Ohita valikko

Kesätöissä Melassa

Kesätöissä Melassa, 2023

Kesätyöntekijät Tuuli ja Fanny istuvat ulkona penkillä ja hymyilevät. Vieressä näkyy kukkia.
Kesätyöntekijät Tuuli Lampén (vasemmalla) ja Fanny Storgårds.

Kuka olet, mitä opiskelet, ja missä yksikössä olit kesätöissä Melassa?

Tuuli: Opiskelen viestintää Vaasan yliopistossa ja olin töissä Melan henkilöstö- ja viestintäyksikössä viestintäharjoittelijana.

Fanny: Opiskelen valtiotiedettä maisteritasolla Åbo Akademissa. Olin kesätöissä puoliksi eläkeyksikössä ja puoliksi tapaturmayksikössä.

Millaisia työtehtäviä olet tehnyt tänä kesänä Melassa?

Tuuli: Olen päässyt tekemään monenlaisia viestintätehtäviä. Olen tehnyt somepostauksia, päivittänyt nettisivuja ja kirjoittanut uutisia sivuille ja intraan. Olen myös esimerkiksi kuvannut ja editoinut videoita.

Fanny: Tapaturmayksikössä olen hoitanut apteekkilaskuja, ja eläkeyksikössä olen tehnyt enimmäkseen ansiotulovalvontaa ja luopumistuen saajiin liittyviä tehtäviä sekä perhe-eläkehakemusten valmistelua.

Mitä olet oppinut alastasi kesän aikana?

Tuuli: Kesän aikana olen päässyt näkemään millaista viestintätyö voi olla käytännössä, ja olen saanut käytännön kokemusta monenlaisista alan tehtävistä.

Fanny: Olen oppinut erityisesti Melan roolista yhteiskunnallisena toimijana. Erityisen kiinnostavaa oli seurata hallitusneuvotteluiden kulkua melalaisen näkökulmasta.

Mitä muuta olet oppinut kesän aikana Melassa?

Tuuli: Olen oppinut todella paljon uutta maataloudesta ja maatalousyrittäjien asioista.

Fanny: Paljon siitä, miten tapaturmayksikkö toimii ja miten Mela hoitaa tapaturma-asioita. Tapaturmaeläke on ollut minulle uusi juttu, ja se, että se on eri asia kuin työkyvyttömyyseläke.

Mitä on jäänyt mieleen? Kivoja hetkiä, hassuja sattumuksia?

Tuuli: Hauskoja hetkiä työkavereiden kanssa niin etänä kuin toimistolla!

Fanny: Olen tehnyt töitä enimmäkseen etänä, joten on aina ollut mukava tulla toimistolle näkemään, mitä siellä on menossa.

Kesätöissä Melassa, 2022

Kesätyöntekijät Johanna Storgårds, Aapo Häkkinen, Anna Majuri ja Johanna Kankkunen.
Kesätyöntekijät (vasemmalta ylhäältä alkaen) Fanny Storgårds, Aapo Häkkinen, Anna Majuri ja Johanna Kankkunen.

Kuka olet ja mitä teet Melassa?

Aapo: Olen Aapo Häkkinen ja työskentelen vakuutus- ja asiakaspalveluyksikössä kesätyöntekijänä. Työskentelen apurahansaajien ja maatalousyrittäjien vakuuttamisen parissa. Työhön kuuluu esimerkiksi apurahahakemuksien käsittelyä ja ratkaisua ja maatalouspuolella vakuutusratkaisemiseen liittyviä avustavia tehtäviä. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi väestörekisteristä ja tulorekisteristä tietojen hakeminen ja edunvalvontatietojen kirjaaminen rekisteriin.

Johanna: Olen Johanna Kankkunen ja työskentelen Melan postituksessa kesätyöntekijänä. Tällä hetkellä sijaistan kahta vakituista henkilöä ja päivät ovatkin monipuolisia. Huolehdin esimerkiksi erilaisten asiakirjojen skannaamisesta sekä työeläkekorttien tekemisestä.

Fanny: Olen Fanny Storgårds ja työskentelen eläkeyksikössä kesätyöntekijänä. Työhön kuuluu esimerkiksi vanhuuseläkehakemustan ja perhe-eläkehakemusten vireille laittamista ja kirjeiden lähettämistä luopumistuen saajille. Lisäksi kirjaan myös edunvalvontatietoja rekisteriin.

Anna: Olen Anna Majuri ja työskentelen viestintäkoordinaattorina. Sijaistan kesän ajan viestintäasiantuntijoita heidän töissään. Tällä hetkellä suurimman osan ajasta teen intraprojektia, mutta myös esimerkiksi tuotan sosiaaliseen mediaan sisältöä, teen nettisivupäivityksiä, kirjoitan uutisia sekä suunnittelen ja kuvaan videoita eri tarpeisiin.

Miten löysit Melaan?

Aapo: Löysin avoimen työpaikan työnhakusivustolta ja päätin hakea, sillä Mela on maatalouspuolella iso toimija ja se kiinnosti. Opiskelen maatalousekonomiaa.

Johanna: Minäkin löysin Melaan työnhakusivulta. Minulla ei ollut alun perin tarkoitus mennä töihin, mutta kun näin hakuilmoituksen, kiinnostukseni heräsi ja hain paikkaa. Opiskelen hallintotieteitä.

Fanny: Huomasin työnhakuilmoituksen muistaakseni ensin Instagramissa. Tulen maatilalta ja opiskelen yhteiskuntatieteitä. Kun vanhempani kuulivat, että menen Melaan töihin ”kelpuuttivat” hekin valintani 🙂

Anna: Keväällä 2020 huomasin työnhakuilmoituksen muistaakseni Oikotiellä. Hain viestintäharjoittelijaksi ja pursusin motivaatiota. Se ehkä huomattiin ja täällä sitä ollaan jo kolmatta kesää.

Mikä on ollut kiinnostavinta työssäsi tähän mennessä?

Aapo: On ollut kiinnostavaa oppia eläkevakuuttamisesta ja toisaalta oppia hahmottamaan maataloutta kokonaisuutena ja Melan rooli ja merkitys tässä kokonaisuudessa. Maatalousyrittäjien eläkevakuuttaminen ei toimi samalla tavalla kuin palkkatyön eläkevakuuttaminen ja tämän kokonaisuuden hahmottaminen on kiinnostavaa. Apurahahakemuksien ratkaisemisen on myös mieleistä, sillä se on vastuullista työtä.

Johanna: Vaikka työpäivä noudattaa tiettyä kaavaa, niin on paljon vaihtelevia työtehtäviä. Monipuolisuus on yllättänyt! Postituksessa ei vain viedä kirjeitä postiin, niin kuin voisi äkkiseltään ajatella.

Fanny: Olen oppinut luonnollisesti paljon eläkkeistä, esimerkiksi sen, että se on verotettavaa tuloa. Työssä on mielekästä, kun näkee oman toimintansa vaikutuksen. Esimerkiksi kun lähettää luopumistuen saajille, että luopumistuen täydennysosa on loppumassa, niin on kiva, että voi laittaa sen saman henkilön hakemuksen vireille myöhemmin.

Anna: Moni asia on kiinnostavaa. En ollut aiemmin kovin perillä maataloudesta ja maatalousvakuuttamisesta, mutta ajan myötä olen oppinut paljon: MYEL ja MATA eivät ole enää outoja kirjainyhdistelmiä ja maatalousyrittäjien asiat yleisesti ovat alkaneet myös kiinnostaa uudella tavalla. Katson esimerkiksi uutisia aiheesta uudesta näkövinkkelistä. Viestintä on kiva ala, kun saa luvan kanssa olla utelias!

Entä haastavinta?

Fanny: Sanoisin ehkä tarkkuus. Toimintaa ohjaa lait ja kyseessä on ihmisten rahat. Siinä ei halua mokailla.

Johanna: Tarkkuus myös! Vaikken teekään päätöksiä tai ratkaisuja, haluan esimerkiksi tehdä erilaiset hakemusten skannaukset oikein. Haluan omalla panoksellani sujuvoittaa muiden työtä. Asiakkailta voi tulla monenlaisia liitteitä ja tiedostoja postitse: Esimerkiksi yksi asiakas lähetti 40 kuittia, joiden järjestelyssä meni hetki.

Aapo: Komppaan Fannya. Ei oikein voi tehdä virheitä. Tässä työssä ei oikein kannata tehdä kahta asiaa yhtä aikaa.

Anna: Haastavaa on, jos jokin aihealue ei ole tuttu ja pitäisi viestiä siitä selkeästi ja kiinnostavasti. Täytyy aina uskaltaa heittäytyä ”tyhmäksi”. Se on kuitenkin pakollista, sillä ei oikein voi viestiä asioista, joita ei itse ymmärrä.

Miten kuvailisit työilmapiiriä Melassa?

Johanna: On ollut alusta asti todella tervetullut olo! Olen päässyt mukaan kaikkiin yhteisiin kahvihetkiin ja muihin jutteluihin. Tuntuu, että vaikka en ole ollutkaan täällä vielä kovin kauaa, olen jo osa Melan joukkoa. Apua myös saa aina tarvittaessa!

Fanny: On ollut erittäin tervetullut olo. Jos pyytää apua, niin ihmiset ehtivät aina auttaa, vaikka heillä on omia kiireitä. Jos kysyy jotain yksittäistä asiaa, niin työkaverit auttavat ymmärtämään samalla laajempiakin kokonaisuuksia ja siten hahmottaa koko työn paremmin.

Aapo: Samoilla linjoilla, tosi hyvä henki ainakin omassa tiimissä. Tulen hyvin toimeen kaikkien kanssa, perehdyttäminen on ollut tosi perusteellista ja hyvää. Tuntui, että muilla on ollut aikaa minulle. On ollut riittävästi hommia ja se on positiivista.

Anna: Melassa on yleisesti hyvä ilmapiiri. Ihmisiin on helppo olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, ja minusta Melassa ihmiset tekevät työtä positiivisella asenteella. Omassa tiimissäni viihdyn hyvin: on mahtavaa työskennellä fiksujen ja hauskojen asiantuntijoiden kanssa.

Mitä olet oppinut tänä kesänä? Koetko, että tästä työstä on hyötyä tulevaisuudessa?

Aapo: Syy, miksi hain Melaan, oli, että halusin oppia maatalouden alasta kokonaisuudessaan lisää. Koen, että olen oppinut paitsi siitä, myös oman työn suunnittelusta ja siitä, miten uuteen työhön voi suhtautua.

Johanna: Organisointitaitoja ja asioiden priorisointia, mikä sitten taas on hyvä koko työuran kannalta hyvä asia. On kiva, että luotetaan siihen, että se mitä minä teen, hoituu. Lisäksi olen oppinut paljon itseohjautuvuudesta.

Fanny: Mela eläkevakuutusyhtiönä on merkittävä yhteiskunnallinen toimija. Työssä olen oppinut maatalousyrittäjistä ja ylipäätään ihmisistä uutta. Joka työstä oppii jotain, mikä auttaa työuralla.

Anna: Oikeastaan en osaa edes listata asioita, joita olen oppinut näinä kesinä: asiaa on niin paljon. Olen kiitollinen kaikille, jotka ovat opastaneet viestijänuran ensiaskelissa.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö