Ohita valikko

Apurahansaajan työtulo

MYEL-työtulo on sosiaaliturvasi perusta. Työtulon suuruus määrittää Melan sinulle maksaman eläkkeen ja tapaturmakorvausten tason.

Sinulle lasketaan vakuutuspäätökselle vuotuinen MYEL-työtulo, joka on sosiaaliturvasi perusta. Työtulosi on voimassa koko päätöksessä mainitun vakuutusajan. Työtulo lasketaan vuotuisena, vaikka apurahalla työskentelysi kestäisi alle vuoden.

Työtulosi suuruus määrittää Melan sinulle maksaman eläkkeen ja tapaturmakorvausten tason. Työtulo vaikuttaa myös muun muassa Kelan maksamiin etuuksiin, kuten äitiys-, vanhempain- ja sairauspäivärahaan.

Miten vuotuinen työtulosi lasketaan?

Vakuutusturva koskee ainoastaan työskentelyä, joten vakuutuksesi perustana oleva työtulo määritetään nimenomaan työskentelyyn tarkoitetun apurahasi mukaan.

Apurahan kokonaismäärästä vähennetään ensin mahdolliset kuluvähennykset. Saatu erotus kerrotaan 360 ja tulos jaetaan lopuksi työskentelypäivien määrällä.

Työtulon laskentakaava:
(myönnetyn apurahan bruttomäärä – kulut) x 360 / työskentelypäivien lukumäärä = vuotuinen työtulo

Työtulosta lasketaan vakuutusmaksusi määrä.

Apurahansaajan Mela-turvalaskurilla voit nähdä apurahasi perusteella sinulle lasketun vuosityötulon ja arvioida, miten vuosityötulosi vaikuttaa tulevan eläkkeesi ja vakuutusmaksujesi määrään. Näet myös Mela-sairauspäivärahasi sekä MATA-tapaturmapäivärahasi määrän.

Indeksikorotus

Suomen työeläkelain mukaan apurahan perusteella laskettava työtulo rinnastetaan palkkatyöksi. Tästä johtuen MYEL-työtuloosi tehdään vuosittain indeksikorotus, vaikka käytännössä apurahasi määrä ei ole noussut.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö