Ohita valikko

Vapaaehtoinen MYEL-vakuutus

Kun pakollisen MYEL-vakuutuksen edellytykset eivät täyty, kannattaa eläketurva varmistaa vapaaehtoisella MYEL-vakuutuksella.

Vapaaehtoinen MYEL-vakuutus on tarkoitettu sinulle, jos harjoitat ansiotarkoituksessa maatalousverotettua toimintaa tai ammattimaista kalastusta tai poronhoitoa, mutta et täytä pakollisen vakuuttamisen edellytyksiä.

Voit ottaa vapaaehtoisen MYEL-vakuutuksen, kun olet 18–68-vuotias ja

 • työtulosi on alle 4 506 euroa vuodessa (vuonna 2024)
 • tai tilasi on pienempi kuin viisi MYEL-hehtaaria.

Jos olet vanhuuseläkkeellä, voit ottaa vakuutuksen vapaaehtoisena riippumatta työtulostasi tai tilasi MYEL-hehtaarien määrästä.

Vapaaehtoisen MYEL-vakuutuksen työtulo määritetään samalla tavalla kuin pakollisen MYEL-vakuutuksen eli se on työpanoksesi arvo vuosittain tilan töissä. Työpanoksesi pitää olla vähintään 2 253 euroa vuodessa (vuonna 2024).

Myös tilalla työskentelevän perheenjäsenen eläketurva kannattaa varmistaa. Lue lisää perheenjäsenen vakuuttamisesta.

Lisäturvaa eläkkeen rinnalle

Kun jatkat vanhuuseläkkeellä tilalla työskentelyä, voit vakuuttaa työskentelysi vapaaehtoisella vakuutuksella. Voit kerryttää eläkkeen rinnalla tehdystä työstä uutta eläkettä vakuuttamisen yläikärajaan saakka (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta). Uuden eläkkeen voit hakea maksuun, kun olet saavuttanut vakuuttamisen yläikärajan.

Lue lisää vanhuuseläkkeellä työskentelystä.

Huolehdi erikseen tapaturmaturvasta

Vapaaehtoiseen MYEL-vakuutukseen ei sisälly tapaturma- ja ammattitautiturvaa. Vapaaehtoisen vakuutuksen rinnalle kannattaakin ottaa vapaaehtoinen työajan tapaturma- ja ammattitautivakuutus.

Muista vakuuttaa myös vapaa-aikasi vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella, joka korvaa kattavasti harrastuksissa ja yksityistalouden töissä sattuneet vahingot.

Vapaaehtoiseen MYEL-vakuutukseen ei sisälly ryhmähenkivakuutusta.

Vakuutusmaksut

Vapaaehtoisen vakuutuksen vakuutusmaksut ovat samat kuin pakollisessa vakuutuksessa. Vakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoisia.

Hae vapaaehtoista vakuutusta

Vapaaehtoinen MYEL-vakuutus tulee voimaan hakemuspäivästä alkaen, ei koskaan takautuvasti.

 1. Tee vakuutushakemus asiointipalvelussa

  Täytä vakuutushakemus sähköisessä asiointipalvelussamme.

  Apua hakemuksen täyttämiseen saat Mela-asiamieheltä tai Melan asiakaspalvelusta.

 2. Tai täytä paperinen vakuutushakemus

  Vaihtoehtoisesti voit täyttää paperisen vakuutushakemuksen

  ja toimittaa sen Melaan:

Asiakaspalvelumme auttaa aina, jos sinulla on kysyttävää henkilökohtaiseen Mela-turvaasi liittyen. Voit myös lähettää meille vakuutuksesi liittyviä kysymyksiä suojatun sähköpostipalvelun kautta. Valitse silloin vastaanottajaksi vakuutusasiat.

Vakuutuksen päättyminen

Vakuutus täytyy päättää, jos työskentely yrityksessä päättyy tai vakuuttamisen ehdot eivät muilta osin enää täyty. Ilmoita aina näistä muutoksista Melaan.

Jos haluat irtisanoa vakuutuksen, sinun täytyy tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitus ja lähettää se Melaan. Vakuutus päättyy aikaisintaan sen kuukauden loppuun, jolloin kirjallinen irtisanomisesi saapuu Melaan.

Mela voi irtisanoa vapaaehtoisen vakuutuksen, jos vakuutusmaksuja ei makseta.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö