Ohita valikko

Uudistuksia perhe-eläkkeeseen — Mikä muuttuu?

Perhe-eläkeuudistus astuu voimaan 1.1.2022. Uudistuksen tavoitteena on parantaa lasten ja lapsiperheiden asemaa.

Lapseneläkeoikeus pitenee kahdella vuodella ja avopuolison toimeentuloturva paranee leskeneläkeoikeuden myötä. Uudistus ajantasaistaa perhe-eläketurvaa vastamaan paremmin yhteiskunnan ja perheiden muuttuneisiin tarpeisiin.

Keskeiset muutokset:

  • Lapsen eläkeoikeus pitenee 20-vuotiaaksi saakka.
  • Avoleskille mahdollisuus tietyissä tilanteissa saada perhe-eläkettä.
  • Leskeneläke muuttuu määräaikaiseksi vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneillä, jos puoliso kuolee 1.1.2022 tai sen jälkeen.

Lapseneläkettä 20 ikävuoteen asti

Lapset tulevat uudistuksen myötä saamaan eläkettä kauemmin. Nykyisin oikeus työeläkelakien mukaiseen lapseneläkkeeseen lakkaa 18 ikävuoteen. Lainmuutoksella oikeutta lapseneläkkeeseen jatketaan siihen saakka, kun lapsi täyttää 20 vuotta.

Avoleskelle oikeus perhe-eläkkeeseen

Jatkossa myös yhteistaloudessa asuneilla avopuolisoilla voi olla oikeus leskeneläkkeeseen, jos heillä muun muassa on yhteinen alaikäinen lapsi ja pariskunta on elänyt yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta ennen puolison kuolemaa. Oikeus leskeneläkkeeseen tulee avoleskille, joiden puoliso on kuollut 1.1.2022 tai sen jälkeen. Avoleski saa perhe-eläkettä, kunnes nuorin yhteinen lapsi täyttää 18 vuotta.

Leskeneläkkeen kestoa rajataan

Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneiden leskien osalta leskeneläke muuttuu määräaikaiseksi. Leskeneläkettä maksetaan jatkossa siihen asti, kunnes puolison kuolemasta on kulunut 10 vuotta. Jos leskellä on pieniä lapsia, leskeneläkettä maksetaan, kunnes nuorin lapseneläkkeeseen oikeutetuista lapsista täyttää 18 vuotta.

Miten uudistus vaikuttaa niihin, jotka jo saavat perhe-eläkettä?

Perhe-eläkeuudistus ei koske leskiä, jotka jo saavat leskeneläkettä. Jos saat jo leskeneläkettä, eläkkeesi maksaminen jatkuu aivan kuten ennenkin.

Leskeneläkkeen muuttuminen määräaikaiseksi ei koske leskiä, joiden puoliso on kuollut ennen 1.1.2022. Myös ennen vuotta 1975 syntyneillä avioleskillä on edelleen oikeus saada leskeneläke toistaiseksi myönnettynä.

Lapseneläkettä saava lapsi, joka on 31.12.2021 alle 18-vuotias, saa uuden lain mukaista lapseneläkettä 20 vuoden ikään saakka ilman erillistä hakemusta.

Päivitämme vuoden loppuun mennessä nettisivujemme perhe-eläkeosion vastaamaan vuoden vaihteessa voimaan tulevaa uudistusta: Perhe-eläke

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö