Ohita valikko

Stressi hallintaan apurahansaajien työhyvinvointipäivässä

Väsymystä, päätöksenteon kankeutta, univaikeuksia, aloitekyvyttömyyttä. Työperäinen stressi on tuttu vieras monelle meistä. Sen välilliset ja välittömät kulut ovat Suomessa ainakin miljardi euroa vuodessa.

Stressiä ja sen hallintaa käsiteltiin Turussa apurahansaajien työhyvinvointipäivässä 2.12. Hyvinvointipäivän järjesti Mela yhteistyössä Tieteentekijöiden ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Päivä keräsi monikymmenpäisen joukon kuulijoita paikan päälle Turun Holiday Club Caribiaan ja nettistriimin äärelle.

Huomaa uupumisen varoitusmerkit

Apurahalla työskenteleviä tieteilijöitä ja taiteilijoita kuormittaa erityisesti epävarmuus, mutta myös esimerkiksi kiire, työkuorma ja henkilökohtaiset asiat.

Työhyvinvointipäivän pääpuhuja, sertifioitu stressivalmentaja Miia Huitti kertoi, että stressistä tulee ongelma silloin, kun se on haitallista ja se pääsee pitkittymään. Pitkittynyt stressi vaikuttaa tunnetasolla ilottomuutena, ärtymyksenä ja pinnan kiristymisenä. Päätöksenteko voi vaikeutua, voi tulla kipuja, univaikeuksia tai vastustuskyvyn heikkenemistä. Pitkittynyt stressi vaikuttaa uupumisriskiin.

Uupumisen oireet ovat yksilöllisiä. Kriittisimmät oireet ovat jatkuva väsymys sekä asennemuutos työtä ja itseä kohtaan. Uupumisesta voi olla kyse, jos ajatus ei kulje, edes viikonloppu ei palauta, tulee unihäiriöitä ja ahdistuneisuutta tai asenne työtä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Hyvä uutinen on, että stressiä voi opetella hallitsemaan ja palautumista voi harjoitella.

Palaudu myös innostuksesta

Sopiva määrä stressiä pitää meidät virkeänä, motivoituneena ja hyväntuulisena. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka stressi tuntuisi positiiviselta ja innostavalta, myös innostuksesta täytyy palautua. Palautumiseen auttaa tietoinen joutenolo: tauko on oikeasti tauko, eikä silloin kannata tehdä mitään hyödyllistä. Stressin hallitsemiseksi Miia Huitti teetti osallistujille erilaisia stressiä purkavia harjoituksia. Osallistujat pääsivät kokeilemaan stressin lievitystä hengityksen, mielikuvaharjoittelun ja kiitollisuuteen keskittymisen keinoin.

Lopuksi Huitti esitti puheenvuorossaan avaimia onneen ja menestykseen: kohtele itseäsi lempeästi, järjestä aikaa laiskottelulle ja hauskanpidolle, elä hetkessä. Ole myötätuntoinen sekä itseäsi että muita kohtaan. Auta hermostoasi palautumaan ja vähennä stressiä.

Miia Huitin puheenvuoron jälkeen päivä jatkui työpajoilla, jotka käsittelivät voimavaroja ja työn merkityksellisyyttä.

Mela tukee apurahansaajien työkykyä

Mela järjestää tieteen ja taiteen apurahansaajille työkykyä ja työhyvinvointia tukevaa toimintaa. Maaliskuussa 2022 järjestämme hyvinvoinnin ABC-koulutuksen Tampereella. Tarjoamme myös henkilökohtaista työhyvinvointineuvontaa. Lue lisää apurahansaajien hyvinvointipalveluista sivulta Työhyvinvointia apurahansaajille. Tapahtumakalenteriamme seuraamalla pysyt kärryillä tulevista tapahtumistamme.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö