista. MYEL-vakuutuksesi turvaa toimeentuloasi, jos et sairauden tai vamman takia pysty jatkamaan työssäsi entiseen tapaan.

Kun flunssa uhkaa työkykyä

Mela-sairauspäivärahasta saat turvaa esimerkiksi kausiflunssan, hammassäryn tai vatsataudin aiheuttaman lyhyen työkyvyttömyyden varalle.

Voit saada Mela-sairauspäivärahaa viidennestä sairauspäivästäsi lähtien. Mela-sairauspäivärahaa maksetaan Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta kaikilta viikonpäiviltä, myös sunnuntailta ja juhlapyhiltä.

Työkykyneuvonnasta apua, kun oma työkyky mietityttää

Maatalousyrittäjillä on mahdollisuus saada maksutonta työkykyneuvontaa Välitä viljelijästä -projektin kautta.

Työkykyneuvonnasta voi olla hyötyä esimerkiksi kuntoutusvaihtoehtojen kartoittamisessa. Voit saada tukea myös työn jatkamisen mahdollisuuksien pohdintaan tilanteissa, joissa sinulla on toistuvia tai pitkittyviä sairauslomia, elämäntilanteesi muuttuu esimerkiksi avioeron tai puolison sairastumisen myötä tai sinulla ei ole mahdollisuutta ammatilliseen työeläkekuntoutukseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Työkykyneuvontapalvelua tarjoavat työkykykoordinaattorina työskentelevät Välitä viljelijästä -projektityöntekijät.

Ammatillinen kuntoutus auttaa jatkamaan työssä

Työkyvyn heikentyessä pidempiaikaisesti kannattaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa selvittää, millaisia ratkaisuja työssä jatkamiseen on tarjolla.

Jos et sairauden tai vamman vuoksi enää pysty jatkamaan nykyisessä työssäsi tai olet palaamassa takaisin työelämään pitkän sairausloman jälkeen, sinulla voi olla mahdollisuus saada Melasta ammatillista työeläkekuntoutusta.

Työeläkekuntoutuksen tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyyttä. Kuntoutus voi auttaa sinua jatkamaan työssäsi tai palaamaan työhön sairauden aiheuttamista rajoitteista huolimatta.

Sinulla voi olla mahdollisuus MATA-työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen ammatilliseen kuntoutukseen, jos vaikeutesi jatkaa työssäsi johtuvat tapaturmasta tai ammattitaudista.

Milloin työkyvyttömyyseläkkeelle?

Jos sairaus tai vamma on alentanut työkykyäsi ja toimeentuloasi vähintään vuoden ajan, sinulla voi olla oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen. Työkyvyttömyyseläke on mahdollista myöntää, jos et vielä ole täyttänyt ikäluokkasi alinta vanhuuseläkeikää.

Kuntoutus on aina ensisijainen vaihtoehto työkyvyttömyyseläkkeelle. Ennen työkyvyttömyyseläkkeen myöntämistä arvioimme, voisitko jatkaa työelämässä ammatillisen kuntoutuksen avulla.

Jos olet jo täyttänyt 63 vuotta ja sinulla on takanasi pitkä ja kuluttava työura, sinulla voi olla oikeus työuraeläkkeeseen.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö