Ohita valikko

Raskas työ ja arvostuksen puute kuormittavat kotieläinyrittäjää

Kotieläinyrittäjiä kuormittavat työn sitovuus ja maataloustuotannon heikosta kannattavuudesta johtuvat taloudelliset huolet. Kuormitusta on lisännyt myös viime aikoina julkisuudessa vilkkaana käynyt ilmastonmuutoskeskustelu, jossa kotieläinyrittäjät kokevat tulleensa yksipuolisesti syyllistetyksi.

Suuri työkuorma, taloushaasteet ja henkinen paine vaikuttavat yrittäjän omaan hyvinvointiin, mutta myös koko tilan toimintaan. Yrittäjän uupuminen näkyy muun muassa ahdistuneisuutena ja univaikeuksien lisääntymisenä, pahimmillaan jopa masennuksena. Yrittäjä voi menettää aloitekykynsä, työt voivat jäädä tekemättä ja laskut hoitamatta. Syntyy oravanpyörä, jossa ongelmat kasaantuvat.

Tukea jaksamiseen Välitä viljelijästä -projektista

Melan lomitus ja työkykypalvelujen johtaja Päivi Wallin muistuttaa, että apua vaikeisiin tilanteisiin ja uupumiseen on saatavissa Melan Välitä viljelijästä -projektin ja maakunnallisten hyvinvointihankkeiden kautta.

– Projekti- ja hanketyöntekijät auttavat viljelijöitä ongelmatilanteiden kartoittamisessa ja ohjaavat heitä tarvittavan avun piiriin. Käytettävissä on myös ostopalvelusitoumuksia, joiden avulla viljelijä voi hankkia tarvittavaa ammattiapua, esimerkiksi työnohjausta tai terapia-apua jaksamisensa tueksi.

Vuonna 2019 valmistuneen lisensiaattitutkimuksen mukaan projektin ja hankkeiden kautta saadun avun koettiin parantaneen työkykyä merkittävästi.

– Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin tartutaan, sitä parempiin tuloksiin päästään, Wallin korostaa. Ja jatkaa, että onneksi kynnys avun hakemiseen on madaltunut ja apua osataan ja uskalletaan nykyään hakea.

Välitä viljelijästä -projektissa maatalousyrittäjien sidosryhmistä on koottu myös varhaisen välittämisen verkostoa. Verkoston tavoitteena on, että yrittäjän kanssa yhteistyötä tekevät tahot rohkenisivat puuttua ja auttaa, jos huomaavat yrittäjässä uupumisen merkkejä.

Lisätietoja
Lomitus- ja työkykypalvelujen johtaja Päivi Wallin, p. 040 740 4728

Välitä viljelijästä -projekti

Viljelijöiden kohtaamista haasteista sekä Välitä viljelijästä -projektin ja maakunnallisten hyvinvointihankkeiden tarjoamasta avusta keskusteltiin myös Viiden jälkeen -ajankohtaisohjelmassa perjantaina 10.1. Voit katsoa ohjelman MTV-palvelusta. Uutinen alkaa kohdasta 25:20.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö