Ohita valikko

Maatalousyrittäjä, onko MYEL-vakuutuksesi kunnossa?

Maatalousyrittäjän työeläketurvan perustana on MYEL-vakuutus. MYEL-vakuutuksen rinnalla turvaa tuo MATA-työtapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä muut Melan etuudet. Yhteisnimellä tätä turvaa kutsutaan Mela-turvaksi. Huolehtimalla, että sinun ja perheenjäsentesi MYEL-vakuutukset ovat kunnossa, varmistat perheellesi turvan eri elämäntilanteissa.

Vakuutus perustuu työtuloon

Maatalousyrittäjän MYEL-vakuutuksen kivijalka on MYEL-työtulo, joka kuvaa maatalousyrittäjän tilallaan tekemää työpanosta. Työtulon perusteella määräytyy yrittäjän eläke, tapaturmaturva ja monet muut korvaukset.

Maatalousyrittäjänä sinulla on oikeus ja vastuu vaikuttaa työtulosi määrään ja siihen, että sosiaaliturvasi on kunnossa ja korvaukset ajan tasalla. Pidä huolta siitä, että MYEL-työtulo vastaa todellista työpanostasi tilalla, sillä työtulo määrittää toimeentulon esimerkiksi sairauden tai tapaturman sattuessa, vanhempainvapaan aikana ja eläkkeellä.

Valitettavan usein taloudellisia menoja supistetaan vakuutusturvan kustannuksella. Pitkällä tähtäimellä tämä ei kuitenkaan ole kannattavaa, sillä sairauden tai työkyvyttömyyden kohdatessa tai viimeistään eläkeiässä huonosti hoidettu turva voi kostautua. Kun valitsee työtulonsa viisaasti ja pitää sen ajan tasalla, myös päiväraha ja eläke ovat oikean suuruiset.

Onko tilallasi tapahtunut muutoksia?

Jos tilallasi tapahtuu työtuloon tai vakuutukseen vaikuttavia muutoksia, kannattaa niistä ilmoittaa viipymättä Melaan. Ilmoita, jos olet esimerkiksi ostanut tai vuokrannut lisää maata tai yrityksesi ansiotaso tai tuotantotapa on muuttunut oleellisesti.

Ilmoittaminen sujuu parhaiten sähköisten asiointipalvelujen kautta. Voit myös ottaa yhteyttä Mela-asiamieheen, joka auttaa sinua työtulon tai vakuutuksen muuttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Muutokset voimassa olevaan vakuutukseen tehdään ilmoituspäivästä lähtien, ei koskaan takautuvasti. MYEL-vakuutus voidaan kuitenkin päättää takautuvasti, mikäli vakuutusvelvollisuutta ei ole enää muutosten jälkeen.

Työtulon muutos vaikuttaa myös vakuutusmaksuun. Jos esimerkiksi tilalla tapahtunut muutos pienentää työtuloasi, myös vakuutusmaksusi tulee olemaan pienempi. Tilalle jo saapunut vakuutusmaksulasku pitää kuitenkin aina maksaa, sillä vakuutusmaksun muutos korjataan vasta myöhemmissä laskuissa.

Oletko vasta aloittanut maatalousyrittäjätoimintasi?

Mela vakuuttaa kaikki maatalousyrittäjätyötä tekevät. Kun aloitat työskentelyn yrityksessäsi, ota pikaisesti yhteyttä Melaan. Ota yhteyttä myös, jos perheenjäsenesi aloittaa tai lopettaa työskentelyn yrityksessä tai perheenjäsenen palkanmaksu päättyy. MYEL-vakuutus on pakollinen vakuutuksen ehdot täyttäville. Jos olet hankkinut maa- tai metsätilan tai työskentelet tilalla palkkaa saavana perheenjäsenenä, sinun pitää ottaa MYEL-vakuutus kuuden kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta.

Melalla on koko maan kattava paikallisten asiamiesten verkosto, joka hoitaa henkilökohtaista asiakaspalvelua ja auttaa sinua Mela-turvaasi liittyvissä kysymyksissä. Vakuutukseen liittyminen onnistuu parhaiten ottamalla yhteyttä Mela-asiamieheen. Hän myös auttaa hakemusten teossa ja selvittää, missä tilanteissa voit hakea korvauksia. Palvelu on maksutonta.

Asiamiehelle kannattaa soittaa ja varata aika vastaanotolle. Voit myös kääntyä suoraan asiakaspalvelumme puoleen, puh. 029 435 2650.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö