Ohita valikko

Mela-sairauspäiväraha

Mela-sairauspäiväraha on turva sairauden, kuten kausiflunssan, aiheuttaman työkyvyttömyyden varalle.

Kun sairastut, ota yhteyttä lääkäriin tai terveysasemalle. Tarvitsemme aina Mela-sairauspäivärahan maksua varten kirjallisen sairauslomatodistuksen. Jos et pääse lääkäriin, voit toimittaa meille myös puhelimitse tai terveydenhuollon tarjoamalla verkkosovelluksella haetun, lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan antaman kirjallisen sairauslomatodistuksen.

Sairauspäivärahaa maksetaan Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta kaikilta viikonpäiviltä, myös sunnuntailta ja juhlapyhiltä.

Mela-sairauspäivärahaa voidaan maksaa vain, jos sinulla on sairastuessasi voimassa oleva MYEL-vakuutus tai vakuutushakemuksesi on saapunut Melaan viimeistään päivää ennen työkyvyttömyyden alkamista.

Voit saada Mela-sairauspäivärahaa viidennestä sairauspäivästäsi alkaen. Sairauspäivärahaa edeltää omavastuuaika, joka on lääkärissäkäyntipäivä ja sitä seuraavat 3 päivää.

Maksaminen päättyy viimeistään Kelan maksaman sairauspäivärahan omavastuun täyttyessä, joka on lääkärissäkäyntipäivä + 9 arkipäivää, sisältäen arkilauantait ja aattopäivät.

Jos Kela myöntää sinulle osasairauspäivärahaa, MYEL-vakuutettuna voit saada Mela-sairauspäivärahaa Kelan omavastuuaikana.

Mela-sairauspäivärahaa ei makseta työtapaturman tai ammattitaudin aiheuttaman työkyvyttömyyden johdosta. Jos sinulle sattuu työtapaturma tai epäilet sairastuneesi ammattitautiin, hakeudu lääkärin hoitoon. Työtapaturmista tai ammattitaudeista on tehtävä vahinkoilmoitus 60 päivän kuluessa työvahingon sattumisesta.

Maatalousyrittäjä voi sairastumisen tai tapaturman sattuessa olla oikeutettu sijaisapuun. Lue lisää sijaisavun saamisen edellytyksistä ja hakemisesta. 

Haenko korvausta Melasta vai Kelasta?

Sairauslomasi pituus ratkaisee sen, haetko sairauspäivärahaa ensisijaisesti Melasta vai Kelasta.

Hae korvausta Melasta, jos sairauslomasi pituus on lääkärissäkäyntipäivän lisäksi alle 9 arkipäivää.Yksi lääkärissäkäyntipäivä, kolme omavastuupäivää ja kahdeksan Mela-sairauspäivärahapäivääJos sairauslomasi jatkuu lääkärissäkäyntipäivän lisäksi yli 9 arkipäivää, hae korvausta suoraan Kelasta. Tee Kelan sairauspäivärahahakemus 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Yksi lääkärissäkäyntipäivä, kolme Mela-sairauspäivärahan omavastuupäivää, kahdeksan Mela-sairauspäivärahapäivää, jonka jälkeen alkaa Kelan sairauspäivärahan maksu.

Muista rastittaa Kelan hakemuksessa MYEL-vakuutetun päivärahaa koskeva kohta. Kela toimittaa Melaan tiedon sairauslomastasi Mela-sairauspäivärahan maksua varten.

Olen myös YEL-yrittäjä

Kela huomioi sairauspäivärahaa laskettaessa myös mahdollisesta muusta yrittäjätoiminnasta otetun YEL-vakuutuksen työtulon sekä ansiotyöstä kertyneen palkan.

Jos sinulla on muuta yrittäjätoimintaa varten otettu YEL-vakuutus, tee sairauspäivärahahakemus aina suoraan Kelaan. Muista rastittaa Kelan hakemuksesta myös MYEL-vakuutetun päivärahan hakemista koskeva kohta, koska voit saada korvausta Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta sekä MYEL- että YEL-vakuutuksestasi.

Miten haen Mela-sairauspäivärahaa?

Voit hakea Mela-sairauspäivärahaa

Mela-sairauspäivärahaa varten tarvitsemme aina lääkärintodistuksen. Lääkärille kannattaa kertoa, että Mela-sairauspäivärahaa maksetaan myös viikonlopun ajalta. Voit toimittaa lääkärintodistuksen meille sähköisen asiointipalvelun Lähetä liitteitä -linkin kautta.

Tee Mela-sairauspäivärahahakemus 6 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Mela-sairauspäivärahan määrä

Mela-sairauspäivärahan määrä perustuu meillä vakuutettuun työtuloosi. Päiväkohtainen korvaus on 1/514 vuosityöansiostasi lähimpään euroon pyöristettynä. Myös Kela käyttää vakuutettua työtuloasi päivärahan maksuperusteena.

Voit laskea arvion Mela-sairauspäivärahasi määrästä maatalousyrittäjän tai apurahansaajan Mela-turvalaskurilla.

Mela-sairauspäiväraha on verotettavaa tuloa.

Lisätietoja Kelan sairauspäivärahasta voit katsoa Kelan sivuilta: Sairauspäiväraha. Voit myös arvioida Kelan sairauspäivärahan määrän Kelan sairauspäivärahan laskurilla.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö