Ohita valikko

Usein kysyttyä Mela-sairauspäivärahasta

Täältä löydät vastaukset Mela-sairauspäivärahasta usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä meihin, niin autamme sinua.

Sairastuin ja minulla ei ole vielä MYEL-vakuutusta. Voinko saada Mela-sairauspäivärahaa?

Ei hätää, jos vakuutushakemuksesi on jo Melassa käsittelyssä. MYEL-vakuutuksen pitää olla voimassa tai vakuutushakemuksen vireillä, kun sairastut.

Miten haen Mela-sairauspäivärahaa?

Voit hakea Mela-sairauspäivärahaa

Mela-sairauspäivärahaa varten tarvitsemme aina lääkärintodistuksen. Lääkärille kannattaa kertoa, että Mela-sairauspäivärahaa maksetaan myös viikonlopun ajalta. Voit toimittaa lääkärintodistuksen meille sähköisen asiointipalvelun Lähetä liitteitä -linkin kautta.

Tee Mela-sairauspäivärahahakemus 6 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Riittääkö sairaanhoitajan todistus Mela-sairauspäivärahan hakemiseen?

Sairauden alkuvaiheessa riittää, että toimitat meille sairaanhoitajan kirjoittaman todistuksen työkyvyttömyydestäsi.

Olen myös YEL-yrittäjä. Miten haen Mela-sairauspäivärahaa?

Jos sinulla on muuta yrittäjätoimintaa varten otettu YEL-vakuutus, tee sairauspäivärahahakemus aina suoraan Kelaan. Muista rastittaa Kelan hakemuksesta myös MYEL-vakuutetun päivärahan hakemista koskeva kohta.

Kela huomioi sairauspäivärahaa laskettaessa myös mahdollisesta muusta yrittäjätoiminnasta otetun YEL-vakuutuksen työtulon sekä ansiotyöstä kertyneen palkan.

Milloin haen sairauspäivärahaa suoraan Kelasta?

Sairauslomasi pituus ratkaisee sen, haetko sairauspäivärahaa ensisijaisesti Melasta vai Kelasta. Hae korvausta suoraan Kelasta, jos sairauslomasi pituus on lääkärissäkäyntipäivän lisäksi yli 9 arkipäivää.

Muista rastittaa Kelan hakemuksesta myös MYEL-vakuutetun päivärahan hakemista koskeva kohta. Kela toimittaa Melaan tiedon sairauslomastasi Mela-sairauspäivärahan maksua varten.

Itselläni ei ole YEL-vakuutusta, mutta jonkin verran muita palkkatuloja MYEL-vakuutettujen tulojen ohessa. Sairauslomani ei ylitä KELAn omavastuupäiviä. Tuleeko minun hakea sairauspäivärahaa KELAn kautta, kun YEL-vakuutettujen (ts. muita tuloja) kohdalla näin kehotetaan?
Mela-sairauspäiväraha lasketaan MYEL-työtulosta, josta se on 1/514 päivää kohden. Mela-sairauspäivärahassa ei siis huomioida työsuhdeansioita, joten toimita Mela-sairauspäivärahahakemus suoraan Melaan. Huomioithan kuitenkin, että myös Mela-sairauspäivärahassa on 4 päivän omavastuuaika (lääkärissäkäyntipäivä + 3 päivää). Suosittelemme, että olet työsuhdeansioiden osalta tarvittaessa yhteydessä joko työnantajaasi tai Kelaan.
Maksetaanko sairauspäivärahaa, jos hoitaa sairasta lasta?

Mela-sairauspäiväraha ei makseta sairaan lapsen hoidosta. Jos kyse on vakavasta sairaudesta, vanhemmalla saattaa olla oikeus Kelan erityishoitorahaan.

Voiko Mela-sairauspäivärahaa saada työuupumuksen vuoksi?

Mela-sairauspäiväraha maksetaan sairaudesta. Työuupumus lasketaan olosuhdetekijäksi (Z-diagnoosit), ei sairaudeksi. Näin ollen Mela-sairauspäivärahaa ei makseta työuupumusdiagnoosilla.

Mistä saa tietoa vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen omavastuusosuuksista? Onko niitä?

Vapaa-ajan tapaturmavakuutuksessa ei ole omavastuuta.

Voiko saada sairauspäivärahaa, jos sairastuu työkyvyttömyyseläkkeellä työskennellessä?

Mela-sairauspäivärahaa voidaan maksaa, mikäli vahingoittuneen sairaus johtuu muusta sairaudesta kuin siitä, jonka perusteelle työkyvyttömyyseläke on myönnetty. Vahingoittuneen tulee työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla olla MYEL-vakuutettu.

Minulla on MYEL-vakuutus ja olen myös palkkatyössä muualla. Jos sairastun, maksetaanko Mela-sairauspäiväraha minulle vai työnantajalleni, joka maksaa minulle sairausajan palkkaa?

Sinulle. Mela-sairauspäiväraha ei makseta koskaan työnantajalle.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö