Ohita valikko

Välitä viljelijästä

Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta saat maatalousyrittäjänä maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarasi tai taloudelliset resurssisi joutuvat koetukselle.

Avun saaminen alkaa yhteydenotosta projektityöntekijään. Mitä aiemmin haet apua, sitä helpommin asioita saadaan selvitettyä. Sinä olet yrityksesi tärkein voimavara, joten pidä itsestäsi huolta ja toimi ajoissa. Voit ottaa yhteyttä pienissäkin asioissa. Ei kannata odottaa, että tilanne kriisiytyy.

Autamme selvittämään kokonaistilannettasi ja kuuntelemme sinua. Etsimme yhdessä kanssasi selviytymiskeinoja muun muassa oman jaksamisesi tukemiseen, vaikeisiin perhetilanteisiin, maatilayrittämisen haasteisiin sekä talousongelmiin. Tarvittaessa ohjaamme sinut muiden asiantuntijapalveluiden piiriin.

Jos työkykysi suhteessa työn vaatimuksiin aiheuttaa haasteita, voit saada projektin kautta työkykyneuvontaa. Palvelua tarjoavat työkykykoordinaattorikoulutuksen saaneet Välitä viljelijästä -projektityöntekijät.

Sinulla on mahdollisuus hakea projektista 500 euron arvoista ostopalvelusitoumusta. Ostopalvelusitoumuksia myönnetään henkisen jaksamisen tukemiseen (mm. terapia ja työnohjaus) sekä muuhun jaksamista tukevaan asiantuntija-apuun. Ostopalvelusitoumus on aina henkilökohtainen.

Osana projektia kokoamme maaseudun toimijat ja sidosryhmät varhaisen välittämisen mallin mukaiseen yhteistyöhön. Yhteistyön tavoitteena on maatalousyrittäjien työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukeminen.

Välitä viljelijästä -projektityöntekijät ja maakunnallisten hyvinvointihankkeiden hanketyöntekijät löydät sivulta Projektin yhteystiedot.

Työkykyneuvonta

Työkykyneuvonnasta voi hakea apua silloin, kun oma työkyky mietityttää. Voit itse ottaa yhteyttä työkykykoordinaattorina työskentelevään Välitä viljelijästä -projektityöntekijään. Myös maatalouden sidosryhmiin ja Välitä viljelijästä-verkostoon kuuluva työntekijä voi ohjata palvelun pariin, jos vaikuttaa siltä, että maatalousyrittäjän työkyvyssä on epäsuhtaa suhteessa työn vaatimuksiin. Palvelu on maksutonta.

Työkykyneuvonnasta voi olla apua esimerkiksi kuntoutusvaihtoehtojen kartoittamisessa. Tukea voi saada myös työn jatkamisen mahdollisuuksien pohdintaan, jos sinulla on toistuvia tai pitkittyviä sairauslomia, saat hylkäävän päätöksen ammatillisesta kuntoutus- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksesta tai jos tilan tuotantosuunta tai elämäntilanne muuttuvat esimerkiksi avioeron tai puolison sairastumisen myötä. Työkykyneuvonta on ehdottoman luottamuksellista, kokonaistilanteen ja vaihtoehtojen kartoittamista sekä ohjausta ja neuvontaa sopivien palvelujärjestelmän mahdollisuuksien arvioimiseksi.

Tällä hetkellä työkykyneuvontaa on saatavilla Kanta- ja Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Uudenmaan, Pirkanmaan ja Lapin alueella sekä kaikilla ruotsinkielisillä alueilla. Palvelua laajennetaan kuluvan vuoden aikana koko maahan.

Ostopalvelusitoumus

Maatalousyrittäjänä voit hakea Melan Välitä viljelijästä -projektista enintään 500 euron arvoista ostopalvelusitoumusta asiantuntijapalveluun, mikäli elämäntilanteesi on haasteellinen ja koet olevasi motivoitunut hakeutumaan avun piiriin. Palvelun tavoitteena on ennen kaikkea helpottaa haastavan tilanteen aiheuttamaa kuormitusta.

Voit saada sitoumuksen

 • henkisen jaksamisen tukemiseen, esimerkiksi yksilöterapia, pariterapia, perheterapia tai työnohjaus
 • muuhun jaksamista tukevaan asiantuntija-apuun, esimerkiksi velkaneuvontaan/vastaavaan pääsemiseksi tarvittavan avun hankinta.

Ostopalvelusitoumuksen hakeminen ja käyttäminen

 1. Ota yhteyttä projekti- tai hanketyöntekijään

  Soita tai laita sähköpostiviesti projekti- tai hanketyöntekijälle. Projektin yhteystiedot.

  Sovi hänen kanssaan tapaamisajankohta.

 2. Tapaaminen ja hakemuksen täyttäminen

  Projekti- tai hanketyöntekijä auttaa sinua miettimään erilaisia apukeinoja ja palveluita tilanteesi helpottamiseksi. Jos päädytte ostopalvelusitoumukseen yhtenä apukeinona, täytä hakemus yhdessä projekti- tai hanketyöntekijän kanssa. Kuvaile hakemuksessa tilanteesi ytimekkäästi, mutta siten, että siitä saa käsityksen tilanteestasi.

  Projekti- tai hanketyöntekijä kirjoittaa hakemukseen oman suosituksensa. Jo tässä vaiheessa on hyvä miettiä myös, kenet tulet valitsemaan palveluntuottajaksi (terapeutiksi, työnohjaajaksi, talousneuvojaksi tai juristiksi). Voit kirjoittaa palveluntuottajan nimen hakemukseen.

 3. Projekti- tai hanketyöntekijä lähettää allekirjoitetun hakemuksen Melaan

  Projekti- tai hanketyöntekijä huolehtii hakemuksen lähettämisestä Melaan.

 4. Mela käsittelee hakemuksen ja postittaa sinulle sitoumuksen

  Ostopalvelusitoumushakemuksen käsittelyssä kuluu yleensä muutama päivä, enintään viikko, mikäli hakemukseen ei tarvita lisätietoja.

  Saat sitoumuksen postissa kotiisi.

  Sitoumuksessa on määräaika, jonka se on voimassa. Käytäthän sitoumuksen määräajan aikana.

  Sitoumuksen kääntöpuolella on laskutusohjeet palveluntuottajaa varten.

 5. Palvelun käyttäminen

  Viimeistään silloin, kun saat Melasta ostopalvelusitoumuksen, sinun tulee valita palveluntuottaja. Voit kysyä vinkkejä projekti- tai hanketyöntekijältä. Palveluntuottaja olisi kuitenkin hyvä olla tiedossa jo hakuvaiheessa. Näin pääset käyttämään sitoumusta heti sen saatuasi.

  Valitsemallasi palveluntuottajalla tulee olla y-tunnus ja palveluntuottajan tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Voit hankkia palvelun yhdellä sitoumuksella vain yhdeltä palveluntuottajalta. Vie alkuperäinen ostopalvelusitoumus ensimmäisellä tapaamiskerralla yritykselle tai yrittäjälle, jolta palvelun ostat.

  Mela maksaa palvelusta arvonlisäverottoman osuuden (enintään 500 euroa) ja sinun maksettavaksesi jää arvonlisäveron osuus. Mikäli palvelun arvo ylittää 500 euroa, sinä vastaat ylimenevästä osuudesta.

Ostopalvelusitoumusten kriteereistä

 • Myös muilla maatilayrityksestä ja sen taloudesta vastuussa olevilla perheenjäsenillä voi olla mahdollisuus saada ostopalvelusitoumus.
 • Jos haasteesi ovat moninaisia ja tarve asiantuntija-apuun jatkuu, voit hakea toista ostopalvelusitoumusta. Voit saada sen joko samaan tai eri palveluun kuin mihin ensimmäinen sitoumus on myönnetty. Myös toisen sitoumuksen hakemiseen tarvitaan alueellisen projekti- tai hanketyöntekijän suositus. Kummankin sitoumuksen arvo on korkeintaan 500 euroa.

Sinun tulee käyttää ostopalvelusitoumus siinä mainittuna voimassaoloaikaina (3-4 kk). Jos sinulle tulee kuitenkin sellainen este, ettet ehdi käyttää sitoumusta sen voimassaoloaikana, voit hakea siihen jatkoaikaa. Jatkoaikaa voit hakea joko kirjallisesti tai puhelimitse perustelemalla, miksi jatkoaikaa tarvitaan ja kertomalla, kuinka pitkä jatkoaika tarvitaan. Muistathan hakea jatkoaikaa ennen kuin sitoumuksen voimassaolo päättyy. Myönnetystä jatkoajasta saat kirjallisen vahvistuksen antamaasi postiosoitteeseen. Myös tämä jatkoaikavahvistus tulee antaa palveluntuottajalle heti, kun tapaat palveluntuottajan seuraavan kerran jatkoajan myöntämisen jälkeen.

Minkälaisiin tilanteisiin sitoumusta ei myönnetä?

 • Henkisen jaksamisen sitoumusta ei myönnetä esimerkiksi fysioterapiaan, hierontaan tai yleislääkärin kustannuksiin.
 • Muuhun jaksamisen tukemiseen myönnettävällä sitoumuksella ei voi maksaa lomituspalveluita tai muita laskuja. Sillä ei voi hankkia verosuunnittelua, investointien suunnittelua eikä perintöverosuunnittelua. Sitä ei myönnetä myöskään minkäänlaisten riitojen selvittelyyn.
 • Alaikäisille lapsille ei pääsääntöisesti myönnetä sitoumuksia.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö