Ohita valikko

Nuoret maatilan kesätöissä

Näin kesäkauden alussa on hyvä varmistaa, että maatilalla työskentelevien perheenjäsenten vakuutusturva on kunnossa. Esimerkiksi kotitilalla kirjoilla oleva 18 vuotta täyttänyt opiskelija voidaan vakuuttaa MYEL-vakuutuksella, jos hän tekee töitä tilalla ja hänelle maksetaan palkkaa. Kun perheenjäsenellä on MYEL-vakuutus, hän kerryttää myös eläkettä tekemästään työstä. Myös monet muut etuudet, kuten esimerkiksi sairauspäiväraha, lasketaan MYEL-vakuutuksen perusteella.

Alle 18-vuotias perheenjäsen ei vielä voi saada MYEL-vakuutusta, mutta hänellekin voi ottaa Melan vapaaehtoisen työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen, joka turvaa työskentelyä tilalla.

Työeläketurvaa 18 vuotta täyttäneelle

Kun tilalla työskentelevä perheenjäsen on täyttänyt 18 vuotta, kannattaa hänet vakuuttaa eläketurvaa kartuttavalla MYEL-vakuutuksella. Jos perheenjäsenelle maksetaan palkkaa ja luontaisetuja vähintään 4 032 euroa vuodessa, MYEL-eläkevakuutus on pakollinen. Pakollinen MYEL-vakuutus sisältää aina myös työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen.

MYEL-vakuutuksen voi ottaa vapaaehtoisena, jos palkka on pienempi kuin 4 032 euroa vuodessa tai palkkaa ei makseta. Tilalla satunnaisesti työskentelevä, muualla kirjoilla oleva perheenjäsen vakuutetaan TyEL-vakuutuksen mukaan.

Perheenjäsenen vakuuttaminen ei vaikuta tilan yrittäjien vakuutukseen tai työtuloihin.

Huolehdi tapaturmaturva kuntoon

Tapaturmien varalta kannattaa ottaa vapaaehtoinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, mikäli perheenjäsen on alle 18-vuotias, hänelle ei makseta palkkaa tai palkka jää vuodessa alle 4 032 euron. Vapaaehtoisen työajan MATA-vakuutuksen voi ottaa myös eläkkeellä tai luopumistuella oleville perheenjäsenille, jos he osallistuvat tilan töihin.

Vapaaehtoinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on etuihinsa nähden edullinen ja korvaa maataloustyössä sattuneet vahingot laajemmin kuin monet yksityiset vakuutukset.

Lue lisää vapaaehtoisesta tapaturmaturvastamme.

Ota yhteyttä

Jos mietit perheenjäsenen vakuuttamiseen liittyviä asioita, ota yhteyttä paikalliseen Mela-asiamieheen tai asiakaspalveluumme puh. 029 435 2650. Katsotaan yhdessä, onko perheenjäsentesi vakuutusturva ajan tasalla. Vakuutukset tulee päivittää, kun perheenjäsenen palkanmaksu alkaa tai päättyy, työskentely päättyy tai perheenjäsen muuttaa pois viljelmältä.

Lue lisää perheenjäsenen vakuuttamisesta.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö