Ohita valikko

Apurahansaajan työeläkevakuutus

Tieteen ja taiteen apurahansaajana saat Melasta maatalousyrittäjän eläkelain mukaisen työeläkevakuutuksen. Työeläkettä kartuttavan MYEL-vakuutuksen lisäksi tarjoamme apurahansaajille turvaa myös tapaturman, sairauden tai työkyvyttömyyden varalle. Vakuutamme vuosittain reilu 6 000 tieteen ja taiteen apurahansaajaa.

Kenelle apurahansaajan MYEL-vakuutus on tarkoitettu?

Jos olet saanut apurahan Suomesta, työeläkevakuuttamistasi hoitaa Mela. Sinun tulee hakea eläkevakuutusta, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • apurahasi on myönnetty vähintään 4 kuukautta kestävään työskentelyyn
  • työskentelyyn tarkoitettu apuraha on vuosityötuloksi muunnettuna noin 4 130 euroa (vuonna 2022) tai suurempi
  • apuraha on myönnetty Suomesta
  • et ole työsuhteessa apurahan myöntäjään
  • olet 18–68-vuotias, mutta et kuitenkaan vanhuuseläkkeellä
  • asut vakituisesti Suomessa tai kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ulkomailla työskentelyn aikana.

Jos sinulla on jo voimassa oleva vakuutus, voit tietyin edellytyksin vakuuttaa myös alle 4 kuukauden apurahan yhdistämällä sen jo voimassa olevaan vakuutukseesi.

Vakuutuksen perustana on henkilökohtainen MYEL-työtulosi, joka perustuu apurahasi määrään

Työtulo on pohja sille, kuinka paljon sinulle kertyy eläkettä apurahatyöstäsi. Työtulon perusteella määräytyy myös etuuksien, korvausten ja vakuutusmaksujen määrä. Työtulo vaikuttaa myös Kelan maksamiin etuuksiin, kuten äitiys-, vanhempain- ja sairauspäivärahaan.

Melan vakuutusturva koskee ainoastaan työskentelyä, joten vakuutuksesi työtulo määritetään nimenomaan työskentelyyn tarkoitetun apurahasi mukaan. Jos apuraha tai sen osa on tarkoitettu kattamaan työskentelystä aiheutuvia kuluja, voit vähentää kulut vakuutushakemuksessasi. Esimerkiksi 6 kuukauden työskentelyyn tarkoitetun 10 000 euron apurahan vuosityötulo on 20 000 euroa. Jos koko apurahasta 2 000 euroa käytetään kulujen kattamiseen, on vakuutettava vuosityötulo 16 000 euroa.

Turvaa myös vapaa-ajalle

Halutessasi voit täydentää turvaasi vapaaehtoisella vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella. Melan vapaa-ajan vakuutus korvaa apurahatyöskentelyn ulkopuolella, yksityistalouden töissä, ulkomaan matkoilla ja vapaa-ajan harrastuksissa sattuneet tapaturmat.

Näin haet vakuutusta

Kun sinulle on myönnetty vakuuttamisen ehdot täyttävä apuraha ja olet aloittamassa apurahatyöskentelyn, tee vakuutushakemus sähköisessä asiointipalvelussamme. Pääset kirjautumaan asiointipalveluun verkkopankkitunnuksillasi. Voit myös täyttää ja tulostaa vakuutushakemuksen nettisivuiltamme kohdasta lomakkeet ja postittaa sen Melaan.

Lue lisää apurahansaajan vakuuttamisesta osiosta Apurahansaajat

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö