Ohita valikko

Yrittäjille väliaikaisesti oikeus työttömyysturvaan

Tasavallan presidentti vahvisti 7.4.2020 väliaikaisen lain, jonka myötä yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjän yritystoiminnasta saama tulo on vähentynyt alle 1 089,67 euroon kuukaudessa koronatilanteesta johtuen.

Laki koskee myös maatalousyrittäjiä ja sen mukaan työmarkkinatukea on mahdollista saada ilman, että yritystoiminta täytyy lakkauttaa. Laki on voimassa 30. kesäkuuta 2020 asti.

Miten työmarkkinatukea haetaan?

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Yrittäjän tulee antaa selvitys päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen. Tämän jälkeen TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Yrittäjän tulee lisäksi hakea työmarkkinatukea Kelasta.

Työmarkkinatukea voidaan myöntää takautuvasti aikaisintaan 16. maaliskuuta lukien. Yrittäjän tulee rekisteröityä työnhakijaksi viimeistään 15.huhtikuuta, jos hän haluaa hakea työmarkkinatukea takautuvasti. Jos rekisteröityy työnhakijaksi 15. huhtikuuta jälkeen, työmarkkinatukea voi saada aikaisintaan rekisteröitymispäivästä lukien.

Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista

Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä MYEL-vakuutuksen päättämistä. Maatalousyrittäjällä on myös edelleen mahdollisuus osallistua maatilayrityksensä toimintaan. Mikäli maatalousyrittäjän työmäärä tai yritystoiminnasta saatava tulo kasvaa, työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, voidaanko yrittäjän päätoimista työllistymistä pitää enää päättyneenä.

Lue hakemisesta lisää Kelan nettisivuilta: Yrittäjille määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen

Määräaikaisesta laista voit lukea lisää Edilexin uutisista: Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea ajalta 16.3.2020–30.6.2020

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö