Työkykypalvelut apurahansaajalle
Aloitatko uuden työpäivän hyvillä mielin ja virkeänä vai onko olo väsynyt ja voimaton? Innostu kehittämään työkykyäsi ja voi hyvin!
Innovatiivisen tutkimustyön ja taiteen perusta on hyvinvoiva apurahansaaja. Työkyky vaikuttaa suoraan työn tuloksellisuuteen. Miten sitä voi ylläpitää ja kehittää?
Työkyvyn perustan muodostavat työntekijän fyysinen, sosiaalinen ja psyykkinen terveys, osaaminen ja motivaatio. Näiden lisäksi siihen vaikuttavat muun muassa yksilön elämäntilanne, työhön liittyvät käytännöt ja yhteiskunnallinen tilanne.
Millaiset ovat työskentelyolosuhteesi ja saatko riittävästi tukea apurahatyössäsi? Mikä työssäsi innostaa ja motivoi? Kuinka johdat itseäsi? Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että ymmärrät, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat työkykyysi ja miten itse voit vaikuttaa niihin. Apurahatyössä on sellaisia asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiisi, mutta joihin itse voit vaikuttaa heikommin. Omaa ammatillista toimijuutta voit kuitenkin vahvistaa myös omin keinoin.
Työkyky on elämänmittainen prosessi
On luonnollista, että työkyky vaihtelee elämän aikana. Työkyvyn katsotaan olevan hyvä silloin, kun omat voimavarat ovat tasapainossa työn vaatimusten kanssa.
Jos tasapaino horjuu, työkykyä voidaan tukea erilaisilla voimavaroihin ja työhön liittyvillä keinoilla. Ratkaisuvaihtoehtojen kartoittamiseen voit saada apua esimerkiksi Melan Tyhy-neuvojalta.
On tärkeää opetella lukemaan omaa työkykyä ja tunnistaa sen muutokset. Jos työskentelet yksin ilman työyhteisön tukea, omista voimavaroista huolehtimisen tärkeys korostuu.
Omaan hyvinvointiin liittyvien varomerkkien tunnistaminen on riskienhallintaa parhaimmillaan! Ympärilläsi olevalta verkostolta ja lähipiiriltä voit saada myös arvokasta tukea työhyvinvointisi tueksi.
Koulutukset
Maksuttomissa tapahtumissa ja koulutuksissa saat tukea oman työhyvinvointisi vahvistamiseen!
Työhyvinvointipäivillä kuulet mielenkiintoisia luentoja, pääset mukaan työpajoihin ja tapaat kollegoitasi. Hyvinvointipäivillä on vuosittain vaihtuva teema, joka tarjoaa sinulle hyödyllisiä vinkkejä hyvinvointisi tueksi.
Kenelle: Apurahansaajat
Missä: Lähitapahtuma, eri paikkakuntia
Kesto: puoli päivää
Sisältyy: Ohjelma, iltapäiväkahvit
Aikataulu: tapahtumakalenteri
Lisätietoa: tyhy(at)mela.fi
Webinaareissa saat hyödyllistä faktatietoa ja vinkkejä arkeen. Webinaareissa saat hyödyllistä tietoa työhyvinvointisi tueksi vaihtelevin teemoin.
Kenelle: Melan asiakkaat
Missä: Etätapahtuma verkossa
Kesto: 1,5–2 h
Sisältyy: Asiantuntijaluento
Aikataulu: tapahtumakalenteri
Neuvonta
Melan Tyhy-neuvoja palvelee sinua henkilökohtaisesti työhyvinvointiin, jaksamiseen ja työkyvyn ylläpitämiseen liittyvissä asioissa.
Apurahansaajana saat apua esimerkiksi kysymyksissä, jotka liittyvät
- jaksamiseen
- työhyvinvointiin
- työkykyyn.
Apurahavakuuttamiseen liittyvät asiat eivät kuulu Tyhy-neuvojan palveluihin.
Ota yhteyttä Tyhy-neuvojaan Yhteystiedot-sivun Jätä yhteydenottopyyntö -lomakkeella, niin neuvoja ottaa sinuun yhteyttä. Ilmoita samalla, haluatko yhteydenoton puhelimitse vai sähköpostitse. Jos haluat että sinulle soitetaan, ilmoita, mihin aikaan toivot yhteydenottoa arkisin kello 8–16 välillä.
Voit myös soittaa Tyhy-neuvojalle. Tyhy-neuvoja palvelee apurahansaajia numerossa 029 435 2210.
Materiaalit
Apurahansaajan työhyvinvointiopas ja vertaisryhmätoiminnan käynnistäminen
Apurahansaajan työhyvinvointiopas -työkirja auttaa apurahan turvin tutkimustaan tekeviä tutkijoita edistämään ammatillista kehittymistään ja työhyvinvointiaan. Kirja tarjoaa tukea ja käytännön harjoituksia työn mielekkyyden vahvistamiseen ja ylläpitämiseen, arjen hallintaan ja vertaistuen hyödyntämiseen. Työkirja on suunnattu apurahatieteilijöille, mutta se sopii myös taiteilijoiden työhyvinvoinnin tueksi.Opas auttaa vertaisryhmien toiminnan käynnistämisessä ja ohjaamisessa. Se toimii sekä yksittäisen apurahaa saavan tutkijan itseopiskelumateriaalina että vertaisryhmissä käytävien keskustelujen suunnitelmallisena jäsentäjänä.
Opas sisältää esimerkkejä, ohjaavia kysymyksiä, työtä tuunaavia harjoituksia, ammatillista identiteettiä vahvistavia reflektiotehtäviä ja neuvoja. Harjoitukset vahvistavat tutkijan ammatillista toimijuutta, eli sitä, että tutkija voi rahoitusmuodostaan riippumatta tietoisesti kehittyä ammatissaan ja tehdä hyvää tutkimusta mielekkäällä tavalla.
Opas on rahoitettu Melan työturvallisuusvaroista.
Lataa Työhyvinvointia apurahalla tutkivalle -työkirja TJS Opintokeskuksen sivulta.
Esittävien taiteilijoiden työturvallisuus
Esittävän taiteen tekijöille suunnattua työturvallisuustietoa on koottu Työterveyslaitoksen sivuille.
Tutustu Esittävän taiteen turva- ja hyvinvointiraideriin Työterveyslaitoksen sivuilla.
Vahvistin-vertaisryhmämalli
Vahvistin on mielen hyvinvointia tukeva vertaisryhmämalli, joka on tarkoitettu mm. apurahansaajien työkyvyn edistämiseksi. Teemoina mallissa on työkyky ja palautuminen, ammatti-identiteetti, itsensä johtaminen, oman osaamisen kehittäminen ja sanoittaminen, yhteistyö sekä psykologinen turvallisuus ja verkostot. Mallista löydät ohjeet vertaisryhmän järjestämiseen.
Tutustu Vahvistin-vertaisryhmämalliin Työterveyslaitoksen sivuilla
Vahvista voimavaroja
Hyvinvointisi koostuu päivittäisistä arjen valinnoista. Teetkö päivittäin asioita, jotka tukevat työkykyäsi? Toimitko arvojesi mukaisesti?
Pohdi, mikä motivoi sinua työkykysi ylläpitämiseen. Ajattele hyvinvoinnista huolehtiminen osaksi työtäsi: kun voit hyvin henkisesti ja fyysisesti, sinulla on edellytykset tehdä työtäsi parhaalla mahdollisella tavalla ja virtaa jää myös vapaa-ajalle.
Erilaiset työhyvinvointitestit voivat auttaa tunnistamaan niitä työhyvinvoinnin osa-alueita, joihin kannattaisi kiinnittää huomiota. Työkyvyn tueksi on tarjolla myös tietoa, jonka avulla voit vahvistaa voimavarojasi.
Hyvinvoinnin omahoitosivustoja
- Työn tuunaajan inspiraatiokirja, Työterveyslaitos
- Kroppa ja nuppi kuntoon, Työterveyslaitos
- Oivamieli, stressinhallintaharjoituksia
- Mielenterveystalo.fi, oppaita ja omahoito-ohjelmia
- Terveyskylä.fi, tietoa ja tukea