Ohita valikko

Hallitse riskejä, hallitse yritystä – vinkkejä varautumiseen

Korona on muuttanut tarvetta riskienhallintaan ja ennakointiin myös maatiloilla. Riskienhallintaa tai varautumista kannattaa kuitenkin tehdä ilman pandemiaakin, sillä yllättäviä ja äkillisiä tilanteita saattaa maatiloilla tulla vastaan monesta muustakin syystä. Työturvallisuusneuvojamme vinkkaa, mitä asioita varautumisessa kannattaa ottaa huomioon.

Vuosikellottamalla hallittavuutta

Monet asiat toistuvat maatiloilla tietyn vuosirytmin mukaan ja niihin on suhteellisen helppo varautua. Koneiden työhuiput tiedetään etukäteen ja huollot voi ja kannattaa suorittaa etupainotteisesti. Myös viljelysuunnitelman voi tehdä vaikka 5 vuodeksi eteenpäin: näin tietää jo edellisenä kesänä tulevan vuoden lannoite- ja kasvinsuojelutarpeet.

– Jos tilauksen tekee ajoissa, riskit saatavuudessa ja logistiikassa minimoidaan. Esimerkiksi työtaistelu kuljetusalalla voi viivästyttää kuljetuksia, samoin epidemiat voivat vaikuttaa kuljetuksiin muualta maailmasta. Jos aikataulu on liian tiukka, voivat peltotyöt viivästyä pahimmillaan sen takia, että varaosia koneisiin ei saa, muistuttaa Työturvallisuusneuvoja.

– Hyvin suunnitelluista tarvikehankinnoista saadaan kalenterin hallinnan lisäksi myös säästöä, kun hankinnat tehdään suurempina erinä optimaaliseen aikaan ja kilpailutetaan.

Varahenkilöjärjestelmä on kaiken a ja o

Maatilan työt tehdään usein pienellä henkilöresurssilla, monesti yhden ihmisen voimin. Miten esimerkiksi sairastumiseen voi varautua?

– Jokaisen olisi syytä miettiä etukäteen, miten henkilöresurssia voi korvata sairaustilanteissa. Onko esimerkiksi perheen sisällä varahenkilöitä? Teetkö jo ennestään yhteistyötä toisen viljelijän kanssa, joka voisi tarvittaessa ottaa isomman roolin maatilasi töistä? Onko paikallisella urakoitsijalla mahdollisuutta ottaa uusia tehtäviä yrityksesi pyörittämisessä? Vai onko peräti järkevää ottaa kokonaan välivuosi viljelyssä, jos eteen tulee ylipääsemätön este? Jokaisella tilalla pitää miettiä varautumista omista lähtökohdista käsin, Työturvallisuusneuvoja neuvoo.

Kaikki lähtee riskien havainnoinnista

Mikään yritystoiminta ei toki ole riskitöntä. Riskit täytyy ensinnäkin tunnistaa ja sen jälkeen puntaroida. Työturvallisuusneuvoja kehottaa miettimään, onko riski niin pieni, että sen kanssa voidaan elää ja millä toimilla ja kustannuksilla sen voi rajata siedettävälle tasolle? Maatilayrityksissä pitäisi pohtia myös oman yrityksen keinoja hallita riskejä ja sitä, voisiko vakuutusten avulla jakaa riskejä vakuutusyhtiön kanssa.

– Terveysriskeiltä suojautumiseen pätevät samat säännöt kuin muihinkin altisteisiin. Ensin vaara on tunnistettava, seuraavaksi se tulee pyrkiä poistamaan tai minimoimaan ja vasta tämän jälkeen otetaan suojaimet käyttöön. Koronan osalta ohjeet lienevät kaikilla tiedossa. Kotieläintiloilla eläintautiriski on ollut todellinen jo vuosia ja näillä tiloilla ymmärretään hyvin turhan ihmistrafiikin rajaaminen, leviämisreittien katkaiseminen sekä hygienian tärkeys. Samat asiat ovat pinnalla myös nyt, sillä erotuksella, että koronavirus tarttuu nimenomaan ihmisiin.

Maatilan töissä on luontevaa käyttää turvajalkineita, työnmukaisia käsineitä ja epäpuhtaassa hengitysilmassa hiukkassuodattimia.

– Mitä pienempi hiukkanen on, sitä varallisempi se on terveydelle. Kaasuille on omat suodattimensa, mutta muista aina, että hapettomassa tilassa mikään suojain ei auta, vaan jostain pitää saada lisähappea.

Työturvallisuusneuvoja muistuttaa myös kertomaan aina perheenjäsenille, minne olet menossa, jotta he tietävät, mistä etsiä, jos et tulekaan kotiin sovitusti. Perheenjäsenten ajan tasalla pitämisessä helpottaa, jos merkkaat menosi esimerkiksi kalenteriin, jota hekin voivat seurata. Lisäksi on hyvä muistaa, että parityöskentely on aina turvallisempaa kuin yksintyöskentely.

Pysytään terveinä!

Lisätietoja:
Työturvallisuusneuvoja, p. 029 435 2100 tai tyoturvallisuusneuvoja(at)mela.fi

 

 

 

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö