Ohita valikko

Ammattikalastaja, olethan vakuuttanut työskentelysi?

Kun teet töitä ammattikalastajana tai kalastusta harjoittavan osakeyhtiön osakkaana, työeläketurvasi perustana on Melan tarjoama MYEL-eläkevakuutus. Myös troolin tai nuottakunnan osakkaana tehty kalastustyö sekä osuudella kalastaminen voivat mahdollistaa MYEL-vakuutuksen ottamisen. Päätoiminen kalastaja vakuutetaan usein pakollisella MYEL-vakuutuksella, mutta vakuutuksen voi ottaa myös vapaaehtoisena, jos työskentely on sivutoimista tai työskentelyn määrä on muuten vähäinen.

Työeläkettä kartuttavan MYEL-vakuutuksen lisäksi kalastaja saa Melasta tapaturmaturvaa työ- ja vapaa-ajan vahinkojen varalle. MYEL-vakuutukseen kuuluu myös oikeus Mela-sairauspäivärahaan sairausvakuutuksen omavastuuajalta, mahdollisuus ammatilliseen kuntoutukseen sekä muita etuja.

Jos myös puolisosi työskentelee kalastusyrityksessäsi ja hänellä on verotuksessa ansiotuloa kalastuksesta, voi hänkin saada vakuutuksen Melasta.

Vakuutus perustuu työtuloon

MYEL-vakuutuksen perustana on henkilökohtainen MYEL-työtulosi. Työtulo ei ole sama kuin kalastusyrityksesi verotettu tulo, vaan se vastaa työpanoksesi osuutta kalastusyrityksessäsi.

Työtulo on pohja sille, kuinka paljon sinulle kertyy eläkettä kalastustyöstäsi. Myös etuuksien, korvausten ja vakuutusmaksujen taso määräytyy työtulon perusteella.

Työtuloosi vaikuttaa myös muu yritystoimintasi, jolla on toiminnallinen yhteys kalastukseen. Kun varmistat, että työtulosi vastaa tekemäsi työn arvoa, kartuta itsellesi sosiaaliturvaa kaikesta kalastustyöstäsi.

Kalastamisen lisäksi työtulossa huomioidaan esimerkiksi

  • kalan käsittely
  • jatkojalostus
  • saaliin markkinointi
  • pyydysten valmistus, korjaus ja kunnostus.

Olemme aloittaneet kalastajien vakuutusten valvonnan

Olemme lähettäneet yhteydenottopyynnön kalastajille, jotka tietojemme mukaan harjoittavat kalastusta ammattimaisesti ja joilla on ansiotuloa kalastuksesta, mutta jotka eivät vielä ole ottaneet työeläkevakuutusta Melasta.

Jos harjoitat ammattimaista kalastusta, mutta sinulla ei vielä ole MYEL-vakuutusta, ota yhteyttä Melaan tai Mela-asiamieheen, niin selvitetään vakuutusvelvollisuutesi: Yhteystiedot

Lue lisää vakuutusturvastasi: Mela-turvaa kalastajalle

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö