Ohita valikko

Usein kysyttyä työeläkeotteesta

Täältä löydät vastaukset työeläkeotteesta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kenelle työeläkeote on tarkoitettu?

Työeläkeotteen saa jokainen Suomessa asuva 18–67-vuotias työntekijä, yrittäjä, maatalousyrittäjä tai apurahansaaja.

Miksi minulle ei ole postitettu työeläkeotetta?
  • Työeläkeote postitetaan kolmen vuoden välein. Kun käyt katsomassa sähköistä työeläkeotetta, paperisen otteen postittaminen lykkääntyy kolmella vuodella. Sähköinen ote on paperista kattavampi, sillä siinä on laajemmat ja ajantasaisemmat tiedot kuin paperisella. Postitamme paperisen otteen sinulle myös aina omasta pyynnöstäsi.
  • Melan lähettämät työeläkeotteet postitetaan syyskuussa, joten ote ei ole vielä ehtinyt tulla.
  • Otteet postitetaan väestörekisterissä olevaan osoitteeseen. Ovatko osoitetietosi kunnossa?
  • Jos asut ulkomailla, sinulle ei lähetetä otetta. Otteet postitetaan vain Suomessa asuville.
  • Sinulle ei postiteta otetta, jos olet jo eläkkeellä sairauden, työttömyyden tai ikäsi perusteella tai olet maatalouden luopumistuella.
Sain työeläkeotteen postissa. Miksi siinä näkyy vain kuuden viimeisen vuoden tiedot?

Vuodesta 2022 alkaen postissa tulevalla paperisella työeläkeotteella on listattu tiedot vain viimeisen kuuden vuoden osalta.

Tämän vuoden ansiot näkyvät edellisen kuun loppuun saakka. Tästä syystä tämän vuoden eläkekertymä on otteella pienempi kuin viime vuoden, vaikka työtulosi on pysynyt samana.

Melan asiointipalvelussa olevalta sähköiseltä työeläkeotteelta voit tarkistaa koko työhistoriasi tiedot milloin tahansa haluat.

Miten eläkkeeni määräytyy, kun olen ollut työssä kunnalla, valtiolla ja yksityisellä työnantajalla?

Kaikkien työeläkelakien mukaan eläke perustuu työansioihin ja työvuosiin. Laskentasäännöt ja perusperiaatteet vastaavat toisiaan, mutta järjestelmien välillä on vähäisiä eroja. Niistä saat tarkempia tietoja omalta työeläkevakuuttajaltasi ja verkkopalvelusta www.tyoelake.fi.

Kaikki eri työansioistasi karttuneet eläkkeet lasketaan yhteen ja eläkkeenä myönnetään tämä yhteismäärä. Viimeisen ansiotyön vakuuttanut työeläkevakuuttaja myöntää ja maksaa yleensä koko työeläkkeen.

Mikä työeläkevakuuttaja lähettää minulle työeläkeotteen?

Otteen lähettää se työeläkevakuuttaja (eläkeyhtiö, eläkekassa, eläkesäätiö, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela tai Merimieseläkekassa), jossa ansiotyösi oli vakuutettuna edellisen kalenterivuoden lopussa. Työeläkeotteen lähettää vain yksi laitos, vaikka sinulla olisi rinnakkain MYEL- ja/tai YEL-toimintaa tai työsuhde.

Kunnan, valtion tai kirkon palveluksessa olevien otteet ovat nähtävillä Kevan verkkopalvelussa.

Edellisen otteen lähetti toinen laitos. Miksi sen lähetti nyt Mela?

Todennäköisesti työsuhde tai muu yrittäjätoiminta on päättynyt. Rinnakkaistilanteissa eläkelaitosten kesken on säännöt, mikä laitos otteen lähettää.

Onko työeläkeotteella tietoja ulkomailla työskentelystä?

Otteella voi näkyä Ruotsissa työskentelystä vakuutusnumero, jonka avulla voi selvittää siellä karttuneen eläkkeen. Muualla ulkomailla ansaituista eläkkeistä ei ole tietoja. Ulkomaan eläketurvasta saat lisätietoja Eläketurvakeskuksesta.

Onko työeläkeotteella tietoja yksityisestä eläkevakuutuksesta?

Työeläkeotteella näkyy lakisääteinen työeläkevakuutus eli se, joka karttuu työn tekemisestä ja jonka työnantaja tilittää puolestasi työeläkevakuuttajalle. Mahdolliset itse otetut, omakustanteiset ja vapaaehtoiset eläkevakuutukset ovat kunkin yksilön ja yksityisen henkivakuutusyhtiön välisiä ratkaisuja, joista lakisääteinen työeläkevakuuttajasi ei ole tietoinen.

Mitä teen, kun otteellani on virheitä tai sieltä puuttuu työsuhteita?

Jos tiedoissasi on korjattavaa, ilmoita asiasta otteen lähettäneelle työeläkevakuuttajalle. Erityisesti vanhimmat tiedot kannattaa tarkistaa mahdollisimman pian. Yksityisen alan työeläkevakuuttaja selvittää pyynnöstäsi puuttuvia tai virheellisiä työsuhteita edeltävältä kuudelta kalenterivuodelta. Näiden tietojen korjaaminen nopeutuu, jos liität selvityspyyntöösi työtodistuksen ja palkkatodistuksen.

Jos selvityspyyntösi koskee tätä vanhempia tietoja, puuttuvia tietoja korjataan vain, jos toimitat selvityspyyntösi mukana työtodistuksen, palkkatodistuksen tai vastaavan kirjallisen tiedon, joka riidattomasti osoittaa työsuhteen olemassaolon. Lähetä selvityspyyntösi otteen lähettäneelle työeläkevakuuttajalle.

Julkisen sektorin palvelussuhteiden tietojen korjaamiseen ei ole määräaikaa.

Miksi työhistoria on otteessa jaettu vuotta 2005 edeltäneeseen ja sen jälkeisen jaksoon?

Työeläkeotteessa tiedot on jaoteltu vuotta 2005 edeltävälle ja sitä seuraavalle ajalle. Tämä johtuu siitä, että vuoden 2005 alusta eläkkeen laskentasäännöt muuttuivat. Karttunut eläke lasketaan erikseen jokaiselta vuodelta vuosiansioiden perusteella, eikä enää työsuhdekohtaisesti.

Laskentamuutoksen vuoksi kaikki ennen vuotta 2005 alkaneet ja sen jälkeen jatkuneet työsuhteet on päätetty laskentaa varten vuoden 2004 lopussa. Niistä siihen mennessä karttunut eläke on laskettu vanhoin säännöksin.

Näkyykö otteella MATA-tapaturmavakuutus?

Työeläkeotteella ei ole tietoa MATA-tapaturmavakuutuksesta. Omat tapaturmavakuutustietosi voit tarkistaa Melan asiointipalvelusta.

Opiskelusta saa kuulemma eläkettä? Olen valmistunut keväällä 2003. Miksi siitä karttunut eläke ei näy otteessa?

Vuoden 2005 alusta alkaen tietyistä palkattomista ajoista on karttunut eläkettä. Ammattiin johtava tutkinto on kartuttanut eläkettä enintään viideltä vuodelta. Eläkettä karttuu kuin opiskelija olisi töissä 857,15 (v. 2024) kuukausipalkalla. Jos kuitenkin olet valmistunut ennen vuotta 2005, siitä ei ole karttunut eläkettä.

Miksei ennen vuotta 2009 myönnetty apurahatyö näy työeläkeotteella?

Mela on hoitanut apurahansaajien työeläkevakuutuksia vuodesta 2009 alkaen.

Ennen 1.1.2009 työeläketurvaa on karttunut vain valtion viisivuotisista taiteilija-apurahoista. Katso lisätietoja taiteilija-apurahoista Kevan nettisivuilta.

Karttuuko palkattomilta jaksoilta (esim. hoitovapaa ja työttömyys) eläkettä?

Vuoden 2005 alusta alkaen tietyistä palkattomista ajoista on karttunut eläkettä, kuten perhevapaiden ajalta, ansiosidonnaiselta työttömyyspäiväraha- ja vuorotteluvapaa-ajalta sekä muilta ansiosidonnaisilta päiväraha-ajoilta. Lisäksi eläkettä karttuu myös opiskelusta ja hoitovapaa-ajalta.

Lue lisää eläkkeen kertymisestä palkattomilta jaksoilta Työeläke.fi-sivustolta kohdasta Paljonko saan eläkettä.

Karttuuko minulle lisää eläkettä, jos teen töitä eläkkeen rinnalla?

Voit kartuttaa uutta eläkettä eläkkeen rinnalla aina 68 vuoden iän täyttämiskuukauden loppuun saakka.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö