Ohita valikko

Taiteilija, saitko korona-apurahan, joka on vielä vakuuttamatta?

Taiteen edistämiskeskus Taike jakoi keväällä työskentelyapurahoja ammattitaiteilijoille COVID-19-pandemian vaikutusten vähentämiseen. Apurahan suuruus oli 12 000 euroa ja se oli tarkoitettu kuuden kuukauden työskentelyyn välillä 1.4.–31.12.2022. Korona-apurahansaaja on velvollinen ottamaan Melasta MYEL-eläkevakuutuksen työskentelynsä ajaksi.

Kaikista myönnetyistä korona-apurahoista ei vielä ole tullut Melaan vakuutushakemusta ja olemmekin nyt aloittaneet näiden työskentelyapurahojen valvonnan. Valvonta koskee niitä apurahansaajia, joiden korona-apurahan myöntämisestä olemme saaneet ilmoituksen Taikelta, mutta jotka eivät vielä omatoimisesti ole selvittäneet vakuuttamisvelvollisuuttaan. Korona-apurahojen vakuutuskausi alkaa automaattisesti 1.4.2022, ellei apurahansaaja ole esittänyt myöhempää aloittamisaikaa vakuutushakemuksellaan.

Jos sinulle on myönnetty Taiken korona-apuraha, mutta et vielä ole vakuuttanut työskentelyäsi, teethän vakuutushakemuksen mahdollisimman pian. Voit tehdä vakuutushakemuksen kätevästi sähköisessä asiointipalvelussamme. Lue ohjeet hakemuksen tekemiseen sivulta Vakuutuksen hakeminen.

Apurahansaajan vakuuttamisvelvollisuus

Vakuutamme vuosittain noin 6 000 tieteen ja taiteen apurahansaajaa. Suurin osa apurahansaajista tekee vakuutushakemuksen oma-aloitteisesti, mutta osa ei tiedä, että lakisääteinen eläke- ja tapaturmaturva koskee myös apurahansaajia. Valvonnassa apurahansaajia kehotetaan tekemään vakuutushakemus ensi tilassa. Jos apurahansaaja ei asettamassamme määräajassa tee vakuutushakemusta, teemme vakuutuspäätöksen valvontakirjeessä mainittujen tietojen perusteella.

MYEL-työeläkevakuutus on tarkoitettu 18–68-vuotiaille Suomen sosiaaliturvaan kuuluville apurahansaajille, joille on myönnetty Suomesta vähintään 4 kuukauden työskentelyyn tarkoitettu apuraha, joka vuosityötuloksi muunnettuna on vähintään 4 130 euroa (vuonna 2022). Lue lisää apurahansaajan vakuuttamisvelvollisuudesta: Yleistä apurahansaajan eläkevakuutuksesta.

Lisätietoja apurahansaajan työeläketurvasta voit lukea sivulta Mitä MYEL-vakuutukseni kattaa?

 

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö