Ohita valikko

Perheenjäsenet maatilan kesätöissä

Maatalousyrityksissä kannattaa kesän kynnyksellä tarkistaa, että perheenjäsenten vakuutusturva on kunnossa.

Perheenjäsenenä voidaan MYEL-vakuuttaa tilalla asuva ja säännöllisesti työskentelevä 18–67-vuotias lähisukulainen, jolle maksetaan palkkaa. Tilalla päätoimisesti työskentelevät yrittäjän vanhemmat tai lapset ja näiden aviopuolisot voidaan vakuuttaa, vaikka he eivät asuisikaan tilalla.

Perheenjäsenen vakuuttaminen

Esimerkiksi kotitilalla kirjoilla oleva opiskelija voidaan vakuuttaa MYEL-vakuutuksella, jos hän tekee töitä tilalla loma-aikoinaan ja hänelle maksetaan palkkaa.

Jos perheenjäsenelle maksetaan palkkaa ja luontaisetuja vähintään 3 900 euroa vuodessa, MYEL-eläkevakuutus on pakollinen. Vakuutuksen voi ottaa vapaaehtoisena, jos palkka on pienempi tai sitä ei makseta.

Tilalla satunnaisesti työskentelevä, muualla kirjoilla oleva perheenjäsen vakuutetaan TyEL-vakuutuksen mukaan.

Perheenjäsenen vakuuttaminen ei vaikuta vähentävästi tilan yrittäjien vakuutukseen ja heidän työtuloihinsa.

Tapaturmaturvaa koko perheelle

Melan MATA-työtapaturma- ja ammattitautivakuutus korvaa maatalousyrittäjätyössä sattuneet tapaturmat ja työstä aiheutuneet ammattitaudit. Vakuutus sisältyy pakolliseen MYEL-vakuutukseen. Vapaaehtoisesti MYEL-vakuutettu voi ottaa työajan MATA-vakuutuksen vapaaehtoisena.

Työajan MATA-vakuutuksen rinnalle voi ottaa edullisen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, joka korvaa vapaa-ajalla ja harrastuksissa sattuneet tapaturmat.

Työajan MATA-vakuutuksessa ei ole ylä- tai alaikärajaa. Esimerkiksi alle 18-vuotiaalle perheenjäsenelle ei voi ottaa MYEL-vakuutusta, mutta hänellekin kannattaa ottaa vapaaehtoinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä vapaa-ajan MATA-vakuutus. Samoin jo eläkkeelle jääneelle perheenjäsenelle kannattaa aina ottaa tapaturmien varalle työajan MATA-vakuutus, vaikka hänellä ei enää olisikaan voimassaolevaa MYEL-vakuutusta.

Lue lisää perheenjäsenen vakuuttamisesta.

Mela-turvaa maatalousyrittäjille 50 vuotta

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö