Ohita valikko

Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjavuosi huipentui turvallisten maatilojen palkitsemiseen

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan vuoden 2020 Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanja päättyi. Kampanjan tavoitteena oli vähentää työtapaturmat nollaan ja edistää myönteistä työturvallisuuskulttuuria. Vuosi huipentui Turvallinen maatila 2020 -kilpailun tilojen palkitsemiseen. Kilpailussa etsittiin maatiloja, jotka panostavat erityisesti työturvallisuuteen ja sitä tukevien toimintatapojen käyttöönottoon.

Palkituilla tiloilla korostuu myönteinen työturvallisuusasenne ja ihmisläheiset ratkaisut

Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tiloja ympäri Suomea. Mela palkitsi 8.1.2021 voittajatilan ja antoi kunniamaininnan neljälle maatilalle.

Turvallinen maatila 2020 -kilpailun voitti liperiläinen maitotila Maitotaipale Oy. Voittajatilaksi Maitotaipale valikoitui kokonaisuutensa vuoksi. Maitotaipale on tehnyt pitkäjänteistä työtä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden eteen. Tilan kaikissa toiminnoissa on erinomaisesti huomioitu työturvalliset ratkaisut, puhuttiinpa sitten johtamisesta, työoloista, investoinneista, ihmisten ja eläinten turvallisuudesta tai hyvinvoinnista.

– Hyvällä suunnittelulla tilalla on investointien yhteydessä onnistuttu poistamaan käytännössä kaikki maidontuotantoon liittyvät raskaat ja toistoa vaativat, kuluttavat työvaiheet. Samalla kokonaistyömäärä on pysynyt inhimillisenä, vaikka tuotantoa on kasvatettu merkittävästi. Riskinpaikkoja on tunnistettu aktiivisesti ja läheltä piti -tilanteisiin on reagoitu. Lisäksi yrittäjät huolehtivat omasta jaksamisesta työterveyshuoltopalveluilla, tiivistää valintaperusteluja tuomariston puheenjohtaja Melan hallituksen jäsen Jarmo Mäntyharju.

Muut palkitut tilat olivat Tekomaan tila Sastamalasta, Kolmisopen tila Sotkamosta, Ollukka Oy Parikkalasta ja Kylä-Köönikän tila Kokemäeltä. Tekomaan ja Kolmisopen tilat ovat maidontuottajia, Ollukka Oy ja Kylä-Köönikän tila ovat kasvinviljelytiloja. Vaikka tilat ovat lähtökohdiltaan, tuotantotavaltaan ja tuotantosuunnaltaan erilaisia, ovat ne kaikki tehneet useita vuosia suunnitelmallista työturvallisuustyötä omasta hyvinvoinnista huolehtien, perustelee tuomaristo kunniamainintoja.

– Kaikille palkituille tiloille yhteistä on tahto viedä toimintaa eteenpäin omista lähtökohdista, parantaa työn sujuvuutta ja ottaa kokemuksista opikseen. Palkituilla tiloilla korostuu ennen kaikkea myönteinen työturvallisuusasenne ja suhtautuminen omaan työhön, kiteyttää Jarmo Mäntyharju.

Voittajatila sai palkinnoksi 5 000 euroa. Neljä kunniamaininnan saanutta tilaa saivat 2 000 euron palkinnot.

Ylläpidetään Nolla tapaturmaa -asennetta

Kampanja nosti esiin maatilojen työturvallisuustyön merkityksen ja edisti hienosti Nolla tapaturmaa -asennetta. Kampanjavuonna Mela järjesti työturvallisuutta edistäviä tilaisuuksia ja kehitti uusia palveluita, esimerkiksi VR-laseilla koettavat virtuaaliset työtapaturmat ja työturvallisuusvideot. Fyysisiä tapahtumia jouduttiin koronaepidemian takia siirtämään, joten palveluita toteutettiin verkossa.

Tavoitteen mukaisesti työtapaturmat vähenivät päättyneen vuoden aikana. Poikkeuksellisena koronavuonna syitä positiiviseen kehitykseen on kuitenkin vaikea arvioida.

– Jatkamme Nolla tapaturmaa -asenteen ylläpitämistä keskittyen tänä vuonna erityisesti riskienhallintaan ja lisäämällä netin kautta tapahtuvia palveluita. Panostamme myös maatalousyrittäjien työterveyshuoltopalveluiden kehittämiseen. Olemme ottaneet käyttöön uuden työterveyshuoltosovelluksen, jonka avulla maatalousyrittäjät voivat osallistua työolojensa arviointiin ja kehittämiseen aiempaa aktiivisemmin, kertoo Melan lomitus- ja työkykypalveluista vastaava johtaja Päivi Wallin.

Mela lahjoittaa työterveyshuoltosovellukseen tänä vuonna rekisteröityville yrittäjille ensiapulaukut. Mela jatkaa myös alueellisten työterveyshuoltopalveluiden puitesopimusten kilpailuttamista. Palveluiden hankkiminen puitesopimuksen avulla on yrittäjille vaivattomampaa.

Lisätietoja: työturvallisuusagronomi Erik Lindroos, p. 0500 467 658, erik.lindroos@mela.fi tai lomitus- ja työkykypalveluista vastaava johtaja Päivi Wallin p. 040 740 4728, paivi.wallin@mela.fi

Tutustu voittajatilaan Youtube-videolta.

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö