Ohita valikko

Usein kysyttyä tapaturmakorvauksista

Täältä löydät vastaukset tapaturmakorvauksista usein kysyttyihin kysymyksiin. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, olethan yhteydessä meihin, niin autamme sinua.

Korvausten hakeminen

Voinko täyttää vahinkoilmoituksen sähköisesti?

Voit täyttää sähköisen vahinkoilmoituksen sähköisen asiointipalvelumme kautta.  Muista ilmoittaa työtapaturmasta ja ammattitaudeista 60 päivän kuluessa vahingon sattumisesta.

Riittävätkö Melalle kuittikopiot?

Melalle riittävät kuittikopiot. Voit lähettää kuittikopiot myös liitetiedostoina asiointipalvelun Lähetä liitteitä -linkin kautta.

Voiko työtapaturmasta ilmoittaa 60 päivän jälkeenkin?

Vahinkoilmoituksen voi täyttää 60 päivän jälkeenkin. Lisää myöhässä tehtyyn vahinkoilmoitukseen tieto viivästymisen syystä. Selvitämme kaikkien 60 päivän määräajan jälkeen saapuneiden vahinkoilmoitusten kohdalla, mistä syystä ilmoitus on tullut myöhässä ja arvioimme, onko korvausten epääminen olosuhteet huomioon ottaen kohtuullista.

Maksusitoumukset

Miten saan maksusitoumuksen yksityisen hoitolaitoksen magneettitutkimukseen ja leikkaukseen?

Hoitavan lääkärin tulee aina pyytää Melalta maksusitoumusta yli 320 euroa (v. 2020) maksavaan tutkimukseen tai toimenpiteeseen.

Jos sinua hoitava lääkäri ehdottaa tutkimusta tai toimenpidettä, johon tarvitset ja voisit saada maksusitoumuksen, kerro että sinulla on työtapaturma- ja ammattitautivakuutus Melassa. Hoitavan lääkäri tai hoitolaitos pyytää tämän jälkeen Melalta maksusitoumuspyyntöä lähettämällä meille maksusitoumuspyynnön sisältävät hoitomerkinnät.

Miten saan lääkemaksusitoumuksen ammattitaudin hoitoon määrättyihin lääkkeisiin?

Lääkemaksusitoumusten käsittelyä varten tarvitsemme jäljennökset lääkemääräyksistä. Voit lähettää lääkemääräykset myös asiointipalvelun Lähetä liitteitä –linkin kautta.

Korvaukset

Pitääkö minun hakea erikseen haittarahaa (pysyvän haitan korvausta)?

Sinun ei tarvitse erikseen hakea haittarahaa. Arvioimme oikeuden haittarahaan saatujen lääketieteellisten selvitysten perusteella.

Minulle on tapaturmavamman vuoksi aiheutunut maatalouden sijaisavun kustannuksia. Korvaako Mela sijaisavun kustannuksia?

Sinulle voidaan tapaturmavamman johdosta maksaa ansionmenetyskorvausta päivärahana, tapaturmaeläkkeenä tai kuntoutusrahana. Maatalouden sijaisavun kustannuksia ei korvata.

Tapaturmaetuuksien verotus

Päivärahastani/tapaturmaeläkkeestäni on pidätetty liikaa veroa, mitä voin tehdä?

Halutessasi voit hakea muutosverokortin tapaturmaetuuksia varten verkkopalvelussa osoitteessa: www.vero.fi. Verotoimisto tarvitsee tiedot kaikista sinulle maksetuista tapaturmaetuuksista, eläkkeistä ja muista tuloista, jotta se osaa laskea ennakonpidätysprosentin mahdollisimman oikein.

Uusi verokortti astuu voimaan verokortin päiväyksestä alkaen. Jos haluat, että muutosverokortti koskee myös takautuvasti maksetun ansionmenetyskorvauksen ennakonpidätystä, ilmoita tästä erikseen verottajalle.

Jos verokortti tulee voimaan takautuvasti, palautetaan sinulle takautuvalta ajalta tapaturmaetuuksista mahdollisesti liikaa peritty vero.

Muutosverokortti tulee aina toimittaa paperisena. Veroprosentin nostaminen kuitenkin onnistuu puhelimitse.

Huomioithan, että Verohallinnon ohjeen mukaisesti vapaaehtoisten vakuutusten perusteella maksettavasta päivärahasta, sen suuruisesta kuntoutusrahasta ja tutkimusajalta maksettavasta ansionmenetyskorvauksesta peritään veroa aina 50 prosenttia.

Miten tapaturmaetuuksien ennakonpidätysprosentti määräytyy?

Verottajalta suoraan saatu ennakonpidätysprosentti on pakollisesti vakuutettujen osalta vähintään 25 prosenttia. Muussa tapauksessa ennakonpidätysprosentti on 40 prosenttia.

Verohallinnon ohjeen mukaisesti vapaaehtoisten vakuutusten perusteella maksettavasta päivärahasta, sen suuruisesta kuntoutusrahasta ja tutkimusajalta maksettavasta ansionmenetyskorvauksesta peritään veroa aina 50 prosenttia.

Jos ansionmenetyskorvauksen ajanjaksot kohdistuvat maksuvuotta edeltäviin vuosiin, perimme niistä Verohallinnon ohjeen mukaan veroa aina 50 prosenttia.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö