Ohita valikko

Työturvallisuus

Visiomme on nolla tapaturmaa!

Apurahansaajan työturvallisuus on työkyvyn tukemista

Tieteen ja taiteen apurahansaajat kuuluvat Melan asiakkaina työturvallisuustyön piiriin. Apurahansaajille sattuu työtapaturmia vähän ja niistä suurin osa tapahtuu työmatkoilla. Apurahansaajien työkyvyn haasteita ovat psykososiaaliset kuormitustekijät, joita aiheuttavat muun muassa työhön ja rahoitukseen liittyvä epävarmuus, yksintyöskentely tai työskentely ilman työkykyä tukevia rakenteita. Tämän vuoksi apurahansaajille tarjoamamme palvelut keskittyvät erityisesti psykososiaaliseen tukeen.

Katso työkykypalvelut apurahansaajalle

Maatilan työturvallisuus on harkintaa, ennakointia ja riskienhallintaa

Maatalousyrittäjille, kalastajille ja poronhoitajille sattuu paljon tapaturmia. Kuitenkin lähes puolet selviytyy ilman yhtäkään työtapaturmaa koko työuransa ajan. Tapaturmien ei pidä olla osa kenenkään arkea.

Tunnista, arvioi ja hallitse riskit. Harkitse ja ennakoi. Työturvallisuus on omissa käsissäsi!
Tarjoamme monipuolisia palveluita, tuotamme tietoa ja tuemme tutkimusta työturvallisuuden edistämiseksi. Ota parhaat vinkit käyttöösi.

Tehdään yhdessä työstä turvallisempaa!

Hallitse riskit!

Tunnistatko tilasi vaaranpaikat? Arvioitko riskejä? Teetkö korjausliikkeitä työssä ja työympäristössä esimerkiksi läheltä piti -tilanteiden takia? Seuraatko tehtyjen toimien vaikutusta? Vaikka riskienhallinta on yrittäjälle itselleen vapaaehtoista, on se kuitenkin erittäin tarpeellista, jotta tilallasi olisi turvallista työskennellä.

Jos toimit työnantajana, sinulla on työturvallisuuslakiin perustuva velvollisuus selvittää työn vaarat ja minimoida riskit. Myös sosiaalinen ehdollisuus velvoittaa työnantajana toimivaa yrittäjää huolehtimaan työsuojelusta. Lisätietoa riskien arvioinnista työnantajana toimivalle maatalousyrittäjälle voit katsoa Työturvallisuuskeskuksen nettisivuilta: Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi

Tapaturmat

Maatalousyrittäjille sattuu paljon työtapaturmia ja vakavien, yli kuukauden mittaisen työkyvyttömyyden aiheuttavien tapaturmien osuus on suuri. Myös kuolemaan johtaneita työtapaturmia sattuu maataloudessa enemmän kuin millään muulla alalla.

Tapaturmien taustalla on paljon huonosti hoidettuja asioita, ongelmia, virheitä ja vaaratilanteita. Pienet ongelmat johtuvat yleensä samoista syistä kuin suuretkin. Tapaturmien torjunnan tulee lähteä pinnan alla olevien asioiden korjaamisesta. Läheltä piti -tilanne on jo hälyttävä varoitus tapaturmariskistä.

Maatalousyrittäjien tapaturmista noin kolmasosa on liukastumisia ja kaatumisia. Näistä aiheutuvat seuraukset voivat vaihdella läheltä piti -tilanteista vakaviin tapaturmiin. Maatalouden töissä käytetään myös suuria koneita ja siirretään voimakkaita, isoja eläimiä. Nämä aiheuttavat erittäin paljon läheltä piti -tilanteita ja toisinaan myös pahoja tapaturmia. Yksintyöskentely on maataloudessa merkittävä riski.

Ikääntyville ihmisille sattuu maataloudessa paljon tapaturmia, joiden seuraukset ovat vakavia. Vaaranpaikoista ei selvitä ehkä enää nuoruuden ketteryydellä, eikä ongelmaratkaisukyky ole yhtä nopeaa kuin aiemmin. Kokemus ei aina auta, jos ei tule ottaneeksi huomioon muutoksia omassa työkyvyssä. Kiire ja väsymys ovat usein tapaturmien taustalla. Jos koet, että tarvitset neuvontaa omaan jaksamiseen, taloushuoliin, ihmissuhteisiin tai tilan johtamiseen liittyen, ota yhteyttä Melan työkykyneuvojaan.

Tunnista ja arvioi riskit, toteuta ja seuraa toimenpiteitä

Riskienhallinta on järjestelmällistä ja jatkuvaa toimintaa

  1. Tunnista vaarat

    Vaarojen tunnistaminen on riskienhallinnan lähtökohta. Jos et tunnista vaaroja, et voi hallita riskejä.

    Kun katsot tilan vaaranpaikkoja “ulkopuolisen” silmin, huomaat varmasti jotain uutta. Tilasokeuteen on parannuskeinoja. Muita tilalla työskenteleviä, perheenjäseniä, tavarantoimittajia ja vierailijoita kannattaa kuunnella. Tilan turvallisuus koskee yllättävän monia ihmisiä ja vuorovaikutus on keskeinen osa turvallisuuden kohentamista.

  2. Tee välittömät toimenpiteet

    Osan ongelmista pystyt korjaamaan saman tien.

  3. Arvioi riskin suuruus ja merkittävyys

    Arvioi tapahtuman todennäköisyys ja seurausten vakavuus. Mitä vakavampi seuraus ja todennäköisempi tapahtuma, sitä suurempi riski. Määritä, onko riski merkityksetön, vähäinen, kohtalainen, merkittävä vai sietämätön. Älä aliarvioi riskejä.

  4. Valitse toimenpiteet

    Toimenpiteiden järjestys on seuraava:

    Korvaa: Esimerkiksi melun syntymisen estäminen, vaihda hiljaisempiin koneisiin
    Eristä: Estä melun eteneminen, eristä tai koteloi kone
    Vaimenna: Akustoi meluisa tila
    Suojaudu: Käytä kuulonsuojaimia

  5. Toteuta

    Toteuta tarvittavat toimenpiteet.

  6. Seuraa ja arvioi

    Seuraa ja arvioi, miten toteutetut toimenpiteet auttavat riskienhallinnassa.

Palvelut riskienhallintaan

Teetkö jo riskienhallintaa tilallasi järjestelmällisesti? Tarjoamme tietoa, materiaalia ja työkaluja avuksesi.

Melan työterveyssovellus sisältää toimivan digitaalisen riskienhallintatyökalun maatalousyrittäjien työterveyshuoltoon kuuluvalle. Kirjaudu maatalousyrittäjien työterveyshuoltosovellukseen

Viljelijän työkykymittari, Melan työkykymittari on maatalousyrittäjille räätälöity työkalu, jonka avulla johdat omaa työkykyäsi!

Työturvallisuustutka on Työturvallisuuskeskuksen digitaalinen riskienhallintatyökalu

Riskien arviointi ja hallinta työpaikalla -työkirjassa on ohjeita ja lomakkeita riskien arviointiin, STM ja Työturvallisuuskeskus: Tarkistuslistoja työn vaarojen arviointiin

Maatilan riskienhallinnan arviointityökalu (pdf), ProAgria

 

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Asioi verkossa

Hae Mela-asiamiestä

Ota yhteys työkykyneuvojaan

Anna palautetta