Ohita valikko

Mela-turvaa poronhoitajalle

Melan vakuutukset turvaavat sinun ja perheenjäsentesi toimeentulon eri elämäntilanteissa.

Poronhoitajan eläke- ja sosiaaliturvan perustana on maatalousyrittäjän eläkelain mukainen MYEL-vakuutus. Työeläkettä kartuttavan MYEL-vakuutuksen lisäksi saat Melasta tapaturmaturvaa poronhoitotyössä ja vapaa-ajalla sattuvien vahinkojen varalle. Sinun on mahdollista saada myös Mela-sairauspäivärahaa, poronhoitajan sijaisapua ja muita etuja. Yhteisnimellä tätä kaikkea kutsutaan Mela-turvaksi.

Vakuutus perustuu työtuloon

Henkilökohtainen MYEL-työtulosi on pohja sille, kuinka paljon sinulle kertyy eläkettä. Työtulon perusteella määräytyvät myös ansionmenetyskorvausten sekä tapaturma- ja sairauspäivärahan määrä. Lisäksi esimerkiksi Kelan maksaman vanhempainpäivärahan määrä perustuu työtuloon. Työtulolla on siis suuri vaikutus läpi elämäsi.

Pakollinen vai vapaaehtoinen?

Useimmille poronhoitajille MYEL-vakuutus on pakollinen. Olet velvollinen ottamaan vakuutuksen, jos omistat poroja ja vuotuinen työtulosi ylittää pakollisen vakuuttamisen rajan. Katso tarkemmin, kenelle MYEL-vakuutus kuuluu.

Jos vakuuttamisen edellytykset eivät täyty, kannattaa sinun ottaa vakuutus vapaaehtoisena ja kartuttaa sen myötä eläkettä myös poronhoitotyöstäsi.

Turvaa työelämään ja sen jälkeen

Kun sinulla on MYEL-vakuutus, sinulla on oikeus maatalousyrittäjän eläkelain mukaiseen vanhuuseläkkeeseen. Jos haluat vähentää työntekoa, mutta et vielä jäädä vanhuuseläkkeelle, voit ottaa vanhuuseläkkeen myös osittaisena.

Jos työkykysi on heikentynyt

Jos työkykysi on heikentynyt, MYEL-vakuutukseen perustuvalla työeläkekuntoutuksella sinua voidaan auttaa jatkamaan työelämässä. Sinulla voi olla mahdollisuus myös työkyvyttömyyseläkkeeseen tai työuraeläkkeeseen.

Tapaturmaturvaa työhön

Pakollinen MYEL-vakuutuksesi sisältää aina myös työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen eli työajan MATA-vakuutuksen, joka turvaa sinut työtapaturmien ja ammattitautien varalta.

Jos sinulla ei ole pakollista MYEL-vakuutusta, voit ottaa työajan MATA-vakuutuksen vapaaehtoisena.

Turvaa vapaa-ajalle

Voit ottaa vapaa-ajalle erikseen vapaa-ajan MATA-vakuutuksen. Vapaa-ajan vakuutuksen voi ottaa vain työajan vakuutuksen rinnalle. Vapaa-ajan vakuutus korvaa kattavasti yksityistalouden töissä ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat.

Jos sairastut

Sinulla on mahdollisuus saada Mela-sairauspäivärahaa sairausvakuutuksen omavastuuajalta viidennestä sairauspäivästä lähtien. Mela-sairauspäivärahaa maksetaan kaikilta viikonpäiviltä, myös sunnuntailta ja pyhäpäiviltä.

Omaiselle

MYEL-vakuutukseen kuuluva perhe-eläke ja ryhmähenkivakuutuskorvaus tuovat turvaa omaisillesi.

Sijaisapu

Kun sinulla on pakollinen MYEL-vakuutus, voit saada sijaisapua poronhoitotyöhön sairauden tai tapaturman aiheuttaman työkyvyttömyyden aikana.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö