Ohita valikko

Vakuuttaminen eläkkeellä

Vakuutusturva kannattaa hoitaa kuntoon silloinkin, kun työskentelet eläkkeellä ollessasi.

Riippuu eläkkeestäsi, kuinka paljon voit tehdä työtä eläkkeen rinnalla ja mitä vakuutuksia voit ottaa.

Esimerkiksi vanhuuseläkkeen rinnalla voit työskennellä vapaasti ja kartuttaa uutta eläkettä vapaaehtoisella MYEL-vakuutuksella aina vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan saakka. Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 vuotta ja sitä nuoremmilla 70 vuotta.

Kun pakollinen MYEL-vakuutus päättyy, päättyy myös työajan MATA-vakuutus. MATA-vakuutuksen voi silti ottaa vapaaehtoisena, jos työskentely jatkuu edelleen yli 2 253 euron arvosta vuodessa (vuonna 2024). Lue lisää vapaaehtoisesta työajan MATA-vakuutuksesta.

Kuntoutustuki

Kun olet kuntoutustuella, vakuutuksesi tarkistetaan vastaamaan sitä työpanosta, jolla jatkat työskentelyä. Kun kuntoutustukesi päättyy ja työpanoksesi muuttuu, tulee sinun ilmoittaa siitä Melaan, jotta työtulosi voidaan korjata oikealle tasolle.

Jos sinulla ei ole ollut kuntoutustuen aikana MYEL-vakuutusta voimassa, ota yhteyttä Melaan ja selvitä vakuutustilanteesi, kun palaat työhön.

Luopumistuki

Et voi työskennellä maatalousyrittäjänä, kun saat luopumistukea. Jos esimerkiksi autat jatkajaa tilan töissä, voit ottaa työtapaturmien varalle vapaaehtoisen MATA-vakuutuksen.

Uinuva luopumistuki

Uinuvalla luopumistuella ollessasi voit ottaa perheenjäsenen MYEL-vakuutuksen, jos jatkat työskentelyäsi tilalla. Jos palkkaa maksetaan vähintään 4 506 euroa vuodessa (2024), vakuutus on pakollinen.

MYEL-vakuutus ei voi olla voimassa enää sen jälkeen, kun luopumistuen maksaminen on alkanut. Jos vakuutuksen edellytykset täyttyvät, voit ottaa työtapaturmien varalle vapaaehtoisen MATA-vakuutuksen.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Osittaisella vanhuuseläkkeellä ollessasi työskentelyäsi ei ole rajoitettu ja vakuutuksesi voivat jatkua entiseen tapaan. Ota yhteyttä Melaan, kun työskentelyssäsi tapahtuu muutoksia.

Tapaturmaeläke

Kun saat toistaiseksi myönnettyä tapaturmaeläkettä, sinut voidaan MYEL-vakuuttaa siltä osin, kun kykenet työskentelemään tilallasi. MYEL-vakuutuksesi työtulo tulee tarkistaa ennen tapaturmaeläkkeen myöntöä vastaamaan työpanostasi tapaturman jälkeisenä aikana.

Työkyvyttömyyseläke

Työkyvyttömyyseläkkeellä voit jatkaa työskentelyä työkykysi ja ansiotulorajan puitteissa. MYEL-vakuutuksesi voi olla joko pakollinen tai vapaaehtoinen työtulon määrästä riippuen. Vakuutus tarkistetaan vastaamaan työskentelysi arvoa silloin, kun työkyvyttömyyseläke alkaa.

Kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi, pakollinen MYEL-vakuutuksesi päättyy. Sinun pitää hakea eläkkeen aikana karttunut uusi eläke maksuun erikseen. Työkyvyttömyyseläkkeesi aikana karttunut eläke lisätään hakemuksestasi jo olemassa olevaan eläkkeeseesi, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Työuraeläke

Työuraeläkkeen saajana voit jatkaa työskentelyä ansiotulorajan puitteissa. MYEL-vakuutuksesi voi olla joko pakollinen tai vapaaehtoinen työtulon määrästä riippuen.

Kun työuraeläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi, pakollinen MYEL-vakuutuksesi päättyy. Sinun pitää hakea eläkkeen aikana karttunut uusi eläke maksuun erikseen. Työuraeläkkeesi aikana karttunut eläke lisätään hakemuksestasi jo olemassa olevaan eläkkeeseesi, kun työuraeläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi.

Vanhuuseläke

Kun jäät vanhuuseläkkeelle, pakollinen MYEL-vakuutuksesi päättyy. Voit ottaa vapaaehtoisen vakuutuksen, jos jatkat työskentelyä ja vakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Voit myös ottaa työtapaturmien varalle vapaaehtoisen MATA-vakuutuksen.

Vapaaehtoinen MYEL-vakuutuksesi päättyy työskentelyn loputtua tai viimeistään silloin, kun saavutat vakuuttamisen yläikärajan. Voit silloin hakea maksuun eläkkeen rinnalla karttuneen uuden eläkkeen. Jos jatkat työskentelyä vielä tämänkin jälkeen, voi vapaaehtoinen työajan MATA-vakuutuksesi olla voimassa.

MYEL-vakuuttamisesta vapautetut

MYEL-vakuutuksesta on voinut tietyin edellytyksin saada vapautuksen ennen vuotta 2001. Jos sinut on vapautettu MYEL-vakuutuksesta ja viljelysi päättyy tai tilallasi tapahtuu muita muutoksia, niistä on ilmoitettava Melaan.

Jos palkka- tai muu yrittäjätyösi päättyy, sinulla ei ole enää edellytyksiä vapautukseen.

Jos haluat kartuttaa eläketurvaasi, voit hakea itse vapautuksen päättämistä. Kun vapautus on kerran päättynyt, sitä ei saa enää uudelleen voimaan. Uusia vapautuksia ei ole myönnetty vuoden 2001 jälkeen.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö