Ohita valikko

Ruokaomavaraisuuden varmistamiseksi maataloustuottajien jaksamista on tuettava

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan valtuuskunnan kokous 19.4.2023 oli Heli Backmanin ensimmäinen valtuuskunnan kokous uutena toimitusjohtajana. Viime vuosi oli Euroopassa poikkeuksellinen. Maiden ruokaomavaraisuus ja sen tuottajien merkitys nousi esiin. – Nyt on oikea aika vakiinnuttaa maatalousyrittäjien jaksamista tukevan Välitä viljelijästä -projektin toiminta, toteaa toimitusjohtaja Backman.

Maatalouden haasteet laajat – henkinen kuormittuneisuus lisääntynyt

Kotimainen ruoantuotanto on edellytys Suomen huoltovarmuudelle. Maatalouden toimintaympäristön kriisi on laaja ja monisyinen. Melan teettämän kyselytutkimuksen mukaan kuormitus heijastuu selvästi yrittäjien jaksamiseen. Koettu työhyvinvointi oli heikentynyt merkittävästi, ja erityisesti stressi sekä psyykkinen oireilu olivat lisääntyneet verrattuna parin vuoden takaiseen kyselyyn.

– Nyt tarvitaan enemmän kuin koskaan maatalousyrittäjien jaksamista tukevia toimia. Toimia tulee tehdä monialaisella yhteistyöllä ja niiden tulee olla vaikuttavia. Erityisesti tulisi panostaa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin ja Välitä viljelijästä -projektin tuottamien palveluiden vakiinnuttamiseen. Toivottavasti uusi hallitus ottaa yrittäjien heikentyneen tilanteen huomioon ja tarpeelliseksi koettu toiminta saadaan pysyvästi osaksi Melan lakisääteistä toimintaa, vetoaa Heli Backman.

Etuuskäsittely sujui hyvin

Hakemusmäärät kasvoivat Melassa viime vuonna lähes kaikissa etuuslajeissa, erityisesti eläkehakemuksissa liittyen osittain indeksikorotukseen. Pitkään kestäneiden pandemiarajoitusten vuoksi vuonna 2022 myönnettiin poikkeuksellisen paljon apurahoja. Tämä näkyi apurahansaajien vakuutusten määrän kasvuna. Erityisistä olosuhteista huolimatta käsittelyajat kehittyivät myönteisesti ja asiakastyytyväisyys pysyi edelleen hyvällä tasolla.

– Asiakaskokemuksen edelleen parantamiseksi jatkamme tapaturmakorvausten toimintaprosessien hiomista. Hybridityö on tullut myös Melassa osaksi arkea. Henkilöstömme suoriutui erikoisesta vuodesta hyvin. Hyvää pohjaa työntekijäkokemuksen kehittämiselle loi myös Väestöliiton myöntämä Perheystävällinen työpaikka -tunnus, jonka saimme marraskuussa. On hienoa päästä tekemään yhteistyötä kyvykkään ja suurella sydämellä työtään tekevän joukon kanssa, kertoo Backman tyytyväisenä päättyneestä vuodesta.

Lisätietoja  
toimitusjohtaja Heli Backman, p. 040 825 9760

Lue vuosikertomuksestamme, millainen oli Melan vuosi 2022

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö