Ohita valikko

Mela-sairauspäiväraha

Mela-sairauspäiväraha on turva sairauden, kuten kausiflunssan, aiheuttaman työkyvyttömyyden varalle.

Sairauspäivärahaa maksetaan Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta kaikilta viikonpäiviltä, myös sunnuntailta ja juhlapyhiltä.

Mela-sairauspäivärahaa voidaan maksaa vain, jos sinulla on sairastuessasi voimassa oleva MYEL-vakuutus tai vakuutushakemuksesi on saapunut Melaan viimeistään päivää ennen työkyvyttömyyden alkamista.

Voit saada Mela-sairauspäivärahaa viidennestä sairauspäivästäsi alkaen. Sairauspäivärahaa edeltää omavastuuaika, joka on lääkärissäkäyntipäivä ja sitä seuraavat 3 päivää.

Maksaminen päättyy viimeistään Kelan maksaman sairauspäivärahan omavastuun täyttyessä, joka on lääkärissäkäyntipäivä + 9 arkipäivää, sisältäen arkilauantait ja aattopäivät.

Haenko korvausta Melasta vai Kelasta?

Sairauslomasi pituus ratkaisee sen, haetko sairauspäivärahaa ensisijaisesti Melasta vai Kelasta.

Hae korvausta Melasta, jos sairauslomasi pituus on lääkärissäkäyntipäivän lisäksi alle 9 arkipäivää.Yksi lääkärissäkäyntipäivä, kolme omavastuupäivää ja kahdeksan Mela-sairauspäivärahapäivääJos sairauslomasi jatkuu lääkärissäkäyntipäivän lisäksi yli 9 arkipäivää, hae korvausta suoraan Kelasta. Tee Kelan sairauspäivärahahakemus 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Yksi lääkärissäkäyntipäivä, kolme Mela-sairauspäivärahan omavastuupäivää, kahdeksan Mela-sairauspäivärahapäivää, jonka jälkeen alkaa Kelan sairauspäivärahan maksu.

Muista rastittaa Kelan hakemuksessa MYEL-vakuutetun päivärahaa koskeva kohta. Kela toimittaa Melaan tiedon sairauslomastasi Mela-sairauspäivärahan maksua varten.

Olen myös YEL-yrittäjä

Kela huomioi sairauspäivärahaa laskettaessa myös mahdollisesta muusta yrittäjätoiminnasta otetun YEL-vakuutuksen työtulon sekä ansiotyöstä kertyneen palkan.

Jos sinulla on muuta yrittäjätoimintaa varten otettu YEL-vakuutus, tee sairauspäivärahahakemus aina suoraan Kelaan. Muista rastittaa Kelan hakemuksesta myös MYEL-vakuutetun päivärahan hakemista koskeva kohta.

Miten haen Mela-sairauspäivärahaa?

Voit hakea Mela-sairauspäivärahaa

  • sähköisen asiointipalvelun kautta
  • ottamalla yhteyttä Mela-asiamieheen
  • tulostamalla Mela-sairauspäivärahahakemuksen nettisivuiltamme.

Mela-sairauspäivärahaa varten tarvitsemme aina lääkärintodistuksen. Lääkärille kannattaa kertoa, että Mela-sairauspäivärahaa maksetaan myös viikonlopun ajalta. Voit toimittaa lääkärintodistuksen meille sähköisen asiointipalvelun Lähetä liitteitä -linkin kautta.

Tee Mela-sairauspäivärahahakemus 6 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Mela-sairauspäivärahan määrä

Mela-sairauspäivärahan määrä perustuu meillä vakuutettuun työtuloosi. Päiväkohtainen korvaus on 1/514 vuosityöansiostasi lähimpään euroon pyöristettynä. Myös Kela käyttää vakuutettua työtuloasi päivärahan maksuperusteena.

Voit laskea arvion Mela-sairauspäivärahasi määrästä arviolaskurillamme.

Mela-sairauspäiväraha on verotettavaa tuloa.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö