Ohita valikko

Mikä on ammattitauti?

Ammattitauti on sairaus, joka todennäköisesti on pääasiallisesti aiheutunut

  • fysikaalisista
  • kemiallisista tai
  • biologisista

tekijöistä työssä tai muissa työhön liittyvissä korvattavissa olosuhteissa.

Sairaus voidaan todeta ammattitaudiksi sellaisen lääketieteellisen tutkimuksen perusteella, jossa on käytettävissä riittävä tieto työskentelyolosuhteistasi sekä työssäsi olevasta altistuksesta. Altistumisen ja ammattitaudin välillä on oltava todennäköinen syy-yhteys.

Yleisimpiä ammattitauteja

Yleisimmät Melan korvaamat ammattitaudit ovat astma, allerginen nuha, ihottumat ja homepölykeuhko.

Sormien, ranteen ja kyynärvarren jännetulehdukset ja olkaluun sivunastan tulehdus (tenniskyynärpää) korvataan ammattitautina, jos sairaus on aiheutunut yläraajan kuormittavista, toistuvista, yksipuolisista ja oudoista työliikkeistä. Tulehduksen syynä on oltava työstä johtuvat tekijät.

Rannekanavaoireyhtymä voidaan korvata, jos työ on ennen oireiden ilmaantumista sisältänyt pitkäaikaisesti toistuvia, merkittävää puristusvoimaa vaativia, rannekanavaa ahtauttavia työliikkeitä. Työliikkeellä tarkoitetaan ranteen taipuneita asentoja yhdistettynä puristusliikkeeseen.  Oireyhtymän syynä on oltava työperäiset tekijät.

Sen sijaan tuki- ja liikuntaelinsairauksia, kuten nivelrikkoa, nikamavälilevysairautta tai muita rasitusperäisiä sairauksia ei korvata.

Lue lisää ammattitaudista MATAL-oppaan kohdasta 3.1.12–3.1.17: Oppaat.

Epäiletkö sairastuneesi ammattitautiin?

Jos epäilet sairastuneesi ammattitautiin, hakeudu lääkärin hoitoon ja täytä vahinkoilmoitus. Muista ilmoittaa ammattitautiepäilystä 60 päivän kuluessa vahingon sattumisesta.

Ammattitautina korvataan myös työssä aiheutuneen muun vamman tai sairauden olennainen paheneminen, joka on todennäköisesti aiheutunut työssä altistumisesta fysikaaliselle, kemialliselle tai biologiselle tekijälle. Lue lisää työssä aiheutuneen muun vamman tai sairauden olennaisesta pahenemisesta MATAL-oppaan kohdasta 3.1.16: Oppaat.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö