Ohita valikko

Kuluvähennykset

Jos apurahasi on myönnetty työskentelyn lisäksi myös kulujen kattamiseen, voit vähentää apurahalla työskentelystä aiheutuvia kuluja vakuutushakemuksella.

Koska vakuutamme vain työskentelyyn jäävän apurahaosuuden, kulujen vähentäminen pienentää vakuutuksesi perusteeksi laskettavan työtulon määrää sekä sitä kautta myös karttuvaa eläkettä ja vakuutusmaksuja.

Paljonko kuluja voi vähentää?

Joillain apurahan myöntäjillä on omat sääntönsä sille, kuinka paljon kuluja voi vähentää. Näissä tapauksissa kuluvähennyksen voi tehdä myöntäjän määrittelyn mukaisesti. Jos myöntäjä ei ota tarkemmin kantaa kuluvähennyksen määrään, voit vähentää kuluja enintään puolet apurahan määrästä. Jos apurahan myöntäjä hyväksyy kuluvähennyksen, kuluja voi vähentää, vaikka niitä ei olisi ilmoittanut apurahahakemuksella.

Voit vähentää apurahasta kuluina esimerkiksi:

  • materiaalikuluja
  • välinekuluja
  • matkakuluja
  • työhuonekustannukset (kodin ulkopuolinen työhuone)
  • ulkomailla työskentelyn kohonneet elinkustannukset (esim. vuokrakulut).

Päivittäiset elinkustannukset (esimerkiksi asumiskulut, ruoka, bussikortti), verot tai lakisääteiset vakuutusmaksut eivät ole vähennyskelpoisia kuluja.

Kuluvähennys perustuu arvioosi

Kuluvähennys perustuu yleensä arvioon, koska kaikki tulevat kulut eivät välttämättä ole tiedossa heti työskentelyn alkaessa. Tärkeintä on, että kuluerittelystä käy ilmi pääpiirteittäin kulujen käyttötarkoitus ja kulujen määrä. Emme tarvitse kuluista kuitteja tai muita tositteita.

Kuluvähennys tulee tehdä jo vakuutushakemuksella, koska vakuutuksen tasoa ei voida tarkistaa enää muutoksenhakuajan päätyttyä.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö