Välitä viljelijästä -toiminta vakinaistuu – palvelut jatkossa myös poronhoitajille ja kalastajille
Tasavallan presidentti on 22.11.2024 vahvistanut lakimuutoksen, jonka myötä maatalousyrittäjän eläkelakiin lisätään säännökset maatalousyrittäjien varhaisen tuen palveluista ja Melan Välitä viljelijästä -projektista tehdään pysyvä toimintamalli. Lakimuutoksen myötä Välitä viljelijästä -toiminnan piiriin tulevat maatilatalouden harjoittajien lisäksi myös kalastajat ja poronhoitajat.
Välitä viljelijästä -projekti on mahdollistanut matalan kynnyksen apua eri tavoin haasteellisissa elämäntilanteissa oleville maatalousyrittäjille jo kahdeksan vuoden ajan. Nyt vakinaistettavan toimintamallin tavoitteena on tukea ja edistää ruuantuottajien työkykyä, ennaltaehkäistä työkyvyttömyyttä ja pidentää työuria. Tätä kautta vahvistetaan kotimaista ruuantuotantoa ja siihen perustuvaa elintarvikehuoltovarmuutta sekä tuetaan eläkejärjestelmän taloudellista kestävyyttä.
Varhaisen tuen palvelut vastaavat Välitä viljelijästä -projektin palveluita
Varhaisen tuen palveluista säädetään jatkossa maatalousyrittäjän eläkelaissa. Palveluiden järjestäjänä toimii Mela ja palveluiden piirissä ovat maatalousyrittäjän eläkelain mukaan vakuutetut ruuantuottajat eli maatilatalouden harjoittajat, poronhoitajat ja kalastajat. Poronhoitajien ja kalastajien on mahdollista saada varhaisen tuen palveluita vuoden 2025 alusta lähtien.
Varhaisen tuen palvelut ovat saatavilla koko maassa ja ne pitävät sisällään samat jaksamisen tukitoimet kuin Välitä viljelijästä -projektissakin on ollut. Palveluita ovat Melan työkykyneuvojien neuvonta- ja ohjauspalvelut, harkinnanvaraisesti annettavat ostopalvelusitoumukset mielenterveyden asiantuntijapalveluihin, varhaisen tuen toimintamallin ja varhaisen tuen toimintamallia toteuttavan sidosryhmäverkoston ylläpitäminen ja kehittäminen sekä koulutukset, digitaaliset palvelut ja palveluihin liittyvä viestintä.
Räätälöityä työkyvyn tukea ruuantuottajille
Maatilatalouden harjoittajien, poronhoitajien ja kalastajien työlle on ominaista muun muassa fyysinen ja henkinen kuormitus, joka haastaa jaksamista. Melan varhaisen tuen palveluilla näihin työn kuormitustekijöihin pystytään tarjoamaan kohdennettua tukea.
– Kotimaisen ruuantuotannon jatkuvuuden kannalta keskeistä on, että ruuantuottajat voivat hyvin ja jaksavat työssään. Välitä viljelijästä -projekti on tarjonnut räätälöityä työkyvyn tukea maatalousyrittäjille jo useamman vuoden ajan. On todella hienoa, että tämä toimintamalli saadaan nyt pysyväksi ja sen palvelut laajenevat myös poronhoitajille ja kalastajille, Melan toimitusjohtaja Heli Backman iloitsee.
Lakimuutos tulee voimaan 1.12.2024.
Lisätietoja:
työkykypalvelut -yksikön päällikkö Pirjo Saari, pirjo.saari(at)mela.fi tai 040 034 1390
projektinvetäjä Arja Peltomäki-Vastamaa, arja.peltomaki-vastamaa(at)mela.fi tai 0400 320 535