Ohita valikko

Maatilan turvallisuuskilpailu osoittaa, että jokainen voi parantaa oman tilansa turvallisuutta

Järjestyksessään toisen Maatilan turvallisuuskilpailun palkintojenjako järjestettiin Farmari-maatalousnäyttelyn avajaispäivänä 14.6. Seinäjoella. Melan yhteistyössä Käytännön Maamies -lehden, LähiTapiolan ja Työterveyslaitoksen kanssa järjestämään kilpailuun ilmoitettiin viime vuoden loppuun mennessä noin neljäkymmentä kilpailuehdotusta, joista tuomaristo kevään aikana valitsi yksitoista lupaavinta ehdotusta loppukilpailuun. Kaikki loppukilpailuun päässeet saivat osallistumisestaan kunniakirjan ja kolme parasta palkittiin Melan, LähiTapiolan ja Työterveyslaitoksen lahjoittamilla palkinnoilla.

Maatilan turvallisuuskilpailussa etsittiin maatalouden turvallisuutta edistäviä ideoita ja keksintöjä, joilla ennaltaehkäistään tapaturmia, ammattitauteja ja aineellisia vahinkoja. Ehdotus sai olla vaikka kone, menetelmä, idea tai hyvä toimintatapa, kunhan sillä voi ehkäistä vahinkoja etukäteen.

Kilpailuun saatiinkin hyvin erilaisia ehdotuksia. Kilpailuehdotukset osoittavat, että jokainen maatalousyrittäjä voi parantaa oman tilansa turvallisuutta ja työolosuhteita. Työturvallisuus paranee jo sillä, että sitä pysähtyy miettimään oman työnsä ja oman tilansa näkökulmasta. Kun ajattelee turvallisesti ja arvioi riskit, edistää jo omaa ja ympäristönsä turvallisuutta.

Vasikan kuljetushäkki suojaa emolta ja säästää selkää

Maatilan turvallisuuskilpailun voittajaksi selviytyi Jere Jääskeläinen, jonka kilpailuehdotus oli traktorin etukuormaimeen kytkettävä turvallinen vasikan kuljetushäkki. Voittaja palkittiin Melan lahjoittamalla 2 500 euron arvoisella henkilönsuojainpaketilla sekä siihen sisältyvällä koulutuksella.

Emolehmätilaa isännöivä Jääskeläinen sai idean kuljetushäkkiin loukattuaan selkänsä siirtäessään vasikkaa. Jotta työtä pystyi jatkamaan, piti keksiä jotain, millä siirtoja voi helpottaa. Vasikan kantaminen laitumelta karjasuojaan rasitti hoitajaa liikaa ja oli lisäksi vaarallista, sillä hermostunut emo saattoi tulla poikimisen jälkeen hoitajan päälle. Jääskeläinen kertoo, että häkin avulla vasikoiden siirrot ovat helpottuneet huomattavasti. Häkki ehkäisee vakavilta tapaturmilta ja vähentää rasitusta, kun vasikan kantaminen jää pois. Häkin avulla vasikan noutaminen laitumelta sujuu hyvin yksinkin, ilman riskejä.

Turvallisuutta lapsille ja kuivuriin

Toiselle sijalle kilpailussa ylsi Ismo Lassilan idea lasten turvallisuuskortista, jolla parannetaan maatilan pihapiirissä liikkuvien lasten turvallisuutta. Lasten turvallisuuskortti sisältää maatilan vaaranpaikkojen kartoituksen sekä yhteiset pelisäännöt, joissa lapsille opastetaan miten maatilan pihapiirissä liikutaan turvallisesti ja miten toimitaan esimerkiksi koneita lähestyttäessä. Tuomariston mielestä kortti ja siihen liittyvä koulutus antaa lapselle valmiuksia ymmärtää vaaranpaikkoja ja pienentää näin suurten menetysten riskiä. Kortin mukana pitäminen myös muistuttaa turvallisuudesta ja turvallisten tapojen noudattamisesta pitkään.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Jyrki Näkki, joka oli ideoillaan saanut parannettua viljakuivaamonsa turvallisuutta merkittävästi. Näkin kuivurissa on huomioitu ergonomia, tehty putoamisriskiä vähentäviä ratkaisuja sekä pienennetty pölyaltistusta monin tavoin.

Toinen palkinto oli LähiTapiolan lahjoittama 1 500 euron arvoinen rahastopalkinto ja kolmas sija palkittiin Työterveyslaitoksen lahjoittamalla 750 euron arvoisella suojainkokonaisuudella.

Tutustu kaikkiin loppukilpailuehdotuksiin Käytännön Maamiehessä

Maatilan turvallisuuskilpailusta on voinut kevään mittaan lukea Käytännön Maamies -lehdestä. Lehdessä on jo esitelty kolme parhaana palkittua ehdotusta sekä yksi kunniakirjan saanut ehdotus. Loput kunniakirjan saaneet loppukilpailuehdotukset esitellään vielä myöhemmin tänä vuonna ilmestyvissä lehdissä.

Voittajaehdotuksesta voi katsoa videon YouTubesta.

Lista kaikista loppukilpailuun päässeistä kilpailuehdotuksista

Lisätietoja:
Työturvallisuusagronomi Erik Lindroos, Maatalousyrittäjien eläkelaitos, puh. 0500 467 658

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö