Ohita valikko

Ota kalastajan MYEL-vakuutus

Ota kalastajan MYEL-vakuutus kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun olet aloittanut ammattikalastuksen ja vakuuttamisen edellytykset täyttyvät.

Sinun tulee ottaa MYEL-vakuutus kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun olet aloittanut ammattimaisen kalastuksen ja vuotuinen työtulosi on vähintään 4 506 euroa (vuonna 2024).

Pakolliseen MYEL-vakuutukseen kuuluu automaattisesti MATA-työtapaturma- ja ammattitautivakuutus. Vakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoisia.

Jos työtulosi jää alle pakollisen vakuuttamisen rajan, voit ottaa MYEL-vakuutuksen vapaaehtoisena. Katso maatalousyrittäjät-osiosta tarkempaa tietoa vapaaehtoisesta MYEL-vakuutuksesta.

Näin otat MYEL-vakuutuksen

 1. Täytä vakuutushakemus asiointipalvelussa

  Voit täyttää vakuutushakemuksen suoraan sähköisessä asiointipalvelussa.

  Apua hakemuksen täyttämiseen saat Mela-asiamieheltä tai Melan asiakaspalvelusta

  Asiointipalvelussa voit myös hyväksyä asiamiehen sinulle valmiiksi täyttämän vakuutushakemuksen.

 2. Tai täytä paperinen vakuutushakemus

  Vaihtoehtoisesti voit täyttää paperisen vakuutushakemuksen

  ja toimittaa sen Melaan:
  • skannattuna liitetiedostona sähköisen asiointipalvelun kautta tai
  • skannattuna liitetiedostona suojatun sähköpostin kautta tai
  • postitse osoitteeseen: Mela, PL 16, 02101 Espoo.

Saat vakuutuspäätöksesi postissa. Jos olet tyytymätön vakuutuspäätöksellä ilmoitettuun työtuloon, voit hakea siihen muutosta. Katso, miten haet muutosta päätökseen.

Asiakaspalvelumme auttaa aina, jos sinulla on kysyttävää henkilökohtaiseen Mela-turvaasi liittyen. Voit myös lähettää meille vakuutukseesi liittyviä kysymyksiä suojatun sähköpostipalvelun kautta. Valitse silloin vastaanottajaksi vakuutusasiat.

Muutokset vakuutuksessa

Kun kalastustyössäsi tapahtuu muutoksia, ilmoita muutoksista meille hyvissä ajoin. Muutokset voivat vaikuttaa työtuloosi ja vakuutusmaksuihisi. Teemme muutokset vakuutuksiin aina ilmoituspäivästä lähtien, emme koskaan takautuvasti. Huolehdi siis muutosten ilmoittamisesta ajoissa. Lue muutosten ilmoittamisesta maatalousyrittäjät-osiosta.

Takautuva vakuuttaminen

Pakollinen MYEL-vakuutus vahvistetaan takautuvasti toiminnan aloittamisesta lähtien, kuitenkin enintään kulumassa olevalta ja sitä välittömästi edeltäneeltä kolmelta kalenterivuodelta. Mela voi periä takautuvaan aikaan kohdistuvat vakuutusmaksut korotettuina.

Vakuutuksen päättyminen

Jos työskentelysi päättyy, MYEL-vakuutus päätetään. Muista silloin ilmoittaa Melaan asiasta, koska vakuutuksesi ei pääty tällaisissa tapauksissa automaattisesti.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö