Ohita valikko

Välitä viljelijästä -projektin toiminta jatkuu myös vuonna 2021

Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta tuetaan maatalousyrittäjien jaksamista ja autetaan haasteellisessa elämäntilanteessa olevia maatalousyrittäjiä myös vuonna 2021. Vaikka projekti on toiminut jo neljä vuotta, ei maatalousyrittäjien tarve avun saantiin ole poistunut. Vuosittain projektin piiriin on tullut paljon uusia yrittäjiä ja vielä löytynee heitäkin, jotka eivät ole aiemmin edes kuulleet projektista.

– Maatilojen heikko kannattavuus, työn henkinen ja fyysinen sitovuus, ihmissuhteet, pelko tulevaisuudesta sekä tilojen suuri työmäärä uuvuttavat maatalousyrittäjiä. Kun yritystoiminta, työ, koti ja ihmissuhteet nivoutuvat maatilalla kaikki samaan vyyhtiin, ne lisäävät yksittäisten ongelmien heijastumista kaikille elämän osa-alueille, toteaa projektinvetäjä Pirjo Ristola. Näiden haasteiden keskellä ei tarvitse jaksaa yksin. Välitä viljelijästä -projekti ja MTK-liittojen samankaltaista työtä tekevät hankkeet auttavat.

Apua ongelmiin saa vain, jos on valmis ottamaan sitä vastaan. Kukaan ei voi auttaa, ellei itsellä ole tahtoa selvittää asioita. Joskus asioiden selvittäminen vaatii rohkeutta ”nostaa kissa pöydälle”. Silloin kannattaa todella välittää itsestä ja pyytää apua. Ratkaisu ongelmiin on aina parempi kuin se, että annetaan tilanteen pahentua. Apua kannattaakin pyytää jo varhaisessa vaiheessa.  Ratkaisujen löytäminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin niihin päästään kiinni. Apua on tarjolla koronasta huolimatta. Kussakin tilanteessa mietitään aina tarkkaan, miten on turvallista tavata vai voidaanko asioita hoitaa puhelimitse tai etäyhteyksillä.

Työkykykoordinaattorit auttavat työkyvyn haasteissa

Projekti pilotoi työkykykoordinaattoritoimintaa Hämeen alueella vuonna 2020. Myönteisen palautteen myötä toimintaa laajennetaan tänä vuonna Hämeen lisäksi Keski-Suomeen, Kainuuseen, Koillismaalle ja Itä-Lappiin. Projektityöntekijä toimii näillä alueilla myös työkykykoordinaattorina ja auttaa työkykyä tukevien ratkaisujen etsimisessä.

Työkykykoordinaattori voi auttaa muun muassa tilanteissa, joissa maatalousyrittäjä joutuu pitkälle sairauslomajaksolle, tarvitsee kuntoutusta, saa hylkäävän työkyvyttömyyseläkepäätöksen tai miettii oman työkykynsä riittävyyttä nykyiseen työhönsä.

Kumppanuusverkostossa mukana jo yli sata yhteistyökumppania

Maatalousyrittäjien sidosryhmiä yhteen kokoava Välitä viljelijästä -verkosto jatkaa myös toimintaansa. Kumppanuussopimuksella verkostoon on liittynyt jo yli 100 maataloutta lähellä olevaa yhteistyökumppania. Projekti järjestää vuoden aikana eri puolilla Suomea sidosryhmille koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, niin sanottuja Välitä viljelijästä -treffejä.

Välitä viljelijästä -projektin toiminnalle on tällä hetkellä olemassa rahoitus vuoden 2021 loppuun asti. Hallitusohjelmaan on kirjattu yhtenä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiskeinona Välitä viljelijästä toimintamallin turvaaminen.  Hallitus on lisäksi luvannut arvioida toimintamallin vakinaistamista vaalikauden lopulla.

Lisätietoja:
projektinvetäjä Pirjo Ristola, puh. 029 435 2274, pirjo.ristola(at)mela.fi

Lue lisää projektista: Välitä viljelijästä 

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö