Ohita valikko

Luopumistuki loppumassa vuonna 2018

Maatalouden luopumistukijärjestelmän viimeisin soveltamiskausi tuli voimaan 1.1.2015 ja sen on määrä päättyä vuoden 2018 loppuun. Toistaiseksi vireillä ei ole aloitteita, joilla luopumistukijärjestelmää jatkettaisiin vuoden 2018 jälkeen, joten ensi vuosi näyttäisi olevan luopumistuen viimeinen vuosi.

Luopumistuen tarkoitus on turvata maatalousyrittäjän toimeentuloa ennen vanhuuseläkeikää silloin, kun yrittäjä toteuttaa sukupolvenvaihdoksen. Luopumistukeen ovat oikeutettuja viljelijät ja poronhoitajat, jotka pysyvästi lopettavat maataloustuotannon tai porotalouden harjoittamisen ennen varsinaista eläkeikää.

Milloin luopumistuelle?

Maatalousyrittäjä voi saada luopumistuen 60-vuotiaana ja poronhoitaja 57-vuotiaana. Luopumistuen voi saada luovuttamalla pellot tai porot ja tuotantorakennukset sukupolvenvaihdoksessa tilanpitoa jatkavalle. Myös sukupolvenvaihdoksen kaltainen peltojen myynti lisämaaksi lähisukulaiselle tai porojen luovuttaminen toiselle poronomistajalle mahdollistavat luopumistuen saamisen.

Luopujan on pitänyt harjoittaa maa- tai porotaloutta viimeiset 10 vuotta ja olla MYEL-vakuutuksessa vähintään 5 vuotta välittömästi ennen luopumista. Luopumistukea ei saa, jos saa jo MYELin tai kansaneläkelain mukaista toistaiseksi myönnettyä eläkettä.

Luopumistukitilan luovutuksensaaja sitoutuu viljelemään tilaa tai harjoittamaan porotaloutta niin kauan kuin luopujille maksetaan luopumistukea. Sitoumusaika on aina vähintään viisi vuotta. Sitoumuksen voimaantulon jälkeen sitä ei voi enää purkaa.

Suunnitteletko luopumistuelle jäämistä?

Jos suunnittelet luopumistuelle jäämistä, sinun kannattaa tehdä luopumistukihakemus jo heti alkuvuodesta 2018, koska etukäteispäätös on voimassa vuoden loppuun saakka. Lopullisen luovutuskirjan voit allekirjoittaa vasta myöhemmin vuoden aikana.

Lopullinen luopuminen voi tapahtua sen jälkeen, kun olet saanut etukäteispäätöksen Melasta. Luopumisen on kuitenkin tapahduttava lain voimassaoloaikana. Luopumistukihakemuksen voi tehdä aikaisintaan kahta vuotta ennen luopumisiän täyttämistä, joten maatalousyrittäjät voivat tehdä hakemuksen 58 ja poronhoitajat 55 vuotta täytettyään.

Jos suunnittelet luopumistuelle jäämistä, ota hyvissä ajoin yhteyttä Mela-asiamieheen tai Melan asiakaspalveluun.

Lisätietoja:
eläkeyksikön päällikkö Risto Syvälä, Mela, puh. 040 828 4974

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö