Ohita valikko

Välitä viljelijästä -verkosto vahvistuu

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela on perustanut Välitä viljelijästä -verkoston tehostamaan maatalousyrittäjien työssä jaksamista tukevaa työtä. Tarkoituksena on vakiinnuttaa varhaisen välittämisen toiminta pysyväksi osaksi maatalousyrittäjien työhyvinvointityötä. Mela tarjoaa maatalouden sidosryhmille mahdollisuutta liittyä yhteistyösopimuksilla osaksi verkostoa.

Tavoitteena saada apu mahdollisimman lähelle viljelijää

Verkosto on herättänyt laajaa kiinnostusta ja sen kokoaminen on lähtenyt hyvin liikkeelle. –Tärkeää on, että apu viedään mahdollisimman lähelle haasteiden kanssa painiskelevaa maatalousyrittäjää. Käytännössä tämän mahdollistaisi se, että kaikki viljelijän lähellä toimivat tahot lähtisivät verkostoon mukaan, kiteyttää Melan työterveyshuollon asiantuntija Arja Peltomäki-Vastamaa.

Yhteistyösopimuksia on solmittu nyt jo yli kolmenkymmenen sidosryhmäorganisaation kanssa. Mukaan on lähtenyt laajasti eri alojen toimijoita kuten ELY-keskuksia, maaseutuhallinnon ja lomituspalveluiden yksiköitä, työterveyshuoltoja sekä pankki- ja vakuutusalan toimijoita. Tällä viikolla verkosto sai merkittävää vahvistusta, kun MTK-liittojen puheenjohtajia ja toiminnanjohtajia ympäri Suomen allekirjoitti sopimuksia Melan yhteistyötapaamisessa.

Sopimus ei lisää verkostokumppanin työtä

Verkostossa sitoudutaan varhaisen välittämisen toiminnan edistämiseen. –Verkostoituminen ei aiheuta kumppanille lisätyötä, vaan tätä työtä tehdään jo nyt. Varhaisen tukemisen malli on mutkaton ja välittävä tapa toimia silloin, jos herää huoli viljelijän työssä jaksamisesta. Kenenkään ei tarvitse itse ryhtyä terapeutiksi, vain tarvittaessa ohjata avuntarvitsija eteenpäin esimerkiksi keskustelemaan alueellisen hanketyöntekijän tai Melan projektityöntekijän kanssa. Verkoston tuella työstä tulee systemaattisempaa ja tarjoamme tähän tärkeään työhön myös maksutonta koulutusta, kertoo Peltomäki-Vastamaa.

Valtakunnallinen kattavuus takaa avun perillemenon

Välitä viljelijästä -verkosto tulee saada toimimaan mahdollisimman kattavasti ja joustavasti koko maassa. MTK-liittojen alueilla toimivat maakunnalliset hankkeet ovat tehneet uraauurtavaa työtä maatalousyrittäjien turvaverkostojen rakentamiseksi ja työkyvyn tukemiseksi. Näiden verkostojen toimintaa pyritään sopimuksilla vahvistamaan, edistämään hyvien käytäntöjen jakamista ja turvaamaan verkoston toiminta myös projektien ja hankkeiden päättymisen jälkeen.

Lisätietoja:
työterveyshuollon asiantuntija Arja Peltomäki-Vastamaa, puh. 0400 320 535
työhyvinvointitiimin vetäjä Pirjo Saari, puh 0400 341 390
projektinvetäjä Pirjo Ristola, puh. 040 588 0744

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö