Ohita valikko

Oppilaitosyhteistyöllä rakennetaan turvallisempaa ruoantuotantoa

Mela järjesti luonnonvara-alan ammattikorkeakouluopiskelijoille Fiksut farmivideot -kilpailun, jonka tarkoituksena oli kiinnittää huomiota maatalouden työturvallisuuteen.

Korkeatasoiseen kilpailuun saapui jopa 24 videota ja osallistujina oli noin 100 opiskelijaa ympäri Suomen. Kilpailun voitti video, jossa kerrottiin nykyaikaisen lypsykarjatilan työturvallisuudesta. Lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamaininta kahdelle videolle.

Tavoitteena nolla tapaturmaa maataloudessa

Verrattuna muihin toimialoihin maataloudessa sattuu paljon tapaturmia. Etenkin vakavien tapaturmien osuus on maataloudessa suuri. Tämän vuoksi työturvalliset toimintatavat on tärkeää omaksua mahdollisimman varhain. 

– Haluamme omalta osaltamme olla rakentamassa turvallista ruoantuotantoa. Nolla tapaturmaa maataloudessa -ajattelun on lähdettävä liikkeelle jo koulunpenkiltä. Siksi olemme kokeneet tämän oppilaitosyhteistyön erittäin tärkeänä. Toisaalta nuoret osaavat opintojensa myötä tuoda esille myös uudenlaisia riskejä, joita pidempään yrittäjinä työskennelleet eivät välttämättä edes hoksaa. Nuorten tarkkanäköisiä ja ajanmukaista työturvallisuusajatuksia kannattaa siis kuunnella, sanoo johtaja Päivi Wallin Melasta. 

Voittajavideo korostaa automatiikkaa, asennetta ja lehmien lajityypillistä käyttäytymistä

Kilpailun voittanut video käsittelee nykyaikaisen lypsykarjatilan työturvallisuutta. Videossa korostuu automaation ja teknisten apulaitteiden merkitys työturvallisuudessa: esimerkiksi lukkoaidat, kääntöportit, ergonomiaa tukevat apuvälineet ja elektroniset ratkaisut tukevat turvallisuutta tilalla. Kaiken yläpuolella on kuitenkin asenne. 

– Asenteen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Työturvallisuus on ennakointia ja tahtoa. Lehmien kanssa työskennellessä pitää kunnioittaa jokaista yksilöä ja huomioida niiden tarpeet, painottaa voittajavideon tekijä Janina Sivonen Savonia-ammattikorkeakoulusta. 

Kunniamaininnat annettiin Oulun ja Hämeen ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden videoille. Kunniamaininnalla palkituilla videoilla oli kekseliästä legoanimointia ja humoristista työturvallisuusviestiä, jossa monipuolisella tavalla tuotiin esille maatilojen vaaranpaikkoja aina liukastumisista suojautumiseen ja navettahygieniasta eläinten käsittelyyn. 

Fiksut Farmivideot -kilpailu toteutettiin toista kertaa

Melan Fiksut farmivideot -kilpailu järjestettiin luonnonvara-alan ammattikorkeakouluopiskelijoille nyt jo toista kertaa. Kilpailuaika oli 1.9.–30.11.2023. Ensimmäinen Fiksut farmivideot -kilpailu järjestettiin kaksi vuotta sitten. 

– On hienoa huomata, miten paljon työturvallisuus kiinnostaa oppilaitoksissa. Videoilla näkyy perusteellinen perehtyminen maatalouden työturvallisuuteen yhdistettynä hienoihin oivalluksiin ja raikkaaseen esitystapaan. Aiomme jatkaa kilpailuperinnettä myös tulevaisuudessa, toteaa asiantuntija Anna-Riikka Pukari Melasta. 

Kilpailussa menestyneet opiskelijat palkittiin 30.1. järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa samalla kun videot julkaistiin. Voittajavideon tekijä sai 3 000 euron rahapalkinnon ja kunniamaininnan saaneiden videoiden tekijätiimit saivat kumpikin 1 000 euron rahapalkinnot. Palkitut videot voi katsoa nettisivuiltamme mela.fi/fiksutfarmivideot. 

Lisätietoja:
Anna-Riikka Pukari, asiantuntija, työkykypalvelut, puh. 050 348 0535, anna-riikka.pukari(at)mela.fi
Pirjo Saari, Yksikönpäällikkö, työkykypalvelut, puh. 0400 341 390, pirjo.saari(at)mela.fi  

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö