Ohita valikko

Välitä viljelijästä

Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta saat maatalousyrittäjänä maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle.

Avun saaminen alkaa yhteydenotosta projektityöntekijään. Mitä aiemmin haet apua, sitä helpommin asioita saadaan selvitettyä. Sinä olet yrityksesi tärkein voimavara, joten pidä itsestäsi huolta ja toimi ajoissa. Voit ottaa yhteyttä pienissäkin asioissa. Ei kannata odottaa, että tilanne kriisiytyy.

Autamme selvittämään kokonaistilannettasi ja kuuntelemme sinua. Etsimme yhdessä kanssasi selviytymiskeinoja muun muassa oman jaksamisesi tukemiseen, vaikeisiin perhetilanteisiin, maatilayrittämisen haasteisiin sekä talousongelmiin. Tarvittaessa ohjaamme sinut muiden asiantuntijapalveluiden piiriin.

Sinulla on mahdollisuus hakea projektista 500 euron arvoista ostopalvelusitoumusta, jolla voit ostaa asiantuntijapalveluita joko henkisen jaksamisen tukemiseen, taloudelliseen neuvontaan tai juridiseen neuvontaan.

Osana projektia kokoamme maaseudun toimijat ja sidosryhmät varhaisen välittämisen mallin mukaiseen yhteistyöhön. Yhteistyön tavoitteena on maatalousyrittäjien työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukeminen.

Välitä viljelijästä -projektityöntekijät ja maakunnallisten hyvinvointihankkeiden hanketyöntekijät löydät sivulta Projektin yhteystiedot.

Ostopalvelusitoumus

Maatalousyrittäjänä voit hakea Melan Välitä viljelijästä -projektista enintään 500 euron arvoista ostopalvelusitoumusta asiantuntijapalveluun, mikäli elämäntilanteesi on haasteellinen ja koet olevasi motivoitunut hakeutumaan avun piiriin. Palvelun tavoitteena on ennen kaikkea helpottaa haastavan tilanteen aiheuttamaa kuormitusta. Voit saada sitoumuksen

 • henkisen jaksamisen tukemiseen
 • taloudelliseen neuvontaan
 • rajatuissa tapauksissa juridiseen neuvontaan (ei kuitenkaan minkäänlaisiin riitatapauksiin).

Ostopalvelusitoumuksen hakeminen ja käyttäminen

 1. Ota yhteyttä projekti- tai hanketyöntekijään

  Soita tai laita sähköpostiviesti projekti- tai hanketyöntekijälle. Projektin yhteystiedot.

  Sovi hänen kanssaan tapaamisajankohta.

 2. Tapaaminen ja hakemuksen täyttäminen

  Projekti- tai hanketyöntekijä auttaa sinua miettimään erilaisia apukeinoja ja palveluita tilanteesi helpottamiseksi. Jos päädytte ostopalvelusitoumukseen yhtenä apukeinona, täytä hakemus yhdessä projekti- tai hanketyöntekijän kanssa. Kuvaile hakemuksessa tilanteesi ytimekkäästi, mutta siten, että siitä saa käsityksen tilanteestasi.

  Projekti- tai hanketyöntekijä kirjoittaa hakemukseen oman suosituksensa. Jo tässä vaiheessa on hyvä miettiä myös, kenet tulet valitsemaan palveluntuottajaksi (terapeutiksi, työnohjaajaksi, talousneuvojaksi tai juristiksi). Voit kirjoittaa palveluntuottajan nimen hakemukseen.

 3. Projekti- tai hanketyöntekijä lähettää allekirjoitetun hakemuksen Melaan

  Projekti- tai hanketyöntekijä huolehtii hakemuksen lähettämisestä Melaan.

 4. Mela käsittelee hakemuksen ja postittaa sinulle sitoumuksen

  Ostopalvelusitoumushakemuksen käsittelyssä kuluu yleensä muutama päivä, enintään viikko, mikäli hakemukseen ei tarvita lisätietoja.

  Saat sitoumuksen postissa kotiisi.

  Sitoumuksessa on määräaika, jonka se on voimassa. Käytäthän sitoumuksen määräajan aikana.

  Sitoumuksen kääntöpuolella on laskutusohjeet palveluntuottajaa varten.

 5. Palvelun käyttäminen

  Viimeistään silloin, kun saat Melasta ostopalvelusitoumuksen, sinun tulee valita palveluntuottaja. Voit kysyä vinkkejä projekti- tai hanketyöntekijältä. Palveluntuottaja olisi kuitenkin hyvä olla tiedossa jo hakuvaiheessa. Näin pääset käyttämään sitoumusta heti sen saatuasi.

  Valitsemallasi palveluntuottajalla tulee olla y-tunnus. Voit hankkia palvelun yhdellä sitoumuksella vain yhdeltä palveluntuottajalta. Vie alkuperäinen ostopalvelusitoumus ensimmäisellä tapaamiskerralla yritykselle tai yrittäjälle, jolta palvelun ostat.

  Mela maksaa palvelusta arvonlisäverottoman osuuden (enintään 500 euroa) ja sinun maksettavaksesi jää arvonlisäveron osuus. Mikäli palvelun arvo ylittää 500 euroa, sinä vastaat ylimenevästä osuudesta.

Ostopalvelusitoumusten kriteereistä

 • Myös muilla maatilayrityksestä ja sen taloudesta vastuussa olevilla perheenjäsenillä voi olla mahdollisuus saada ostopalvelusitoumus.
 • Jos haasteesi ovat moninaisia ja tarve asiantuntija-apuun jatkuu, voit hakea toista ostopalvelusitoumusta. Voit saada sen joko samaan tai eri palveluun kuin mihin ensimmäinen sitoumus on myönnetty. Myös toisen sitoumuksen hakemiseen tarvitaan alueellisen projekti- tai hanketyöntekijän suositus. Kummankin sitoumuksen arvo on korkeintaan 500 euroa.

Minkälaisiin tilanteisiin sitoumusta ei myönnetä?

 • Henkisen jaksamisen sitoumusta ei myönnetä esimerkiksi fysioterapiaan, hierontaan tai yleislääkärin kustannuksiin.
 • Talousneuvonnan sitoumuksella ei voi hankkia verosuunnittelua eikä investointien suunnittelua. Sitoumuksella ei voi myöskään maksaa lomituspalveluita tai muita laskuja.
 • Juridista sitoumusta ei myönnetä perintöverosuunnitteluun eikä minkäänlaisten riitojen selvittelyyn.
 • Alaikäisille lapsille ei myönnetä sitoumuksia.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö