Ohita valikko

Fiksut farmivideot

Työturvallisuus on 95 % asennetta ja 5 % tietotaitoa!

Järjestämme ammattikorkeakoulujen luonnonvara-alan opiskelijoille videokilpailun, jonka aiheena on maatalouden työturvallisuus. Osallistumisaika on 1.9–30.11.2023.

Videokilpailu kuuluu Melan Nolla tapaturmaa maataloudessa -teemaan.

Mikä on fiksu farmivideo?

Miten parantaisit maatalouden työturvallisuutta? Kerro se videolla ja edistä työturvallisuuskulttuuria.

Käsikirjoita ja kuvaa meille video, jolla voit vastata esimerkiksi kysymyksiin:

 • Miten ehkäiset tapaturmia maataloudessa?
 • Miten hallitset riskejä?
 • Sattuiko läheltä piti -tilanne?

Voit valita videoosi näkökulman ja toteutustavan itse. Tyyli on vapaa!

Arvostamme erityisesti kekseliästä ja oivaltavaa näkökulmaa sekä sitä, että työturvallisuusviestisi tulee selkeästi esiin. Kiinnitämme huomiota myös tekniseen toteutukseen ja videon kiinnostavuuteen.

Osallistuminen on helppoa. Älypuhelimesi riittää kuvausvälineeksi ja videon enimmäispituus on kaksi minuuttia. Voit osallistua yksin tai opiskelijaryhmänä.

Parhaat palkitaan

Palkitsemme parhaat videot rahapalkinnoin! Voittaja saa 3 000 euroa. Jaamme lisäksi kaksi 1 000 euron kunniamainintaa. Julkistamme voittajat tammikuussa 2024.

Kuvausvinkit

Huomioi nämä, kun kuvaat farmivideota:

 • Kuvaa vaakakuvakulmassa.
 • Testaa, kuuluuko ääni hyvin vai onko taustalla häiritsevää taustamelua.
 • Vältä kameran ylimääräistä heilumista.
 • Varmista valaistus, vältä esimerkiksi vastavaloon kuvaamista.
 • Eihän taustalla näy mitään videoosi kuulumatonta, esim. ulkopuolisia henkilöitä?
 • Huomioi kuvattavan rajaus: tekstitämme videot, joten vältä liian läheltä kuvaamista.

Säännöt ja osallistumisohjeet

Luethan säännöt ja osallistumisohjeet huolellisesti ennen kilpailutyön lähettämistä! Ilmoittautumalla kilpailuun sitoudut sääntöihin.

Kilpailuaika

Videoita voi lähettää kilpailuun 1.9.–30.11.2023.

Kilpailun osallistujat

Kilpailuun voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet luonnonvara-alan ammattikorkeakouluopiskelijat. Osallistua voi yksin tai opiskelijaryhmänä.

Palkinnot

Kilpailussa jaetaan rahapalkintoja yhteensä 5 000 euroa. Pääpalkinto on 3 000 euroa. Sen lisäksi kilpailussa jaetaan kaksi 1 000 euron kunniamainintaa.

Voittajien valinta

Melan asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsee kilpailuun osallistuneista videoista parhaat. Kilpailun tuomaristo painottaa valinnoissaan työturvallisuusviestin selkeyttä, videon kiinnostavuutta, kekseliästä näkökulmaa ja teknistä toteutusta. Voittajat julkistetaan tammikuussa 2024. Järjestäjä ilmoittaa voitosta voittaneiden osallistujien yhteyshenkilöille.

Kilpailuun osallistuminen

Kilpailuvideot lähetetään kilpailuun tälle sivulle tulevan osallistumislomakkeen kautta. Kilpailuun voi osallistua yhdellä tai useammalla videolla.

Osallistumalla kilpailuun osallistuja sitoutuu noudattamaan kilpailun sääntöjä. Nämä säännöt koskevat kaikkia osallistujia. Kilpailun järjestäjä ei vastaa teknisistä syistä perille tulemattomista osallistumisista.

Osallistumislomake

 1. Mene verkkosivulle, jossa on osallistumislomake.
 2. Täytä osallistumislomakkeen tiedot.
 3. Lataa videotiedosto.
 4. Saat kuittauksen kun tiedosto on vastaanotettu

Ohjeet videon tekoon

Käsikirjoita ja kuvaa video, jonka pituus on enintään 2 minuuttia. Videon tyylilaji on vapaa. Taltioi video avi-, mp4-, mpeg-, mov-, flv-, f4v- tai wmv-muotoon ja lataa videotiedosto kilpailuun osallistumislomakkeen kautta.

Kilpailuun lähetetyn videon tulee olla osallistujan/osallistujien itsensä kuvaama eikä se saa loukata te-kijänoikeuksia, tavaramerkkiä tai muita immateriaalioikeuksia, yksityisyydensuojaa taikka kolmannen tahon oikeuksia eikä kenelläkään muulla osapuolella saa olla videota kohtaan vaatimuksia.

Kuvausluvat

Kilpailuun osallistuvan ryhmän yhteyshenkilö vastaa siitä, että videolla esiintyvät ovat suostuneet kuvattaviksi. Videolla näkyvien henkilöiden on oltava ryhmän nimettyjä jäseniä. Yhteyshenkilön on kerrottava ryhmän jäsenille kilpailun säännöt.

Käyttöoikeudet

Kilpailuun osallistujat vakuuttavat omistavansa kaikki oikeudet videoon. Melalle siirtyy oikeus esittää kaikki kilpailuun osallistuneet videot tai osia niistä ja kaikkien videon tekemiseen osallistuneiden ryhmän jäsenten nimet omilla sivustoillaan, sosiaalisen median kanavissaan sekä muussa viestinnässään ilman edellä mainittujen henkilöiden erillistä suostumusta, lupaa tai korvausta.  Melalla on oikeus videoiden tekstittämiseen ja jatkokäsittelyyn omia viestintäkanaviaan varten. Videot, joita Mela ei tule käyttämään tuhotaan vuoden kuluessa kilpailun päättymisestä.

Järjestäjän vahingonkorvausvastuu

Kilpailuun osallistuva vapauttaa kilpailun järjestäjän kaikesta vastuusta ja kustannuksista, jotka voivat aiheutua osallistumisesta kilpailuun. Järjestäjän vastuu osanottajia kohtaan rajoittuu kilpailun kohteena olevan palkinnon arvoon. Voittaja/-t vastaa kaikista muista voiton hyväksymiseen liittyvistä kustannuksista.

Muutokset

Järjestäjällä on oikeus hylätä kilpailuun osallistuneet työt, joiden tekemisessä ei ole noudatettu kilpailun sääntöjä tai joiden sisältö on loukkaavaa tai muutoin vastoin kilpailun periaatteita ja/tai tekijänoikeuslainsäädäntöä. Järjestäjä pidättää lisäksi oikeuden kilpailun aikataulun ja sääntöjen muuttamiseen.

Tietosuoja

Kilpailuun osallistuvien henkilötietoja käytetään vain kilpailun järjestämiseksi. Kerätyt henkilötiedot hävitetään tietoturvallisesti, kun niitä ei enää tarvita. Henkilötietojen käsittelystä saat lisää tietoa: Tie-tosuojailmoitus

Osallistujien mahdollisesti antamia yhteystietoja käytetään vain kilpailun järjestämiseen, palkinnon jakamiseen ja videon käyttämiseen liittyvissä asioissa eikä niitä luovuteta eteenpäin. Osallistumalla kilpailuun osallistuja antaa suostumuksen henkilötietojensa käsittelyyn kilpailun toteuttamista ja palkinnon jakamista varten.

Kilpailun järjestäjä

Kilpailun järjestää Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela
Revontulenpuisto 2, 02100 Espoo
mela.fi/tyokykypalvelut.

Lisätiedot

Anna-Riikka Pukari, etunimi.sukunimi(at)mela.fi, puh. 029 435 2469


Fiksut farmivideot 2021 on valittu

Edellinen Fiksut farmivideot -kilpailu järjestettiin 16.8.–31.10.2021.

Korkeatasoisessa kilpailussa Melan asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi 3 000 euron pääpalkinnon voittajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun toisen vuoden agrologiopiskelijoiden Markus Kuparin ja Ilkka Saarikosken kekseliään ja ajassa liikkuvan videon Asenne ratkaisee – Aina on aikaa.

Kilpailussa jaettiin myös kaksi 1 000 euron kunniamainintaa. Toisen kunniamaininnan voittivat Johanna Muotkavaara ja Sanna Saarela Lapin ammattikorkeakoulusta videollaan Rauhallisuus on työturvallisuutta ja toisen kunniamaininnan voitti iloisilla työturvallisuusvinkeillään Emilia Leppämäki Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Lue tiedote: Fiksut farmivideot -kilpailun voittajaksi kyberturvallisuudesta varoittava video

Katso vuoden 2021 voittajavideot

Pääpalkinto

Markus Kupari ja Ilkka Saarikoski, JAMK
Asenne ratkaisee – Aina on aikaa.

Markus Kupari ja Ilkka Saarikoski kuvasivat videossaan työturvallisuusriskejä ja tapaturmavaaroja aina vuodesta 1821 vuoteen 2045 saakka.

Raadin kommentteja:

 • Video oli oivaltava ja erottui selkeästi, koska sen oli lähestymiskulma erilainen. Erityisesti hienoa oli se, että myös kyberturvallisuus oli huomioitu.
 • Tarina oli hauska ja siinä kiteytettiin hyvin myös myönteisen työturvallisuusasenteen merkitys.
 • Erityismaininnan video saa siitä, että tekijät olivat tehneet itse myös puvustuksen ja musiikin.

Katso Asenne ratkaisee – Aina on aikaa YouTubesta

Kunniamaininta

Johanna Muotkavaara ja Sanna Saarela Lapin AMK
Rauhallisuus on työturvallisuutta

Johanna Muotkavaara ja Sanna Saarela kuvasivat videossaan erityisesti lypsykarjatilan työturvallisuutta.

Raadin kommentteja:

 • Videossa on tuotu asiantuntevasti ja selkeästi esiin paljon faktatietoa maatilan työturvallisuudesta, esimerkiksi monia konkreettisia työturvallisuusvinkkejä eläinten kanssa työskentelyyn.
 • Aihevalinta on osuva, sillä eläinten parissa työskennellessä sattuu eniten vakavia tapaturmia. Videosta välittyi myös lämminhenkinen tunnelma ja eläimet olivat hyvin läsnä.

Katso Rauhallisuus on työturvallisuutta YouTubesta

Kunniamaininta

Emilia Leppämäki, JAMK
Iloisia työturvallisuusvinkkjeä

Emilia Leppämäki kuvasi videossaan työturvallisuutta monipuolisesti huumorin keinoin.

Raadin kommentteja:

 • Videossa on tuotu positiivisella ja kepeän kannustavalla huumorilla esiin monia oleellisia työturvallisuusvinkkejä.
 • Työturvallisuussanoma on pystytty tiivistämään kuvaan, ilman puhetta. Näin sanoma on helppo ymmärtää myös kansainvälisesti.

Katso Iloisia työturvallisuusvinkkejä YouTubesta

Lisätietoja Fiksut farmivideot -kilpailusta: työkykypalveluiden asiantuntija Anna-Riikka Pukari, p. 050 348 0535 tai anna-riikka.pukari(at)mela.fi

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö