Ohita valikko

Kesäkuun nolla tapaturmaa -kuukausikisassa yksi neuvo oli ylitse muiden: muista turvavyö!

Kesäkuun kuukausikisassa kyselimme vinkkejä maatalouden liikenneturvallisuuden parantamiseen. Vastaukset liputtivat saman asian puolesta: muista turvavyö! Turvavyötä erityisesti muistutettiin käyttämään traktorissa, jossa se on ollut vakiovarusteena nyt noin kymmenen vuotta. Vaikka on huolellinen liikenteessä ja huolehtii työkoneen näkyvyydestä, onnettomuuksia sattuu. Mitä korkeammassa nopeudessa kolari sattuu, sitä vakavammat ovat seuraukset. Esimerkiksi äkkipysähdyksissä jo seitsemän kilometrin tuntivauhdissa ihminen ei pysty käsivoimin pitämään itseään paikallaan. Onnettomuustilanteissa turvavyön käytön tärkeys konkretisoituu.

Tieliikennelakiuudistus velvoittaa turvavyön käyttöön

Melan kesäkuun työturvallisuusteema ”älä tyri liikenteessä” sattui hyvin yhteen 1.6.2020 voimaan astuneen tieliikennelain (729/2018) uudistuksen kanssa. Mela pyrkii omilla toimillaan edistämään Nolla tapaturmaa-teeman mukaisesti myös turvallisuutta liikenteessä. Tieliikennelakiuudistus tavoittelee samaa korostamalla vastuullista liikennekäyttäytymistä ja lisäämällä liikenneturvallisuutta parantavia velvoitteita. 1.6 alkaen traktoreissa ja muissa työkoneissa astuu voimaan turvavyön käyttöpakko.

Uudistus konkreettisesti näkyy esimerkiksi teiden varsilla. Keltainen sulkuviiva vaihtuu uudistuksen jälkeen valkoiseksi. Tämä muutos, samoin kuin muutamien liikennemerkkien muutokset, johtuvat pyrkimyksestä yhdistää eri maiden käytännöt mahdollisimman yhdenmukaisiksi.

Tilojen suurenemisen myötä myös välimatkat tiloilla ovat kasvaneet. Isoilla karjatiloilla päivittäistä siirto- ja kuljetusajoa tulee maanteillä nykyään jopa kaksi tuntia. Tämä on paitsi yksi osoitus maatalouden rakennekehityksestä, myös muistutus siitä, että maatalousyrittäjien on entistä tärkeämpää huomioida tieliikenneturvallisuuteen liittyvät riskit.

Tee työkone näkyväksi

Liikennetapaturmista huomattava määrä on muun liikenteen ja hitaammin liikkuvien työajoneuvojen välisiä kolareita tai päälleajoja. Kansainvälisistä selvityksistä käy ilmi, että jopa 40 % törmäyksistä johtuu siitä, että muu liikenne ei tunnista hitaampia maatalouskoneita kuten leikkuupuimureita. Työkoneet ovat usein isoja ja erottuvat liikenteessä sen puolesta hyvin, mutta tapaturman aiheuttaa useimmiten nopeusero ajoneuvojen välillä. Työkoneen ja henkilöauton nopeusero maantiellä voi hyvinkin olla esimerkiksi 60km/h.

Uusi tieliikennelaki velvoittaa työajoneuvoja käyttämään valoja, hitaamman ajoneuvon merkiksi kolmiota ja muita näkyvyyttä lisääviä merkintöjä. Pyrkimyksenä on vähentää tieliikenteen tapaturmia.

Tutustu teemavuoteen ja osallistu kilpailuihin

Lue lisää Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjasta ja teemavuoden kilpailuista. Lisää tietoa tieliikennalakiuudistuksesta Traficomin sivuilta ja alan ammattilehdistä.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö