Ohita valikko

Miten vuodenvaihteen indeksitarkistus vaikuttaa tulevaan eläkkeeseesi?

Työeläkkeitä tarkistetaan vuodenvaihteessa indeksitarkistuksella. Tulevat indeksitarkistukset koskettavat erityisesti sellaisia henkilöitä, jotka suunnittelevat vanhuuseläkkeelle tai osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtymistä vuosien 2023 tai 2024 aikana.

Uutiseen on päivitetty 18.10.2023 Eläketurvakeskuksen lopulliset laskelmat indekseistä vuodelle 2024.

Eläketurvakeskuksen ennusteen mukaan vuoden 2024 työeläkeindeksi olisi 5,7 prosenttia ja palkkakerroin 5,1 prosenttia. Indeksit ovat kuitenkin vielä arvioita, sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa indeksit lokakuun loppupuolella.

Ennusteen perusteella tämän vuoden puolella eläkkeelle jäävä saisi siis eläkkeeseensä 5,7 % korotuksen vuoden 2024 alusta. Vasta ensi vuoden puolella eläkkeelle siirtyvä taas saisi eläkekertymäänsä vuoden alusta 5,1 % korotuksen eli 0,6 prosenttiyksikköä pienemmän korotuksen kuin eläkkeelle jo vuonna 2023 siirtyvä.

Jo maksussa oleviin eläkkeisiin indeksitarkistus tehdään automaattisesti. Jos siis olet jo vanhuuseläkkeellä tai osittaisella vanhuuseläkkeellä, sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan työeläkettäsi korotetaan automaattisesti työeläkeindeksillä.

Miksi indeksitarkistus tehdään?

Työeläkkeisiin vaikuttaa kaksi indeksiä: työeläkeindeksi ja palkkakerroin. Näille molemmille tehdään vuosittain tammikuussa indeksitarkistus. Työeläkeindeksillä tarkistetaan jo maksussa olevia työeläkkeitä. Tällä on tarkoitus varmistaa, että eläkkeiden ostovoima säilyy. Palkkakertoimella taas tarkistetaan eläkekarttumaa, eli eläkkeitä, jotka eivät vielä ole maksussa. Tällä tarkistuksella halutaan varmistaa, että työuran aikainen työtulo säilyttää arvonsa.

Milloin eläkkeelle kannattaa jäädä?

Eläkkeelle jääminen on iso päätös, joka kannattaa aina suunnitella ja ajoittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Indeksikorotukset vaikuttavat kaikkiin työeläkelajeihin, mutta pelkän indeksikorotuksen perusteella eläkepäätöstä ei kannata tehdä, sillä eniten tulevan eläkkeen määrään vaikuttavat työuran pituus ja työtulon taso. On hyvä muistaa, että yleensä työssä jatkaminen ja eläkkeen lykkääminen korottavat eläkettä lopulta enemmän kuin indeksikorotus.

Vanhuuseläkkeelle voit jäädä täytettyäsi oman ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän. Jos jäät vanhuuseläkkeelle vasta alimman eläkeikäsi jälkeen, eläkkeeseesi lisätään myös lykkäyskorotus, joka korottaa eläkettäsi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkaminen lykkääntyy.

Mikäli työskentelet työsuhteessa, on hyvä huomioida, että vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Kun jäät vanhuuseläkkeelle, pakollinen MYEL-vakuutuksesi päättyy ja vanhuuseläkkeen rinnalla työskennellessä ei ole enää oikeutta lomituspalveluihin.

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voit jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana (ennen vuotta 1964 syntyneet). Huomioithan kuitenkin, että jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, maksuun ottamaasi eläkkeen osaa pienennetään 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta alinta eläkeikääsi edeltävältä kuukaudelta. Varhennusvähennys jää eläkkeeseesi niin pitkäksi aikaa, kun sinulle maksetaan eläkettä.

Eläkepäätöstä tehdessä myös verotuksesta kannattaa ottaa etukäteen selvää, sillä eläkkeitä ja ansiotuloa verotetaan eri tavoin.

Eläkehakemus on hyvä jättää noin kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö