Ohita valikko

Välitä viljelijästä -projekti tukee viljelijöiden jaksamista jatkossakin

Tarpeelliseksi todettu Välitä viljelijästä -projekti jatkuu hyviksi havaituin toimenpitein tänä ja ensi vuonna hallituksen lisärahoituksen turvin. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan toteuttamassa projektissa projektityöntekijät auttavat yhdessä maakunnallisten hanketyöntekijöiden kanssa haastavissa elämäntilanteissa olevia viljelijöitä ympäri Suomen.

Projektityöntekijöiden apu on koettu tärkeäksi

Projektityöntekijöiden keskusteluapu on osoittautunut erittäin tärkeäksi avun muodoksi. Yleensä viljelijän omalla tilalla tapahtuvissa kohtaamisissa pyritään yhdessä löytämään ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin. Tarvittaessa viljelijä voidaan ohjata myös muun asiantuntija-avun piiriin esimerkiksi ostopalvelusitoumuksen turvin.

Avun perillemenon varmistamiseksi Mela on palkannut neljän alueellisen projektityöntekijän lisäksi kaksi uutta projektityöntekijää Kainuu-Koillismaan ja Etelä-Savon alueille.

Varhaisen välittämisen ennaltaehkäiseviä toimia tarvitaan

Projektin myötä luodaan varhaisen välittämisen malli Melan pitkäkestoiseen työhyvinvointityöhön. Näillä toimilla kevennetään esimerkiksi vaikean elämänkriisin aiheuttamaa psykososiaalista kuormitusta ja pienennetään työkyvyttömyysriskejä. Maatalousyrittäjien työterveyshuolto kytketään projektin toimenpiteillä entistä tiiviimmin mukaan toimintaan. Myös työssä mukana olevien verkostoja vahvistetaan avunsaannin helpottamiseksi. Osana varhaisen välittämisen mallia Mela tarjoaa muun muassa maksuttomia Maatalousyrittäjän hyvinvoinnin ABC-kursseja ja Hyvinvointipäiviä.

– Tärkeää on vakiinnuttaa pitkäkestoinen ennaltaehkäisevä hyvinvointityö, mikä jatkuu myös projektien ja hankkeiden jälkeen. Näin saadaan aikaiseksi pysyviä palveluita viljelijöiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tueksi, kiteyttää Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari.

Ostopalvelusitoumuksia kokonaisvaltaisen jaksamisen tukemiseksi

Projektin palvelut säilyvät viljelijöille entisellään. Palvelut on koettu erittäin tarpeelliseksi osaksi viljelijöiden sosiaaliturvaa huomioiden poikkeuksellisen haasteellinen tilanne. Kokonaisvaltaisen jaksamisen tukemiseksi voidaan myöntää ostopalvelusitoumuksia asiantuntijapalveluihin kuten terapiaan, taloudelliseen tai juridiseen neuvontaan. Tarpeen mukaan henkilö voi saada kaksi sitoumusta eri asiantuntija-apuun. Myöntämiskriteereihin on tullut myös muutamia muita lisäyksiä ja tarkennuksia.

Apu on lähellä!

Projektityöntekijät ovat vain puhelinsoiton päässä. Tarkemmat tiedot projektin palveluista sekä projekti- ja hanketyöntekijöistä löydät Melan nettisivuilta Välitä viljelijästä -teeman alta.

Lisätietoja: työhyvinvointitiimin tiiminvetäjä Pirjo Saari p. 040 034 1390 ja projektinvetäjä Pirjo Ristola p. 040 588 0744

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö