Ohita valikko

Välitä viljelijästä

Välitä viljelijästä -projektista saat maksutonta ja luottamuksellista apua matalalla kynnyksellä. Olemme maatalousyrittäjien tukena elämän pienissä ja suurissa haasteissa.

Soita tai jätä yhteydenottopyyntö Välitä viljelijästä -projektityöntekijälle. Älä epäröi ottaa yhteyttä pieniltäkään tuntuvissa asioissa. Riittää, että haluat keskustella asiasta kanssamme. Tunnemme maatalousyrittäjän arjen ja etsimme kanssasi vaihtoehtoehtoja eteenpäin.

Olet yrityksesi tärkein voimavara, joten pidäthän itsestäsi huolta. Avun vastaanottaminen ei merkitse epäonnistumista, vaan kykyä löytää ratkaisuja. Ota rohkeasti yhteyttä jo tänään! Suostumuksellasi myös läheisesi tai muu henkilö voi tehdä sen puolestasi.

Saat kauttamme apua esimerkiksi

 • jaksamiseen
 • ihmissuhteisiin
 • maatilayrittämisen haasteisiin
 • muutostilanteisiin
 • työkykyhaasteisiin.

Yhteydenoton jälkeen sovimme kanssasi tapaamisen. Voimme tavata tilallasi tai muussa sopivassa paikassa, myös etätapaaminen on mahdollinen. Kartoitamme yhdessä tilannettasi ja sinulle sopivia ratkaisukeinoja. Monesti jo keskustelu voi selkiyttää tilannetta. Tarvittaessa ja suostumuksellasi ohjaamme myös muita ammattilaisia tueksesi. Apumme on maksutonta ja luottamuksellista.

Työkykyneuvonta 

Työkykyneuvonnasta voi hakea apua silloin, kun oma työkyky mietityttää. Työkykykoordinaattorin työ ja työkykyneuvonta on osa projektityöntekijän työtä ja voit itse ottaa häneen yhteyttä. Myös maatalouden sidosryhmiin ja Välitä viljelijästä -verkostoon kuuluva työntekijä voi ohjata palvelun pariin, jos työkyky suhteessa työn vaatimuksiin aiheuttaa haasteita. Palvelu on maksutonta.  

Työkykyneuvonnasta voi olla apua esimerkiksi kuntoutusvaihtoehtojen kartoittamisessa. Tukea voi saada myös työn jatkamisen mahdollisuuksien pohdintaan, jos sinulla on toistuvia tai pitkittyviä sairauslomia, saat hylkäävän päätöksen ammatillisesta kuntoutus- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksesta tai jos tilan tuotantosuunta tai elämäntilanne muuttuvat esimerkiksi avioeron tai puolison sairastumisen myötä. Työkykyneuvonta on ehdottoman luottamuksellista. Neuvonnassa kartoitetaan kokonaistilanne ja vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Saat ohjausta ja neuvontaa, jotta tilanteeseesi löydetään sopivat palvelut työkykysi tueksi. 

Ota yhteyttä työkykyneuvojina toimiviin Välitä viljelijästä -projektityöntekijöihin. 

Ostopalvelusitoumus jaksamisen tueksi

Jaksamisen tukemiseen ja henkisen kuormituksen helpottamiseksi voit hakea projektityöntekijän kautta 500 euron arvoista ostopalvelusitoumusta työnohjaukseen tai terapiapalveluihin. Ostopalvelusitoumus on henkilökohtainen.

Ostopalvelusitoumuksen voi saada

 • yksilöterapiaan
 • pariterapiaan
 • perheterapiaan
 • psykologin tai psykiatrin palveluihin
 • työnohjaukseen

tai

 • muuhun jaksamista tukevaan asiantuntijapalveluun, esimerkiksi velkaneuvontaan tai vastaavaan apuun pääsemiseksi ja siihen tarvittavan avun hankkimiseksi.

Hae ostopalvelusitoumusta toukokuun 2024 loppuun mennessä
Projektin nykyisen rahoituksen päättyessä ostopalvelusitoumusten käyttö tulee ajoittaa siten, että kaikki asiantuntijakäynnit on laskutettu vuoden 2024 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa, että ostopalvelusitoumusta voi hakea Välitä viljelijästä -projektityöntekijän kautta vielä 31.5.2024 saakka. Projektityöntekijän apua jaksamisen tueksi on saatavilla koko vuoden 2024 ajan.

Ostopalvelusitoumuksen hakeminen

 1. Ota yhteyttä

  Ota yhteyttä oman maakuntasi projektityöntekijään ja sovi tapaamisaika. Soita tai jätä yhteydenottopyyntö.

  Välitä viljelijästä -projektin yhteystiedot

 2. Täytä hakemus yhdessä projektityöntekijän kanssa

  Tapaamisessa kartoitetaan erilaisia apukeinoja, joista yksi voi olla ostopalvelusitoumus.

  Täytä hakemus yhdessä projektityöntekijän kanssa. Samalla hän auttaa etsimään sinulle sopivaa palveluntuottajaa. Päätöksen palveluntuottajasta teet itse.

 3. Odota tietoa ostopalvelusitoumuksen myönnöstä

  Projektityöntekijä lähettää allekirjoitetun hakemuksen puolestasi Melaan Välitä viljelijästä -projektin käsiteltäväksi.

  Hakemus käsitellään pääsääntöisesti muutaman päivän sisällä, jos lisätietoja ei tarvita. Saat ostopalvelusitoumuksen postissa kotiisi. Jos sitoumus ei saavu sinulle postissa parin viikon sisällä hakemuksen lähettämisestä, ota yhteyttä projektityöntekijään. Hän selvittää sitoumuksen tilanteen.

 4. Vie ostopalvelusitoumus palveluntuottajalle

  Vie ostopalvelusitoumus palveluntuottajalle ensimmäisellä tapaamiskerralla. Laskutusohjeet ovat ostopalvelusitoumuksen kääntöpuolella.

 5. Käytä ostopalvelusitoumus

  Käytä sitoumus sen voimassaoloajan sisällä. Hae tarvittaessa jatkoaikaa.

  Jos tarve asiantuntija-avulle jatkuu, sinulla voi olla mahdollisuus saada myös toinen 500 euron arvoinen ostopalvelusitoumus samaan tai eri palveluun. Selvitä asia ottamalla yhteyttä oman alueesi projektityöntekijään.

Ostopalvelusitoumuksen käyttäminen

Sitoumuksen voi käyttää vain siinä mainittuun asiantuntija-apuun ja palvelua voi ostaa vain yhdeltä palveluntuottajalta.

Sitoumus on henkilökohtainen. Pari- ja perheterapiaan voit kuitenkin käyttää palvelua yhdessä puolison tai perheen kanssa.

Voit ostaa ostopalvelusitoumuksella mainittua palvelua enintään 500 euron arvosta. Jos palvelun arvo ylittää 500 euroa, sinä vastaat ylimenevästä osuudesta. Sitoumus ei kata peruttamattomia ajanvarauksia.

Kuuluuko arvonlisävero?

Kysy palveluntuottajalta, kuuluuko palveluun arvonlisävero. Mela maksaa palvelusta arvonlisäverottoman osuuden (enintään 500 euroa) ja sinun maksettavaksesi jää arvonlisäveron osuus.

Onko palveluntuottaja sopiva?

Sitoumuksen voi käyttää vain yhden palveluntuottajan asiantuntija-apuun. Pyydä tarvittaessa projektityöntekijältä apua sinulle sopivan palveluntuottajan löytämisessä tai ensimmäisen tapaamisen varaamisessa.

Palveluntuottajalla, jolta palvelun ostat, tulee olla Y-tunnus ja kuulua ennakkoperintärekisteriin.

Jos sitoumus käytetään terapiapalveluun, palveluntuottajan tulee olla Valviran hyväksymä ja ammattinimike voi olla psykoterapeutti, psykologi tai psykiatri. Kysy tarvittaessa neuvoa projektityöntekijältä. Työnohjaajaksi suosittelemme STOry-nimikkeen omaavaa palveluntuottajaa.

Tarvitsetko jatkoaikaa ostopalvelusitoumukseen?

Jos et voi käyttää ostopalvelusitoumusta kokonaan sen voimassaoloaikana, voit hakea siihen jatkoaikaa.

Hae jatkoaika ennen voimassaoloajan umpeutumista ottamalla yhteyttä projektityöntekijään tai ostopalvelusitoumuksessa mainittuun lisätietojen antajaan.

Kun haet jatkoaikaa, perustele tarpeesi jatkoajalle ja kerro kuinka pitkän jatkoajan tarvitset. Kun jatkoaika myönnetään, saat kirjeen, joka tulee toimittaa palveluntuottajalle alkuperäisen ostopalvelusitoumuksen liitteeksi.

Jos sitoumus jää kokonaan käyttämättä, etkä halua hakea siihen jatkoaikaa, voit perua sitoumuksen ilmoittamalla siitä Välitä viljelijästä -projektityöntekijälle.

Ostopalvelusitoumuksen myöntökriteerit

Voit hakea ostopalvelusitoumusta, jos elämäntilanteesi on haasteellinen ja koet olevasi motivoitunut hakeutumaan avun piiriin.

Palvelun tavoitteena on ennen kaikkea helpottaa haastavan tilanteen aiheuttamaa kuormitusta.

Myös muilla maatilayrityksestä ja sen taloudesta vastuussa olevilla perheenjäsenillä voi olla mahdollisuus saada ostopalvelusitoumus.

Henkisen jaksamisen tukemiseen tarkoitettua sitoumusta ei myönnetä esimerkiksi fysioterapiaan, hierontaan tai yleislääkärin kustannuksiin.

Muuhun jaksamisen tukemiseen myönnettävällä sitoumuksella ei voi maksaa lomituspalveluita tai muita laskuja. Sillä ei voi hankkia verosuunnittelua, investointien suunnittelua eikä perintöverosuunnittelua. Sitä ei myönnetä myöskään minkäänlaisten riitojen selvittelyyn.

Alaikäisille lapsille ei pääsääntöisesti myönnetä sitoumuksia.

Sidosryhmän edustajalle

Kokoamme maaseudun toimijat ja sidosryhmät varhaisen välittämisen mallin mukaiseen yhteistyöhön. Yhteistyön tavoitteena on maatalousyrittäjien työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukeminen. Tutustu Välitä viljelijästä -verkoston toimintaan: Välitä viljelijästä -verkosto.

Voit kertoa Välitä viljelijästä -projektin tarjoamasta avusta esitteemme avulla. Välitä viljelijästä -projekti maatalousyrittäjän tukena -esitteen löydät sivulta Julkaisut.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö