Ohita valikko

Työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettiin vuodelle 2023 – työeläkeindeksiin poikkeuksellinen korotus

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2023. Työeläkeindeksi nousee 6,8 prosenttia ja palkkakerroin 3,8 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksi vaikuttaa vuodenvaihteessa myönnettäviin eläkkeisiin siten, että vielä tämän vuoden puolella eläkkeelle siirtyvä saa suuremman indeksikorotuksen kuin vasta vuodenvaihteen jälkeen eläkkeensä aloittava.

Työeläkkeisiin vaikuttaa kaksi indeksiä: työeläkeindeksi ja palkkakerroin. Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevia eläkkeitä ostovoiman turvaamiseksi. Palkkakertoimella tarkistetaan eläkkeelle siirtyvän henkilön työuran aikaiset ansiot eläkkeen alkamisvuoden tasolle.

Työeläkeindeksiä laskettaessa hintojen muutoksen osuus on 80 prosentti ja palkkojen muutoksen osuus 20 prosenttia, kun taas palkkakertoimessa hintatason muutoksen osuus on 20 prosenttia ja palkkojen muutoksen osuus 80 prosenttia. Molemmat indeksit tarkistetaan vuosittain tammikuussa.

Työeläkeindeksi

Työeläkeindeksiksi vahvistettiin 2874. Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet, joten eläkkeisiin tulee ensi vuonna noin 6,8 prosentin korotus.

Palkkakerroin

Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,558. Vuoteen 2022 verrattuna palkkakerroin nousee 3,8 prosenttia. Palkkakertoimella korotetaan eläkkeelle siirtyvän henkilön työuran aikaiset ansiot eläkkeen alkamisvuoden tasolle.

Voimakkaan inflaation takia työeläkeindeksi kasvaa vuoden 2023 alussa selvästi enemmän kuin palkkakerroin.

Suunnitteletko eläkkeelle jäämistä?

Poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksikorotus vaikuttaa vuodenvaihteessa myönnettävien eläkkeiden määrään siten, että vuoden 2022 puolella eläkkeen maksuun ottava saa suuremman indeksikorotuksen kuin eläkkeelle siirtymistä vuodenvaihteen yli lykkäävä.

Jos olet jäämässä eläkkeelle viimeistään joulukuussa 2022, korotetaan sinulle maksettavaa työeläkettä työeläkeindeksillä tammikuussa 2023. Jos taas jäät eläkkeelle tammikuussa tai vasta myöhemmin vuonna 2023, korotetaan työurasi aikaset ansiot palkkakertoimella vuoden 2023 tasoon ja alkava työeläkkeesi lasketaan näiden palkkakertoimella korotettujen ansioiden perusteella.

Eläkkeelle jäämisen ajankohta kannattaa kuitenkin aina suunnitella huolella ja punnita eri näkökulmista. Keskeisimmin eläkkeen määrään vaikuttavat työuran pituus ja työtulon taso. Työskentelemällä pidempään, kerrytät itsellesi myös suurempaa työeläkettä. Jos jäät vanhuuseläkkeelle vasta alimman eläkeikäsi jälkeen, eläkkeeseesi lisätään myös lykkäyskorotus, joka korottaa eläkettäsi jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkaminen lykkääntyy.

Lisätietoja:
Tyoeläke.fi: Työeläkeindeksiin poikkeuksellisen suuri 6,8 % korotus
Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Työeläkeindeksiin historiallisen suuri korotus vuodelle 2023

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö