Ohita valikko

Kuolemantapauksessa: ohjeita omaiselle

Melan perhe-eläke turvaa toimeentuloa, jos MYEL-vakuutettu puoliso tai huoltaja kuolee. Jos menehtynyt omaisesi sai Melasta eläkettä, eläkkeenmaksu päättyy eläkkeensaajan kuoltua. Eläkettä maksetaan kuolinkuukauden loppuun saakka.

Miten toimin, kun eläkkeensaaja on menehtynyt?

Ilmoita omaisesi kuolemasta Melaan mahdollisimman pian. Voit tehdä ilmoituksen kirjeitse tai puhelimitse asiakaspalveluumme (puh. 029 435 2650).

Saamme tiedon kuolemasta myös Digi- ja väestötietovirastosta, mutta ilmoitus saattaa saapua viiveellä, minkä vuoksi saatamme joutua perimään aiheettomasti maksettua eläkettä takaisin. Jos eläkkeensaaja on asunut ulkomailla, tarvitsemme aina erillisen ilmoituksen kuolemasta.

Eläkettä maksetaan kuolinkuukauden loppuun saakka. Jos eläkettä on ehditty maksaa kuolinkuukauden jälkeen (esim. eläkkeensaaja on kuollut 29.1. ja helmikuun eläke on ehditty maksaa), pyydämme aiheettomasti maksetun eläkkeen takaisin ensisijaisesti eläkkeensaajan pankista. Jos pankki ei pysty palauttamaan eläkettä, olemme yhteydessä kuolinpesään.

Perhe-eläke eläkkeensaajan kuoleman jälkeen

Jos omaisesi oli täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä tai vanhuuseläkkeellä, perhe-eläke perustuu tähän eläkkeeseen.

Löydät lisätietoja sivulta: Perhe-eläke sekä ohjeet hakemiseen sivulta: Ohjeita leskeneläkkeen hakemiseen

Omaisilla on oikeus ryhmähenkivakuutuskorvaukseen, jos edunjättäjällä oli kuollessaan voimassa pakollinen MYEL-vakuutus tai sen päättymisestä on kulunut alle kolme vuotta. Lue lisää sivulta: Ryhmähenkivakuutus

Miten toimin, jos Melassa vakuutettuna oleva omaiseni menehtyy?

Voit hakea Melasta työeläkelain mukaista perhe-eläkettä, jos MYEL-vakuutettu puolisosi menehtyy. Leskelle myönnettävä perhe-eläke on nimeltään leskeneläke. Vakuutetun alle 20-vuotiaat lapset voivat saada Melasta lapseneläkettä.

Sinun on mahdollista saada MYEL-perhe-eläkettä, vaikka omaisesi MYEL-vakuutus olisi päättynyt jo ennen hänen kuolemaansa.

Löydät lisätietoja sivulta: Perhe-eläke sekä ohjeet hakemiseen sivulta: Ohjeita leskeneläkkeen hakemiseen

Omaisilla on oikeus ryhmähenkivakuutuskorvaukseen, jos edunjättäjällä oli kuollessaan voimassa pakollinen MYEL-vakuutus tai sen päättymisestä on kulunut alle kolme vuotta. Lue lisää sivulta: Ryhmähenkivakuutus

Tapaturmainen kuolema tai ammattitautiin menehtyminen

Jos omaisesi on kuollut tapaturmaisesti työssä tai vapaa-ajalla tai ammattitaudin seurauksena, sinulla voi olla oikeus hautausapuun ja MATA-perhe-eläkkeeseen. Maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain mukaista perhe-eläkettä maksetaan tapaturman tai ammattitaudin seurauksena menehtyneen vakuutetun puolisolle sekä tietyin edellytyksin avopuolisolle. Perhe-eläkettä saavat myös menehtyneen vakuutetun alle 18-vuotiaat lapset tai päätoimisesti opiskelevat alle 25-vuotiaat lapset. Päätoimisesti opiskelevan 18–25-vuotiaan lapsen tulee toimittaa Melaan opiskelutodistus perhe-eläkkeen käsittelyä varten. Hautausapu maksetaan kuolinpesälle.

Arvioimme oikeuden työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen perhe-eläkkeeseen ja hautausapuun, kun olemme saaneet vahinkoilmoituksen omaisesi tapaturmasta tai ammattitaudista.

Lisätietoa ja ohjeita vahinkoilmoituksen täyttämiseen: Näin teet vahinkoilmoituksen kuolemantapauksessa

Vakuutuksen päättyminen ja vakuutusmaksut

Vakuutus päättyy automaattisesti, kun tieto kuolemasta on päivitetty järjestelmäämme. Samalla muodostetaan vakuutuksen loppulasku, joka lähetetään kuolinpesälle.

Melan avoimet laskut tulee huomioida velkana kuolinpesän selvityksessä. Kuolinpesän selvittäjän tulee olla Melaan yhteydessä ja tiedustella avoimia laskuja ja palautuksia.

Maksamme palautuksen sille tilille, joka on tallennettu Melan järjestelmään. Jos Melan tiedoissa ei ole menehtyneen vakuutetun tilinumeroa, suoritetaan palautus maksuosoituksena. Silloin palautus maksetaan Melasta Osuuspankkiin, joka on yhteydessä kuolinpesään.

Välitä viljelijästä -projekti auttaa muutostilanteissa

Välitä viljelijästä -projektityöntekijät ovat maatalousyrittäjien tukena elämän haasteissa. Ethän jää yksin, jos oma jaksaminen huolettaa – ota yhteyttä matalalla kynnyksellä! Apu on luottamuksellista ja maksutonta.

Jokaisessa maakunnassa on oma Välitä viljelijästä -työntekijä. Soita tai jätä yhteydenottopyyntö: Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Olemme listanneet sivuillemme myös muita auttavia tahoja ja palveluita erilaisiin haastaviin elämäntilanteisiin: Mistä apua?

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö