Ohita valikko

Ensimmäinen apurahatutkijoille järjestetty työhyvinvointipäivä kiinnosti

Mela järjesti yhteistyössä Tieteentekijöiden liiton kanssa apurahatutkijoille tarkoitetun työhyvinvointipäivän 4.10. Tieteiden talolla Helsingissä. Tehtyjen selvitysten perusteella apurahansaajat kohtaavat työssään erilaisia jaksamisen haasteita ja tukitoimia kaivataan etenkin stressin ja henkisen kuormituksen hallintaan. Työhyvinvointipäivän tavoitteena oli tarjota apurahatutkijoille vinkkejä oman työhyvinvoinnin tukemiseen ja parantamiseen. Nyt järjestetty tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan, mutta osoitti heti, että apurahansaajille suunnatulle työhyvinvointitoiminnalle on selvästi kysyntää. Työhyvinvointipäivään osallistui paikan päällä täysi salillinen kuulijoita. Lisäksi päivää seurattiin suorana lähetyksenä verkon kautta.

Päivän ohjelmasta sai eväitä stressinhallintaan, itsensä johtamiseen ja työn mielekkyyden lisäämiseen. Päivän avasivat Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari ja Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala. Avauksen jälkeen päivän pääpuhujat aivotutkija ja kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen ja työelämän tutkija ja kouluttaja Elina Henttonen johdattivat kuulijat stressin- ja työelämän hallinnan kautta työn mielekkääksi kokemiseen ja oman työn tuunaamisen mahdollisuuksiin. Lopuksi kuultiin vielä TJS Opintokeskuksen Sikke Leinikin terveiset Melan rahoittamasta ja TJS-Opintokeskuksen koordinoimasta Työhyvinvointia apurahatutkijoille -hankkeesta.

Liikunta, hyvä ravinto ja riittävä uni aivojen apuna

Minna Huotilainen avasi puheenvuorossaan työelämän vaatimuksia ja stressinhallintaa aivotutkimuksen näkökulmasta. Heti aluksi Huotilainen totesi, etteivät ihmisen aivot ja nykyaikainen työelämä sovi kovin hyvin yhteen. Me hoidamme samanaikaisesti liian monia tehtäviä, joudumme muistamaan liian monia asioita ja työssämme on liikaa keskeytyksiä. Nämä kaikki aiheuttavat ylimääräistä kuormitusta aivoillemme. Opettelemalla perusasioita aivojen toiminnasta ja toiminnan tukemisesta sekä tunnistamalla oman työn vaatimuksia ja muokkaamalla rohkeasti työn käytänteitä jokainen voi Huotilaisen mukaan helpottaa tietotyön ja ihmisaivojen yhteen sopimista.

Olennaista työssäjaksamisen ja stressinhallinnan kannalta on Huotilaisen mukaan riittävän ja onnistuneen palautumisen varmistaminen. Huotilainen muistutti, että työtään ja tekemistään kannattaa tarkastella kriittisesti sekä pohtia, mitä ja miten voisin tehdä asioita oman jakamiseni kannalta paremmin, nopeammin ja helpommin. Miten pääsen mahdollisimman hyvään tulokseen mahdollisimman pienellä kuormituksella, ja mitä yksinkertaisesti voin jättää kokonaan tekemättä tai tehdä ainakin pienemmällä paneutumisella? Huotilainen korosti, että toimiakseen kunnolla ja palautuakseen tehokkaasti sekä aivot että koko ihminen tarvitsevat sopivasti liikuntaa, hyvää ravintoa ja riittävän määrän lepoa.

Mistä työn mielekkyys on tehty?

Elina Henttonen kannusti kuulijoita miettimään työn mielekkyyttä. Mistä työn mielekkyys syntyy ja miten jokainen voi muokata oman työnsä mielekkyyttä? Henttosen mukaan jokainen voi tuunaamalla työtään vaikuttaa sen mielekkyyteen. Pelkkä oman työn muokkaaminen ei kuitenkaan hänen mukaansa riitä, vaan lisäksi työelämän käytäntöjä pitäisi pohtia ja kehittää yhdessä.

Henttonen kehottaa miettimään, mitkä ovat oman työn itseisarvoiset päämäärät. Mitkä ovat ne asiat miksi oma työ tuntuu tärkeältä ja merkitykselliseltä? Hänen mukaansa omaa työtään voi tuunata mielekkäämmäksi punnitsemalla työtapojaan, työn sisältöjä ja päämääriä sekä omaa suhtautumistaan työhön. Työelämän käytäntöjä, jotka rajoittavat työmme tekemistä, taas voidaan muuttaa vain yhdessä. Henttosen mukaan näistä käytännöistä pitää ensin olla tietoinen ja ne pitää voida sanoittaa, jotta niitä voi haastaa ja kehittää.

Apurahatutkijoiden työhyvinvointipäivä syntyi Melan apurahansaajille keväällä 2017 tekemän työhyvinvointikyselyn pohjalta. Vastaavanlainen työhyvinvointipäivä järjestetään taiteen apurahansaajille vuoden 2018 aikana. Ilmoitamme ajankohdasta myöhemmin sivuillamme.

Lisätietoja:
työhyvinvointitiimin vetäjä Pirjo Saari, puh. 0400 341 390

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö