Ohita valikko

Mela-turvaa kalastajalle

Melan vakuutukset turvaavat sinun ja perheenjäsentesi toimeentulon eri elämäntilanteissa.

Kalastajan eläke- ja sosiaaliturvan perustana on maatalousyrittäjän eläkelain mukainen MYEL-vakuutus. Työeläkettä kartuttavan MYEL-vakuutuksen lisäksi saat Melasta tapaturmaturvaa kalastustyössä ja vapaa-ajalla sattuvien vahinkojen varalle. Sinun on mahdollista saada myös Mela-sairauspäivärahaa ja muita etuja. Yhteisnimellä tätä kaikkea kutsutaan Mela-turvaksi.

Vakuutus perustuu työtuloon

Henkilökohtainen MYEL-työtulosi on pohja sille, kuinka paljon sinulle kertyy eläkettä. Työtulon perusteella määräytyvät myös ansionmenetyskorvausten sekä tapaturma- ja sairauspäivärahan määrä. Lisäksi esimerkiksi Kelan maksaman vanhempainpäivärahan määrä perustuu työtuloon. Työtulolla on siis suuri vaikutus läpi elämäsi.

Pakollinen vai vapaaehtoinen?

MYEL-vakuutus on sinulle pakollinen, jos harjoitat ammattimaista kalastusta ja työtulosi ylittää pakollisen vakuuttamisen rajan.

Jos vakuuttamisen edellytykset eivät täyty, kannattaa sinun ottaa vakuutus vapaaehtoisena ja kartuttaa sen myötä eläkettä myös kalastajan työstäsi.

Jos olet palkkatyössä tai harjoitat muuta yrittäjätoimintaa, saat MYEL-vakuutuksesta lisäeläketurvaa palkkatyöstä tai yrittäjätoiminnasta maksettavan eläkkeen päälle.

Katso tarkemmin, kenelle MYEL-vakuutus kuuluu. 

Turvaa työelämään ja sen jälkeen

Kun sinulla on MYEL-vakuutus, sinulla on oikeus maatalousyrittäjän eläkelain mukaiseen vanhuuseläkkeeseen. Jos haluat vähentää työntekoa, mutta et vielä jäädä vanhuuseläkkeelle, voit ottaa vanhuuseläkkeen myös osittaisena.

Jos työkykysi on heikentynyt

Jos työkykysi on heikentynyt, MYEL-vakuutukseen perustuvalla työeläkekuntoutuksella sinua voidaan auttaa jatkamaan työelämässä. Sinulla voi olla mahdollisuus myös työkyvyttömyyseläkkeeseen tai työuraeläkkeeseen.

Tapaturmaturvaa työhön

Pakollinen MYEL-vakuutuksesi sisältää aina myös työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen eli työajan MATA-vakuutuksen, joka turvaa sinut työtapaturmien ja ammattitautien varalta.

Jos sinulla ei ole pakollista MYEL-vakuutusta, voit ottaa työajan MATA-vakuutuksen vapaaehtoisena.

Turvaa vapaa-ajalle

Voit ottaa vapaa-ajalle erikseen vapaa-ajan MATA-vakuutuksen. Vapaa-ajan vakuutuksen voi ottaa vain työajan vakuutuksen rinnalle. Vapaa-ajan vakuutus korvaa kattavasti yksityistalouden töissä ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat.

Jos sairastut

Sinulla on mahdollisuus saada Mela-sairauspäivärahaa sairausvakuutuksen omavastuuajalta viidennestä sairauspäivästä lähtien. Mela-sairauspäivärahaa maksetaan kaikilta viikonpäiviltä, myös sunnuntailta ja pyhäpäiviltä.

Omaiselle

Pakolliseen MYEL-vakuutukseen kuuluva perhe-eläke ja ryhmähenkivakuutuskorvaus tuovat turvaa omaisillesi.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö