Ohita valikko

Onko vuoden 2020 apurahatyöskentelysi vielä vakuuttamatta?

Olemme aloittaneet Melaan vuonna 2020 ilmoitettujen työskentelyapurahojen valvonnan. Valvonta koskee reilua tuhatta apurahansaajaa, joiden apurahasta olemme saaneet ilmoituksen apurahan myöntäjältä, mutta jotka eivät vielä omatoimisesti ole selvittäneet vakuuttamisvelvollisuuttaan.

Jos sinulle on myönnetty vuodelle 2020 vähintään neljän kuukauden työskentelyapuraha, mutta et vielä ole vakuuttanut työskentelyäsi, teethän vakuutushakemuksen mahdollisimman pian. Tekemällä hakemuksen itse varmistat, että vakuutusaika kohdistuu työskentelyaikaan paremmin. Voit myös vähentää apurahatyöstä aiheutuvia kuluja, jos myöntäjä on antanut tähän mahdollisuuden. Melan toimesta tehtävässä vakuutuksessa kuluja ei huomioida.

Apurahansaajan vakuuttamisvelvollisuus

Vakuutamme vuosittain noin 6 000 tieteen ja taiteen apurahansaajaa. Suurin osa apurahansaajista tekee vakuutushakemuksen oma-aloitteisesti, mutta osa ei tiedä, että lakisääteinen eläke- ja tapaturmaturva koskee myös apurahansaajia. Valvonnassa apurahansaajia kehotetaan tekemään vakuutushakemus ensi tilassa. Jos apurahansaaja ei asettamassamme määräajassa tee vakuutushakemusta, teemme vakuutuspäätöksen valvontakirjeessä mainittujen tietojen perusteella.

Jos apurahanmyöntäjä ei ole ottanut kantaa työskentelyn ajankohtaan, katsomme pääsääntöisesti, että työskentely on alkanut sen kuukauden alusta, jona myöntäjä ilmoitti apurahasta Melaan. Vakuuttaminen voidaan tehdä takautuvasti kuluvalle sekä edeltävälle kalenterivuodelle (vuodet 2020 ja 2021).

Apurahansaajan vakuuttaminen lukuina vuonna 2020

Mela-turvan piirissä oli vuoden 2020 aikana kaikkiaan 5 959 apurahansaajaa, joista 67 prosenttia oli tieteen ja 33 prosenttia taiteen harjoittajia. Apurahansaajien vakuutusjaksot olivat keskimäärin 18 kuukauden mittaisia.

Vuonna 2020 apurahansaajan keskimääräinen MYEL-vuosityötulo oli 24 160 euroa eli 2 013 euroa kuukaudessa. Tämä on 3,7 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Taiteen apurahansaajien työtulo kasvoi 6,7 prosenttia ja tieteen apurahansaajien työtulo 2,5 prosenttia vuodesta 2019. Taiteen apurahansaajien työtulon kasvuun vaikutti taiteilija-apurahan selvä korotus.

Vuonna 2020 Melasta maksettiin apurahansaajille
– työeläkkeitä 420 000 euroa
– työtapaturmakorvauksia 34 000 euroa
– Mela-sairauspäivärahoja 52 000 euroa.

Valvoimme vuoden 2020 aikana yhteensä 1 100 apurahaa. Valvonnan perusteella vakuutettiin 700 apurahansaajaan, joista 250 vakuutettiin lopulta Melan toimesta. Valvonnan perusteella vakuutettujen apurahojen määrä oli yhteensä 13 miljoonaa euroa.

Voit tehdä vakuutushakemuksen kätevästi sähköisen asiointipalvelumme kautta. Lue ohjeet hakemuksen tekemiseen sivulta Vakuutuksen hakeminen

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö